Ministerul Culturii i-a chemat în judecată pe proprietarii Palatului Regal din Mamaia și pe reprezentanții societății Mamaia SA, cea care a tranzacționat monumentul istoric în anul 2003. Palatul Regal din Mamaia a fost vândut către societatea Light System fără ca statul să își exercite dreptul de preemțiune, conform Legii 422/2001.
În astfel de situații, legea prevede că tranzacțiile sunt nule iar fapta este imprescriptibilă. Pentru recuperarea monumentelor care sunt vândute fără acordul Ministerului Culturii este necesar ca instituția să deschidă o acțiune în instanță. Nimeni altcineva nu poate cere anularea tranzacțiilor.
Info Sud-Est a scris pentru prima dată, în anul 2014, despre situația în care se află Palatul Regal din Mamaia și despre cum acesta a fost incendiat și distrus sistematic în ultimele două decenii. Jurnaliștii ISE au demarat o campanie media de recuperare a monumentului istoric.
Printre altele, în cadrul campaniei, au fost trimise mai multe scrisori către Ministerul Culturii, Președinție, Guvern și alte instituții, prin care am explicat că monumentul este în pericol de prăbușire, tranzacțiile sunt nule conform legii și că este nevoie de un demers al ministerului pentru ca palatul să se întoarcă în patrimoniul statului.
Timp de patru ani, Ministerul Culturii nu a răspuns scrisorilor noastre și nici nu a luat vreo măsură pentru recuperarea monumentului. S-a întâmplat acest lucru abia în 17 septembrie 2018, sub conducerea ministrului George Ivașcu.
Ministerul Culturii invocă anchetele Info Sud-Est în cererea de chemare în judecată
În 17 septembrie, după patru ani de când situația palatului a fost mediatizată pentru prima dată, Ministerul Culturii a început demersurile pentru recuperarea monumentului istoric. Dosarul 5533/118/2018 a fost înregistrat la Tribunalul Constanța în 17 septembrie 2018 și a fost deschis de Ministerul Culturii și Identității Naționale ca ”Acțiune în constatare a nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003, autentificat sub nr. 672\27.06.2003, având ca obiect imobilul clădire Club Castel, compus din Restaurant Castel, Discoteca Castel, Piscina Castel, Stație Tehnică Castel, situat în stațiunea Mamaia, județ Constanța”.
În cererea de chemare în judecată, Ministerul Culturii invocă investigațiile Info Sud-Est, amintind că în urma acestora a fost făcută publică situația în care se află monumentul istoric și că astfel s-a aflat și că Palatul Regal a fost vândut ilegal, fără ca statul să își exercite dreptul de preemțiune: ”Astfel, în urma activității de investigație jurnalistică întreprinse de Info Sud-Est, a fost adusă la cunoștința opiniei publice locale starea avansată de degradare în care se află monumentul istoric, precum și faptul că acest contract de vânzare-cumpărare a fost întocmit cu nesocotirea dreptului de preemțiune al statului român, în conformitate cu prevederile art. 4, alin. 4 din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice”.
Ministerul Culturii a invocat și demersul procurorilor DNA Constanța care, în urma anchetei de presă a ISE, au deschis un dosar penal pentru vânzarea subevaluată a grădinii palatului și au cerut ca monumentul istoric să se întoarcă în patrimoniul statului pentru că tranzacțiile sunt nule conform legii: ”În concordanță cu cele de mai sus, în anul 2015, DNA Constanța a solicitat în temeiul dispozițiilor art. 315, alin. 2, lit. d), din Codul de Procedură Penală, desființarea totală a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din 25.06.2003, formându-se astfel pe rolul Tribunalului Constanța dosarul nr. 2342\118\2015”.
Totuși, în cererea de chemare în judecată, Ministerul Culturii nu cere despăgubiri pentru distrugerile aduse monumentului istoric. Cererea de chemare în judecată este semnată de ministrul George Ivașcu.
Cum a început totul. Istoria unui monument istoric ruinat, pas cu pas
Imediat după Revoluție, Palatul Regal din Mamaia a ajuns în subordinea MAMAIA SA, o companie de stat cu datorii imense. În 2003, monumentul istoric este vândut societății Light System SRL la prețul unui apartament din stațiune.
Superafacerea a fost încheiată între Dan Lucian Victor și firma Light System. Dan Lucian Victor este finul lui Bartolomeu Finiș – un apropiat al lui Adrian Năstase și al tripletei Dorin Cocoș-Alexandru Bittner-Adrian Petrache. Iar Palatul Regal a ajuns chiar la unul dintre cei trei prieteni: Adrian Petrache.
Și curtea Palatului, de 1,5 hectare, a ajuns tot la el și tot la un preț derizoriu. Radu Mazăre a vândut terenul cu 23 de euro/mp. Pentru asta, Tribunalul Constanța l-a condamnat pe fostul primar la 6 ani și jumătate de închisoare, iar judecătorii au cerut ca terenurile să revină în proprietatea municipiului. Decizia nu este definitivă.
SC Light System SRL, firma care a fost „cadorisită” de SC Mamaia SA și Primăria Constanța la începutul anilor 2000, are o istorie controversată prin prisma acționariatului acesteia și a schimbărilor de asociați de-a lungul ultimului deceniu. Pe la conducerea firmei s-au perindat:
-vărul lui Ștefan Bogdan Lucov, care este fratele finului de cununie al lui Dorin Cocoș;
-SC Radoway Limited, firma prin care Sorin Ovidiu Vântu a tranzacționat Realitatea Tv;
-Mastertrade Group Ltd, o firmă controversată cu sediul social în Marea Britanie, controlată de Alexandru Bittner, prieten apropiat al fostului premier Adrian Năstase;
-SC Cofigen SA, o firmă elvețiană care i-a finanțat un proiect imobiliar fostului premier italian Silvio Berlusconi și care are acțiuni în alte societăți ce aparțin cuplului Bittner-Petrache, dar și la societatea Trei Cocoși – Complex International SRL, înființată de Dorin Cocoș și Alexandru Bittner ș.a.
Atât Palatul, care este monument istoric de interes național și internațional, cât și terenul clădirii au fost vândute fără acordul obligatoriu al Ministerului Culturii. Legea spune că, în această situație, contractele de vânzare-cumpărare sunt nule. Doar că Ministerul Culturii nu a fost interesat de recuperarea imobilelor și, timp de 15 ani, nu a inițiat niciun demers în instanță.
În toată această perioadă, Palatul a fost exploatat economic fără acordul Ministerului Culturii, a fost transformat în club, apoi a fost vandalizat și incendiat, iar astăzi, structura interioară este în pragul prăbușirii. O vreme, clădirea care altădată găzduia capetele încoronate ale Europei, a fost adăpostul stripteuzelor și al oamenilor străzii.
În mod ironic, în luna mai 2017, după ce au văzut că nu mai au ce face cu monumentul istoric pentru că, în urma mediatizării, toți ochii sunt ațintiți asupra lor, proprietarii Palatului au cerut anularea contractului prin care au cumpărat monumentul și au început să joace rolul de avocat al Statului. Pe de altă parte, MAMAIA SA a spus că monumentul este prea degradat ca să îl mai ia înapoi și le-a cerut proprietarilor să îl aducă la starea inițială, ba chiar să achite și contravaloarea bunurilor din inventar care, între timp, au dispărut. După ce acest proces s-a încheiat definitiv prin respingerea cererii proprietarilor, pentru că nu aveau calitatea procesuală pentru a cere anularea contractului, Ministerul Culturii, singura entitate care putea porni un astfel de demers, a chemat în judecată firma care a tranzacționat monumentul și pe proprietarii acestuia.
Palatul Regal din Mamaia este tiparul monumentului istoric vândut ilegal de instituții ale statul român, în schimbul unui preț derizoriu, către o persoană privată influentă în mediul politic și de afaceri care, din nepăsare sau intenționat, distruge o clădire de patrimoniu.
Regina Maria și palatul său din Mamaia
Palatul Regal din Mamaia, construit de Regina Maria cu doi ani înainte de cel din Balcic, este monument istoric de categoria A, adică monument istoric de valoare națională și internațională, consemnat în Monitorul Oficial al României și în PUZ-ul stațiunii Mamaia ca „Fosta vilă regală, azi Club Castel”, cu codul LMI CT-II-m-A-02896 și se află sub incidența Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Fosta Vilă Regală din Mamaia este cel mai important monument istoric din stațiunea Mamaia și una dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu ale județului Constanța, atât din punct de vedere arhitectonic, cât și datorită rolului pe care reședința regală l-a avut în plan politic și al relațiilor externe ale României.
Într-un reportaj publicat de Info Sud-Est, istoricul Florin Anghel a scris detaliat despre importanța palatului și despre nevoia ca acesta să fie salvat, recuperat și adus din nou în patrimoniul statului de unde, de fapt, n-ar fi trebuit să plece vreodată:
„Kara Dalga, „Valul Negru”, Palatul Regal din Mamaia ridicat de regina Maria, început în 1924 şi finalizat în 1926, după planurile arhitectului italian Mario Stoppa este o clădire superbă, monumentală, cu foişor elegant în stil neoromânesc, mai puţin întâlnit în Dobrogea. Curtea imensă este neobişnuită pentru oraşul nostru, îngrădită cu ziduri de piatră, specific dobrogene, umilă la prima vedere prin tot ceea ce vezi pe cuprinsul ei.
Palatul Regal din Mamaia ascunde mai multă istorie decât oricare dintre clădirile oficiale din afara Bucureştilor.
Odinioară, fiecare cameră avea culori diferite pentru draperii, sticlăria de epocă şi mobilier (în saloanele regelui Ferdinand domina stilul Biedermaier de cea mai bună calitate). Pereţii erau împânziţi cu tapiserii vechi, englezeşti, de in şi, în special, cu impresionanta colecţie de acuarele a împărătesei Maria a Rusiei, soţia ţarului Alexandru al II-lea şi bunica reginei Maria. Dominau, în încăperi, vasele veneţiene de porţelan albastru cu alb, sobele din teracotă olandeză, mobila veche italiană, simplă iar sufrageria, imensă, se deschidea spre balconul din care, atunci, se vedea marea. „Kara Dalga” se deschidea spre un parc mare, cu gazon tuns şi tufe de trandafiri, unde domneau un bazin cu apă dulce, captată din Siutghiol, o fântână şi multe alei din piatră, operele arhitecţilor italieni Antonio Moraldo şi Carlo Actis.
În Palatul acesta au locuit, în vremuri fericite, regele Ferdinand, regina Maria, regele Mihai, regina mamă Elena. Au venit mereu în vacanţe, aici, la plajă, regina Sofia a Greciei, fiul ei, viitorul rege Paul (1947- 1964), regina Marioara a Iugoslaviei sau Philip, ducele de Edinburgh, soţul de o viaţă al bunei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Şi-a petrecut zilele în camerele Palatului, în lunile de vară, mareşalul Józef Piłsudski, conducătorul Poloniei interbelice.
Din decembrie 1927, clădirea a trecut în proprietatea principesei Elena, mama regelui Mihai pentru ca, la 6 iunie 1932, regele Carol al II-lea să decidă predarea ei către Flotila de Hidroaviaţie (care funcţiona pe lacul Siutghiol) şi transformarea în Cazino al Ofiţerilor Aviatori, menire pe care a îndeplinit-o până la naţionalizarea din 1948. Nici în perioada comunistă dar, mai ales, nici după 1990, acest loc nu s-a bucurat de vreo consideraţie”.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: