Marea Britanie confirmă trimiterea unui escadron de tancuri Challenger 2 în Ucraina/ Peste 7.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului, dar numărul ar putea fi mult mai mare, conform ONU

sursa foto: Forțele Armate Britanice/ Army.mod.uk
sursa foto: Forțele Armate Britanice/ Army.mod.uk

Marea Britanie va trimite o escadrilă de tancuri Challenger 2 în Ucraina pentru a ajuta la respingerea invaziei Rusiei, a confirmat secretarul apărării, Ben Wallace, transmite The Guardian.

Vorbind în Camera Comunelor, Wallace a declarat că Rusia a “eșuat în mod singular în a înfrânge voința poporului ucrainean” și a “reușit să piardă un număr considerabil de generali și ofițeri comandanți”.

Aliații Ucrainei trebuie să “accelereze eforturile noastre colective pentru a menține în mod dramatic, economic și militar, presiunea” asupra lui Vladimir Putin, a adăugat Secretarul Apărării.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Anunțând ceea ce el a descris ca fiind “cel mai semnificativ pachet de luptă de până acum pentru a accelera succesul ucrainean”, Wallace a spus că Marea Britanie va trimite o escadrilă de tancuri Challenge 2 cu vehicule blindate de recuperare și reparații.

Anunțul face din Marea Britanie prima putere occidentală care le furnizează ucrainenilor tancuri de luptă principale, care vor fi folosite pentru a ajuta la antrenarea trupelor ucrainene, și va spori și mai mult presiunea asupra Germaniei pentru a aproba o livrare mai amplă de vehicule în această săptămână.

Anunțul vine în contextul în care, în ultimele zile, mai multe state au îndemnat Germania să aprobe trimiterea tancurilor sale Leopard 2 în Ucraina, dar situația este mai complicată decât pare la prima vedere.

Armin Papperger, CEO al companiei germane de armament Rheinmetall, a declarat că cerințele de reparații și recondiționare înseamnă că livrarea tancurilor ar dura până la începutul anului viitor, “chiar dacă decizia de a trimite tancurile noastre Leopard la Kiev ar veni mâine”, potrivit Politico.

Între timp, Kievul continuă să solicite armament pe măsură ce presiunile de pe frontul estic și atacurile rusești asupra infrastructurii civile continuă, relatează Reuters.

Recentul atac asupra unei clădiri de apartamente din Dnipro, care s-a soldat cu peste 40 de morți, nu a încetinit forțele rusești, care au tras cel puțin 70 de rachete asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore, a declarat, marți, statul major al Forțelor Armate Ucrainene.

Printre obiectivele lovite se numără și așezări din jurul orașului Bahmut, inclusiv orașul Soledar, care a fost teatrul unor lupte brutale în ultimele săptămâni.

Efectele considerabile ale invaziei rusești se pot resimți în numărul de victime din acest război. Peste 7.000 de civili au fost uciși în Ucraina de când Rusia a invadat țara vecină în februarie anul trecut, a declarat luni Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), scrie The Guardian.

“Cele mai multe dintre victimele civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu efecte pe arii extinse, inclusiv bombardamente cu artilerie grea, sisteme de rachete cu lansare multiplă, rachete și lovituri aeriene”, se arată într-un comunicat al OHCHR.

Notabil este faptul că acestea sunt doar victimele confirmate până acum, iar autoritățile ONU consideră că numărul real de victime ar putea fi mult mai mare.

În timp ce autoritățile ucrainene susțin că numărul civililor uciși ar putea fi de ordinul zecilor de mii, ambele tabere neagă că ar fi atacat civili în mod intenționat.

Aceste declarații de nevinovăție vin la puțin timp după ce camere de tortură despre care se crede că ar fi fost folosite pentru civili, inclusiv copii, au fost descoperite pe teritorii care au fost controlate de Rusia.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: