Ministerul Culturii poate cere în instanță terenul Palatului Regal din Mamaia, așa cum, în 2018, a cerut recuperarea clădirii, invocând neexercitarea dreptului de preemțiune, pentru că atât palatul, cât și curtea de 1,5 hectare au fost vândute ilegal, fără acordul Culturii.
Acțiunea civilă poate fi deschisă acum, după ce dosarul penal instrumentat de procurorii DNA Constanța, privind vânzarea subevaluată a terenului, cu doar 23 euro/mp, a fost închis definitiv de președintele Curții de Apel Constanța, Marius Epure, prin achitarea lui Radu Mazăre.
Judecătorul, care beneficiază de un teren retrocedat de Mazăre, a anulat sentința din primă instanță a fostului primar (6 ani și jumătate cu executare) și a dispus ca terenul să rămână la proprietari, care sunt aceiași din 2004: societatea Light System, care, în 2003, cumpărase și clădirea Palatului, tot fără acordul Culturii, de la SC Mamaia SA.
- Citește și Palatul Reginei Maria și 1,5 hectare în inima stațiunii Mamaia, făcute „cadou” grupului Cocoș-Bittner.
Conform art. 3, lit. a din Legea 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, terenul aferent unui monument istoric este considerat la rândul său monument istoric, iar vânzarea acestuia fără acordul Ministerului Culturii face ca tranzacția să fie lovită de nulitate absolută (art. 4, pct. 4).
Așadar, în momentul de față, ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu (PNL) poate deschide acțiune civilă în instanță prin invocarea dreptului de preemțiune pe care instituția nu l-a exercitat în momentul vânzării. Un precedent îi aparține predecesorului său George Ivașcu (PSD) care a cerut în instanță recuperarea clădirii Palatului Regal. Judecătorii au dat dreptate în primele două instanțe, cea de-a treia instanță urmând să se pronunțe, cel mai probabil, până la finalul acestei veri.
Rămâne de văzut, deci, dacă ministrul Bogdan Gheorghiu va vrea sau nu să recupereze și să încerce să întoarcă în patrimoniul municipiului Constanța curtea Palatului Reginei Maria, un teren de 1,5 hectare, în centrul stațiunii Mamaia, care ar completa astfel ansamblul monumentului istoric de categoria A, adică de importanță națională și internațională.
În prezent, Palatul Reginei Maria din Mamaia se află într-un proces accelerat de degradare, acoperișul este prăbușit pe alocuri, în locul geamurilor sunt niște plăci din rumeguș, care acoperă urmele incendiului devastator din 2011, iar ploaia, ninsoarea ori viscolul, macină în voie interiorul și exteriorul clădirii. În fosta curte a Reginei Maria, folosită ulterior drept parcare pentru bolizi, câteva acareturi kitschoase zac abandonate de proprietari. Un mesaj uitat deasupra porții amintește că Palatul Reginei Maria din Mamaia este ”lounge”.
Parlamentarii Bogdan Bola (PNL) și Remus Negoi (USR) îl vor interpela pe ministrul Gheorghiu pentru a-i cere recuperarea terenului
Deputalul liberal Bogdan Bola, din același partid cu actualul ministru al Culturii, a declarat pentru Info Sud-Est că are cunoștință de situația Palatului Regal din Mamaia, drept pentru care îi va întreba pe reprezentanții ministerului ”când au de gând” să deschidă acțiunea în instanță pentru terenul aferent monumentului istoric.
Bola a amintit și de Pasarela Regală, aflată în imediata vecinătate a Palatului, care a fost lăsată în paragină de autorități și despre care deputatul liberal susține că ministerul trebuie să găsească ”o soluție cât mai rapidă” pentru a o pune în valoare.
- ”A mă interesa în mod direct de soarta Palatului Reginei Maria din Mamaia vine absolut firesc, având în vedere că deja am început demersurile la Ministerul Culturii pentru a găsi o soluție cât mai rapidă și pentru Pasarela Regală aflată în imediata vecinătate. Îmi doresc și sper ca juriștii Ministerului să depună toate eforturile și să acționeze în continuare în instanță pentru recuperarea Palatului Regal din Mamaia, dar și pentru terenul aferent acestuia, de 1,5 hectare care trebuie să se întoarcă în patrimoniul orașului. Zeci de ani de zile, Palatul Regal și Debarcaderul cu bar maritim erau principalele puncte de atracție în zona stațiunii Mamaia, atrăgând localnici și turiști deopotrivă. Orașul și județul Constanța nu își pot permite ca acest monument istoric de categoria A, de interes internațional, să se piardă pentru totdeauna din cauza intereselor meschine ale fostelor administrații locale PSD-iste. Tocmai de aceea, îi voi întreba pe reprezentanții Ministerului Culturii în cel mai scurt timp când au de gând să invoce în instanță dreptul de preempțiune al statului în privința tranzacționării terenului Palatului Regal, parte a monumentului istoric. Acest drept este imprescriptibil, având în vedere că monumentul a fost vândut fără acordul Ministerului Culturii, iar noi, constănțeni sau turiști, merităm să ne bucurăm în viitor de acest complex de monumente istorice reabilitate și puse în valoare”, a declarat Bogdan Bola pentru Info Sud-Est.
Și senatorul USR Remus Negoi a declarat pentru Info Sud-Est că are în lucru o interpelare pentrul ministrul Culturii pe același subiect, al recuperării terenului aferent Palatului Reginei Maria, și că ministerul ar trebui să procedeze în acest caz la fel cum a procedat în 2018, pentru a recupera clădirea Palatului:
- ”Fosta administrație a tranzacționat istoria orașulului în cel mai josnic mod cu putință. Vila Regală și curtea acesteia au fost vândute la prețuri de nimic fără a se ține cont de dreptul de preemțiune al statului român. Dacă în situația Vilei Regale Ministerul Culturii a deschis o acțiune în instanță pentru anularea contractului de vânzare cumpărare, pentru vânzarea terenului nu s-a întreprins nicio acțiune. În perioada imediat următoare voi depune interpelare la Ministerul Culturii pentru a vedea dacă vor depune o acțiune în instanță pentru anularea contractului de vânzare cumpărare al terenului”, a declarat senatorul USR.
Expropriere, negociere sau acțiune în instanță? Noul Consiliu Local și primarul Constanței caută soluții de rezervă pentru recuperarea terenului
Și consilierii locali ai Constanței susțin că își doresc întoarcerea terenului în patrimoniul orașului și caută soluții pentru recuperarea acestuia. Printre variantele care le rămân consilierilor locali, în situația în care Ministerul Culturii va refuza să își revendice dreptul de preemțiune neexercitat în 2003 și să încerce să recupereze terenul printr-o acțiune în instanță, se numără exproprierea și despăgubirea proprietarilor sau negocierea cu proprietarii în vederea cumpărării terenului.
Primarul Vergil Chițac a declarat pentru Info Sud-Est că analizează toate situațiile legale de care Primăria Constanța dispune, dar că așteaptă, mai întâi, motivarea deciziei judecătorilor din dosarul penal care a avut ca obiect vânzarea subevaluată a terenului:
- ”Sigur că mă gândesc și intenționez să fac toate demersurile necesare pentru ca, în final, să avem o soluție prin care terenul să se întoarcă la comunitate. Și voi avea dialog cu orice instituție sau entitate care ar putea fi implicată sau ar putea contribui în procesul de recuperare al terenului, dar momentan așteptăm motivarea deciziei judecătorești (din procesul penal, n.red.), pentru că unele lucruri au rămas neclare”, a declarat primarul Vergil Chițac.
Cătălin Iacob, purtătorul de cuvânt al consilierilor USR, a declarat în numele grupului că vor avea discuții cu partenerii liberali pentru o eventuală expropriere a actualilor proprietari, care ar putea fi ulterior despăgubiți, dar indiferent de soluția pe care o vor găsi monumentul istoric ”va ajunge în circuitul turistic, oricât de mult ar vrea unii să se opună”:
- ”În următoarea perioadă vom iniția o discuție de principiu, la nivel local, cu partenerii de coaliție în vederea exproprierii grădinii Vilei Regale. În funcție de răspunsul Ministerului Culturii vom decide calea de acțiune. Vila Reginei Maria va ajunge în circuitul cultural-turistic, oricât de mult ar vrea unii să se opună”, a declarat purtătorul de cuvânt al consilierilor locali USR Constanța.
Costin Avătavului, consilier PNL, a declarat că toți consilierii liberali au ”o poziție clară și unitară” în sensul analizării tuturor variantelor posibile pentru recuperarea terenului. Avătavului nu exclude inclusiv varianta unui dialog cu proprietarii și invită consilierii la unitate în demersul revendicării imobilului.
- ”La întrebările dumneavoastră, noi, consilierii municipali PNL Constanța avem o poziție clară și unitară, în sensul că, vom analiza toate variantele viabile prin care vom putea să aducem înapoi la municipalitate, atât palatul cât și terenul aferent. În demersul nostru, nu excludem nici varianta de a contacta proprietarul. Pe această cale, invităm și ceilalți consilieri locali să ni se alăture în acest demers. În opinia noastră, utilitatea viitoare a palatului va trebui să fie cea pe care o doresc constanțenii, tocmai de aceea, ne dorim să organizăm consultări în care cetățenii vor fi invitați să își exprime părerile. Un lucru este cert: Palatul Regal din Mamaia va trebui să fie pus în valoare, va trebui să își recapete strălucirea de altădată și va trebui să redevină un punct de atracție pe harta turistică a Dobrogei. Palatul Regal din Mamaia, alături de Cazinoul din Constanța, sunt edificii emblematice pentru constănțeni, adevărate pagini de istorie. Din păcate, vechea administrație a tratat cu dispreț și nepăsare comoara pe care a primit-o moștenire. Acum, în al doisprezecelea ceas, noi avem obligația să redăm constănțenilor ceea ce au primit, cu atâta drag, de la înaintași. Ca și în cazul Cazinoului, suntem sigur că vom beneficia de susținerea parlamentarilor PNL și a celor cu atribuții pentru soluționarea acestui demers”, a declarat Costin Avătavului.
Și consilieri din PSD își doresc recuperarea terenului în patrimoniul orașului și susțin că vor susține demersuri pentru ca imobilul să completeze monumentul istoric care să facă parte din patrimoniul comunității:
Liviu Merdinian, consilier local PSD și liderul Uniunii Armene Constanța, susține că va milita pentru recuperarea terenului și că își dorește să colaboreze cu colegii care formează majoritatea politică în consiliu, chiar dacă este în opoziție. Merdinian crede că și alți colegi consilieri de la PSD ar susține un proiect prin care curtea de 1,5 hectare a Palatului Reginei Maria ar putea reveni orașului. Merdinian a mai spus că Palatul și curtea Reginei Maria din Mamaia ar trebui să fie ”un Balcic în miniatură”:
- ”Și în calitate de consilier, și personal, am fost dedicat întotdeauna spre conservarea și protejarea monumentelor istorice, pentru că ele reprezintă trecutul și rădăcinile noastre. Și în cazul Palatului Regal din Mamaia voi face același lucru și voi milita pentru recuperarea terenului aferent acestuia, indiferent că sunt în opoziție cu colegii mei care formează majoritatea politică din noul consiliu local. Voi cere recuperarea terenului și voi vota un eventual proiect de hotărâre și cred că și alți colegi ai mei ar susține acest lucru. De asemenea, îmi exprim dorința să lucrez împreună cu colegii mei, ca împreună să găsim soluții pentru recuperarea curții Palatului Regal. Acolo îmi imaginez un Balcic în miniatură, cu expoziții permanente despre regalitate și ce a însemnat perioada regalității pentru Constanța, ba chiar cu trasee comune Constanța-Balcic. Soarta locului respectiv nu poate fi înscrisă decât în circuitul turismului cultural, cu prioritatea conservării și protejării ansamblului istoric.
Și consilierul PSD Costin Răsăuțeanu, fost viceprimar în mandatul fostului primar Decebal Făgădău, a declarat că ”în mod categoric” locul aparține comunității și că palatul și curtea își pot găsi utilitatea în viitoarele activități culturale ale orașului, pot fi deschise tot timpul anului pentru diferite evenimente, chiar cu participare internațională. Răsăuțeanu a mai spus că Palatul și curtea ar putea deveni ”un centru cultural și de tineret”:
- ”Categoric, acest loc aparține patrimoniului poporului român și comunității. Nu ne putem permite să ne privăm generațiile viitoare de încă un reper al devenirii țării noastre “pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri” parafrazându-l pe Regele Mihai. Palatul Regal din Mamaia trebuie să se găsească în agenda obiectivelor și locurilor-reper din orașul nostru. E un loc căruia trebuie să-i redăm vitalitatea și culoarea de altădată, pentru prezent și generațiile viitoare. Spațiul -atât la interior, cât și la exterior- poate servi activităților culturale ale orașului și poate fi deschis pe parcursul întregului an evenimentelor mici sau de anvergură, cu participare internațională. Constanța a fost desemnată, în 2019, Capitala Tineretului 2020-2021, deci cât de frumos ar fi fost ca multe din activitățile destinate tinerilor să fi fost găzduite chiar aici. Cred, astfel, că poate fi și un spațiu al tinerilor, un spațiu în care să se desfășoare activități, spectacole, concerte ținute de tineri artiști; să organizăm cursuri gratuite pentru tineri, programe de mentorat pentru tineri. Văd acest spațiu ca pe un centru cultural și de tineret, aici la malul mării, din respect pentru momente istorice importante din istoria României și față de tinerii noștri”, a declarat pentru Info Sud-Est consilierul PSD Costin Răsăuțeanu.
Direcția Județeană de Cultură Constanța speră ca ”terenul și Palatul să redevină un întreg” și să intre în circuitul turistic-cultural
Magdalena Tiță, directorul Direcției Județene de Cultură Constanța, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, a declarat pentru Info Sud-Est că speră ca, în viitorul apropiat, ”terenul și Palatul Regal să redevină un întreg de care comunitatea să se bucure” și a punctat importanța monumentului istoric pentru istoria Constanței:
- ”Conform articolului 3, lit. a, din Legea 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, monumentul istoric este o construcție sau parte de construcție împreună cu instalațiile, componentele artistice, elementele de mobilare interioară sau exterioară, care fac parte integrantă din acestea, precum și lucrări artistice comemorative, funerare, de for publică, împreună cu terenul aferent delimitat topografic, care constituire mărturii cultural istorice semnificative din punct de vedere arhitectural, arheologic, istoric, artistic, etnografic, religios, social, științific sau tehnic. Sperăm ca terenul și Palatul Regal să redevină un întreg și comunitatea să se bucure în viitorul apropiat de acest monument istoric deosebit de important pentru Constanța și trecutul regal al acestei urbe, care poate fi introdus într-un circuit turistic cultural”.
A contribuit Cristian Andrei Leonte.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: