Măsurătorile pe Bîstroe și pe partea anterior nemăsurată a Brațului Chilia vor fi făcute de experți români, cu nave și echipamente ucrainene, confirmă Ministerul Transporturilor/Sorin Grindeanu:“Salut intenția Ucrainei de a măsura adâncimea canalului Bîstroe”

canale delta dunarii rezervatie barca apus rasarit canale delta dunarii rezervatie barca apus rasarit
sursa foto: INQUAM Photos/ Casian Mitu

canale delta dunarii rezervatie barca apus rasarit
sursa foto: INQUAM Photos/ Casian Mitu

Sorin Grindeanu a anunțat într-o postare pe Facebook că salută intenția ucraineană de a măsura adâncimea canalului Bîstroe după “săptămâni de controverse”.

Partea ucraineană a propus să realizeze măsurători proprii, iar România să desemneze un expert care să participe, precizează ministrul Transporturilor.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Ministrul a amintit și de solicitarea de acces a României pentru măsurători și pe sectorul brațului Chilia cuprins între km 11 și 22, dar și pe canalul Bîstroe.

De asemenea, Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a confirmat pentru News.ro că s-a primit acordul pentru măsurători pentru restul Brațului Chilia (care nu era încă măsurat) și pentru câteva devieri din Brațul Bîstroe, însumând în jur de 65 de kilometri de braț și canal care vor fi măsurate de experții români (cu nave și echipamente ucrainene) într-o perioadă de aproximativ 7-10 zile.

Confirmările vin la aproape o săptămână după ce ministrul Sorin Grindeanu a anunțat că Ucraina și-a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe Chilia.

Context

La 15 februarie, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că are informații de la structurile din teritoriu că Ucraina face lucrări de dragare (curățare) a canalului Bîstroe, acest lucru putând avea impact asupra mediului şi Deltei Dunării.

Două zile mai târziu, în data de 17 februarie, Ministerul Infrastructurii din Ucraina afirma, într-o postare pe Twitter, că adâncimea de navigare pe Canalul Bîstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri, pentru prima oară de la declararea independenței țării.

Ministrul Tanczos Barna a declarat, în 19 februarie, că ”Ministerul Mediului va urmări aceste lucrări, va urmări procedurile bazate pe convenţiile europene şi internaţionale şi vom împiedica toate lucrările care pot afecta biodiversitatea şi ecosistemul Deltei Dunării”. Ulterior, șeful său politic, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Ucraina ”ar trebui să oprească lucrările pe Canalul Bîstroe, până când specialiştii se vor pronunţa şi vor lua o decizie”.

Au urmat două săptămâni de discuții aprinse în spațiul public pe acest subiect, agenda fiind inundată de critici aduse acțiunilor de dragare ale Ucrainei sau acuze că inflamarea și întreținerea acestui scandal folosește intereselor Rusiei.

Președintele Klaus Iohannis a criticat politicienii care s-au grăbit să critice lucrările de dragare efectuate pe canalul Bîstroe și a precizat că partea ucraineană a solicitat discuții la nivel de experți cu Ministerul Transporturilor, Mediul și Externelor, dar aceste discuții nu au avut loc.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: