Mariana Achim, președinte al Asociației Tineretul ONU din România – Filiala Constanța: „Ne propunem să promovăm conceptul de cetățenie globală și să subliniem importanța valorilor ONU“

UNISE: Care este scopul Asociației Tineretului ONU din România?

Mariana Achim: Asociaţia Tineretul ONU din România este un ONG dedicat tinerilor, ce are ca scop promovarea şi încurajarea valorilor şi activităţilor Națiunilor Unite. Acest lucru îl realizăm prin conferinţe, seminarii, workshop-uri, şcoli de vară, training-uri şi sesiuni de dezbateri ale problemelor sociale, economice, juridice, de drepturile omului, umanitare, de dezvoltare şi de securitate internaţională şi prin simulări academice la nivelul de conferinţe ale organelor şi agenţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, Uniunea Europeană sau NATO. În fiecare an, în lunile octombrie și aprilie, asociația este în căutare de noi membri, fiind destinată tuturor ce doresc să intre în familia noastră și să-și preocupe timpul cu activități și proiecte interactive și interesante.
La nivel naţional, cel mai mare proiect al asociaţiei este conferinţa anuală de simulare a Comitetelor ONU – Bucharest International Student Model United Nations. Aici, elevii şi studenţii din toată lumea au ocazia de a juca rolul unui diplomat, de a reprezenta interesele unui anumit stat şi de a lucra la adoptarea unei rezoluţii. Întocmai ca la ONU. Anul acesta a avut loc în perioada 23-28 martie și s-a desfășurat la Palatul Parlamentului, având ca temă „United against terrorism reaching global consensus”, discuții ce au vizat combaterea terorismului și actualele conflicte internaționale. În cadrul proiectului BISMUN am avut parte și de surprize unde am legat prietenii și ne-am distrat.

ISE: Proiectul național al Asociației a fost implementat la nivel regional: CTAMUN. Ce reprezintă acest proiect și când va avea loc?

Mariana Achim: Model United Nations reprezintă o simulare academică a procesului decizional din cadrul organelor ONU. Participanții la astfel de conferințe preiau atribuțiile reprezentanților anumitor state. Astfel, aceștia se angajează în procesul de negociere cu alți delegați, participă la dezbateri, susțin discursuri, elaborează, amendează și votează rezoluții, fiind implicați în fiecare aspect al activității în care ar fi implicat orice diplomat adevărat. Conferințele se vor desfășura în limba engleză. CTAMUN se va desfășura în perioada 21 – 24 aprilie, iar gazda va fi Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius, având ca temă generală „Finally reaching global consensus”, urmând ca moderatorul fiecărui comitet să stabilească subiectul discuției. Astfel, se vor alege teme specifice cu privire la actualele probleme internaționale conflictuale de natură economică, umanitară, socială sau de securitate.
Prin acest proiect ne propunem să subliniem însemnătatea propriilor drepturi și libertăți cetățenești, promovarea conceptului de cetățenie globală, importanța valorilor ONU, informarea tinerilor cu privire la mecanisemele decizionale ale ONU. Pe parcursul conferinței ne dorim ca liceeni și studenții din țară și străinătate să își exerseze discursul, să câștige oportunități profesionale, capacitatea de a-și forma o opinie proprie și să-și depășească limitele.

ISE: Cum a decurs pregătirea acestui proiect?

Publicitate electorală
publicitate electorală

Mariana Achim: În primul rând am dat startul înscrierilor la data de 1 decembrie 2015 și acestea se vor încheia pe 14 aprilie. Până în momentul de față, s-au înscris aproximativ 50 de participanți, atât tineri români cât și din alte țări, cum ar fi din Algeria, Albania, Portugalia, Polonia, Federația Rusă, Ucraina, Belgia, Egipt, Marea Britanie.
Gala de deschidere va da startul conferinței, iar în zilele următoare ședințele de comitet se vor desfășura în sălile oferite de Facultatea de Istorie și Șiințe Politice. Tinerii vor avea ocazia să interacționeze într-un mediu familiar în cadrul evenimentelor : Karaoke, Pub Night și Closing Party, iar Gala de Închidere va marca sfârșitul proiectului.

ISE: Ce impact vă așteptați să aibă evenimentul în privința participanților, a audienței, atragerea de noi membri, reflectarea în presa locală?

Mariana Achim: În primul rând, ne dorim promovarea acestui tip de eveniment în oraș și atragerea cât mai multor tineri ce vor putea învăța și cunoaște mecanismele prin care se iau deciziile asupra problemelor actuale. În al doilea rând, vrem atragerea a cât mai multor membri alături de noi și prin intermediul mass-mediei să ne facem asociația mai cunoscută. Cu ajutorul proiectelor ne dorim atragerea publicului cu privire la evenimentele de pe scena internațională și a valorilor ONU.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: