Miliarde de lăcuste vor distruge culturile agricole din Africa de Est: fenomenul este neîntâlnit de aproape 70 de ani

(foto: REUTERS/Njeri Mwangi)

Pentru a doua oară de la începutul anului, miliarde de lăcuste atacă majoritatea culturilor agricole din state ale Africii de Est precum Uganda, Kenya, Etiopia şi Tanzania. În prima jumătate a lunii aprilie, specialiştii au semnalat un stol compact de insecte, cu mai mult de 100 miliarde exemplare, care are o întindere de aproape 2.500 kilometri pătraţi, aproximativ de dimensiunea unui stat european precum Luxemburg. O astfel de invazie nu a mai fost întâlnită de la începutul anilor 1950, acum 70 de ani.

S-a calculat că un stol de 20 de milioane de lăcuste pot devora, într-o zi, culturile agricole care pot hrăni aproximativ 35.000 de oameni.

Specialiştii în agricultură din statele africane precum şi tehnocraţii Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite relevă că lăcustele s-au înmulţit începând cu 2018 când în zonele deşertice din Arabia Saudită a plouat masiv. Căldura excesivă şi umiditatea au favorizat creşterea fără măsură a numărului de insecte care, la început, au atacat puţinele culturi agricole din Arabia Saudită şi Yemen. Din ianuarie 2020, însă, s-au mutat în luxuriantele plantaţii din Africa de Est şi, acum, pentru a doua oară în acest an, vor face ravagii pe o suprafaţă extrem de importantă din punct de vedere agricol, unde trăiesc aproape 21 de milioane de locuitori.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Unele state afectate, precum Somalia, nu pot face nimic din cauza conflictului civil care se desfăşoară de mai bine de 30 de ani. În altele, precum Uganda, soluţiile sunt puţine şi lipsite de orizont din cauza pandemiei coronavirus şi a restricţionării severe a transporturilor internaţionale. Vincent Ssempijja, ministrul Agriculturii de la Kampala, declara presei ugandeze că ţara sa nu poate importa cei aproape 9.000 de litri de pesticide comandaţi în Japonia pentru că nu mai există nave comerciale care să facă legătura între Extremul Orient şi Africa de Est. Cotidianul „Observer” din Kampala mai semnala şi că unele regiuni din Uganda, precum Karamoja, vor fi lovite din nou de invazia de lăcuste după ce au fost devastate în primele săptămâni ale anului 2020.

„The East African”, una dintre cele mai importante publicaţii care apare în capitala Kenyei, Nairobi, scria la 29 februarie că noua invazie de lăcuste va veni acolo unde, în ianuarie şi februarie, aproape 10 milioane de locuitori au fost direct afectaţi. Invazia din aprilie va cuprinde regiuni mai întinse pentru că, între timp, numărul lăcustelor este de 20 de ori mai mare. Şi Etiopia a anunţat, recent, că aproape 6 milioane oameni din cei 110 milioane ai ţării, vor avea de suferit direct în urma trecerii stolului de lăcuste.

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a lansat un apel internaţional pentru strângerea de fonduri în vederea achiziţionării de produse pesticide şi de avioane de mici dimensiuni necesare în lupta împotriva lăcustelor. Doar că, în unele situaţii, cum ar fi Somalia, Eritreea, Sudanul de Sud sau Republica Democrată Congo, acestea nu ar putea fi utilizate din cauza războaielor interne. Organismul ONU nu exclude o criză alimentară severă în aceste state africane, din cauza compromiterii recoltelor, şi în condiţiile severelor restricţii de transport şi comerţ instituite de criza pandemiei coronavirus.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: