Ministerul Culturii: Demersul de la Constanța, un exemplu de urmat în toate județele. Scrisoarea ministerului trimisă în urma Conferinței #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut

info-sud-est-conferintaÎn urma Conferinței #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut, Ministerul Culturii a trimis o scrisoare pe adresa redacției Info Sud-Est referitoare la evenimentul care a avut loc în 23 noiembrie: „Am primit cu entuziasm vestea privind încheierea cu succes a primei faze a Campaniei #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut, derulată de Ziarul Info Sud-Est, în perioada 21 septembrie-21 noiembrie 2016 și conferința publică organizată în data de 23 noiembrie a.c., cu ocazia marcării acestei etape” – este începutul scrisorii.

Reprezentanții Ministerului Culturii au salutat demersul Info Sud-Est punctând faptul că „acest parteneriat reprezintă un exemplu de bună guvernare demn de urmat și în alte județe”. Totodată, în scrisoare este subliniată și importanța aducerii la aceeași masă a tuturor actorilor instituționali importanți pentru soarta patrimoniului: „Ne bucurăm că sesizările și demersurile dumneavoastră aduc împreună, spre a găsi soluții, autoritățile publice locale și societatea civilă (…). Suntem încrezători că acest efort comun este punctul de plecare pentru o reformă benefică și necesară în domeniul Patrimoniului Cultural”.

Cu această ocazie, Ministerul Culturii ne-a transmis și că „aceste demersuri la nivel local reprezintă un pas într-o direcție bună” și că „problemele, inexactitățile și neajunsurile legislative identificate de dumneavoastră, precum și propunerile pentru remedierea acestor situații sunt binevenite în vederea construirii unei legislații coerente și aplicabile atât la nivel local, cât și la nivel regional sau național”.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Conținutul scrisorii cuprinde și referiri ample la unul dintre cele mai importante proiecte inițiate în mandatul Corina Șuteu, actualul ministru al Culturii: „Tezele prealabile ale Codului Patrimoniului Cultural – Ele statornicesc pentru viitor concepția generală, principiile, noile orientări și principalele soluții, menite să transforme patrimoniul cultural național într-o zestre care să fie transmisă generațiilor viitoare”.

Scrisoarea este semnată de Oana Bogdan, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii.


Premieră la Constanța pe tema monumentelor istorice. Conferința #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut

În perioada 21 septembrie-21 noiembrie, ziarul Info Sud-Est a derulat Campania #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut. La 23 noiembrie, atunci când s-au împlinit 138 de ani de la instalarea primei administrații românești în Dobrogea, sub conducerea prefectului Remus Opreanu, a fost organizată conferința care a marcat încheierea oficială a proiectului editorial. Evenimentul a fost găzduit în Sala Ovală a Prefecturii Constanța.

Pentru prima dată la Constanța s-au strâns la aceeași masă șefii administrației locale și județene, reprezentanții Executivului, reprezentanți ai mediului academic, reprezentanți ai instituțiilor publice, directorii muzeelor, proprietari de monumente istorice și parlamentari – pentru a discuta despre soarta patrimoniului istoric și, totodată, despre nevoia urgentă de actualizare a legislației în vigoare privind protejarea monumentelor istorice.

Toți cei prezenți la eveniment au salutat inițiativa oranizatorilor și au expus problemele cu care se confruntă fiecare în activitatea derulată de instituțiile pe care le reprezintă. La conferință au răspuns invitației Daniel Learciu, vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, Raluca Trandafir, președinte al Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local Constanța, Traian Cliante, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanța, Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Național ”Regele Ferdinand I” filiala Constanța, Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară Constanța, Sorin Colesniuc, directorul Muzeului Callatis din Mangalia, Daniel Citirigă, prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității ”Ovidius” din Constanța, Laura Tudosie, specialist al Direcției Județene pentru Cultură Constanța, Monica Ștefan, inspector principal Poliția de Patrimoniu, din subordinea Inspectoratului Județean de Poliție, Marian Bănică, șef serviciu Direcția de Proiecte din cadrul CJC, Felix Stroe, directorul RAJA Constanța – instituție care a reabilitat monumentul istoric ”Cișmeaua Otomană” (1864).

Dintre parlamentarii constănțeni, au răspuns invitației senatorul Christian Gigi Chiru, candidat ALDE pentru Senat, senatorul Mircea Banias, candidat ALDE pentru Camera Deputaților, deputatul Mircea Titus Dobre, candidat PSD pentru Camera Deputaților, Vergil Chițac, candidat PNL pentru Senat. De menționat este faptul că au fost trimise invitații și a existat un dialog pe această temă cu liderii tuturor partidelor care au candidați eligibili pentru alegerile parlamentare din decembrie. Din motive independente de organizatori, nu toate partidele politice au fost reprezentate în cadrul evenimentului.

Conferința a fost deschisă de prefectul județului Constanța, Adrian Nicolaescu, urmat de mesajele transmise de partenerii campaniei: Horia Marius Țuțuianu – președintele Consiliului Județean Constanța, Decebal Făgădău– primarul municipiului Constanța, Sorin Rugină – rectorul Universității ”Ovidius” din Constanța, Magdalena Tiță – directorul Direcției Județene pentru Cultură Constanța. Concluziile primei părți a conferinței au fost puse de Florin Anghel, istoric și colaborator al ziarului Info Sud-Est.

Ulterior acestui moment, partenerii au semnat rezoluția campaniei, un document în care au fost adunate problemele cu care se confruntă proprietarii monumentelor istorice și instituțiile care trebuie să aplice Legea 422/2001, dar și propuneri în vederea îmbunătățirii actualei legislații în vigoare. Rezoluția va fi înaintată Parlamentului și Ministerului Culturii după învestirea viitorului Legislativ.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: