La mijlocul lunii iunie a.c., Freedom House România (FHR) a publicat lista cu numele jurnaliștilor care au fost selecționați de reprezentanța Comisiei Europene și FHR în cadrul programului ”Bursele Europene: Jurnaliști în dialog”.
Printre cei 45 de câștigători s-a numărat și colegul nostru Mircea Raicu, singurul jurnalist constănțean care va merge la seminarul din Brașov (27-29 iunie). Mircea Raicu este născut în Republica Moldova și este absolvent al Facultății de Istorie și Științe Politice, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea “Ovidius”, Constanţa. În prezent este masterand al specializării Relații Internaționale. Istorie și diplomație – sec. XIX-XXI, în cadrul aceleiași universități. A debutat în mass-media la începutul anului 2013, la ziarul Info Sud-Est. Mircea Raicu este semnatarul materialelor de politică externă pe care le puteți citi pe www.info-sud-est.ro, rubrica ”Externe”. Felicitări, Mircea! Se pare că presa dobrogeană a fost săracă în resurse pentru competiția Freedom House România, dat fiind faptul că, alături de constănțeanul nostru, un singur jurnalist a mai fost selecționat pentru seminarul de la sfârșitul lunii iunie. Este vorba de Irinel Călin, redactor la cotidianul ”Obiectiv de Tulcea” și care nu se află la prima participare în cadrul concursului ”Bursele europene: Jurnaliști în dialog”.
12 dintre cei 45 de selecționați vor face stagii la instituții europene
Bursele Europene: Jurnalisti în dialog” se adresează ziariștilor din presa locală, bloggerilor și freelancerilor din provincie. Reprezentanța Comisiei Europene și Freedom House România au selecționat 45 de ziariști din presa locală, publiciști, freelanceri și blo-ggeri din provincie care au abordat în ultimele 12 luni în editorialele, comentariile, analizele ori reportajele lor subiecte care au legătură cu tematica europeană. Programul urmărește recunoașterea meritelor, suținerea celor care abordează teme europene la nivel local și regional, precum și sporirea calității editorialelor, comentariilor, analizelor și reportajelor acestora. Cele trei seminare vor aborda teme europene de maximă însemnătate pentru România, precum „Statul de drept, lupta contra corupției și Mecanismul de Cooperare și Verificare”, „Provocările aderării la euro – argumente pro și contra”, „Dezoltare și politici regionale”, „Construcția europeană – instituții și procesul decizional”. Speakerii vor fi și ei jurnaliști și publiciști cunoscuți reprezentanți ai organizatorilor. După desfășurarea celor trei seminare, organizatorii vor selecționa 12 dintre cei mai activi participanți, jurnaliști, publiciști ori bloggeri din provincie care au manifestat cel mai mare interes pentru tematica europeană dezbătută, aceștia urmând să facă vizite de studiu și stagii la instituții europene.
Sorina Matei, Dan Tăpălagă și Melania Medeleanu, câțiva dintre jurnaliștii care au făcut stagii prin ”Bursele Freedom House”
Programul „Bursele Europene pentru Jurnaliști” are o istorie de peste două decenii, fiind o conti-nuare „Burselor Freedom House pentru Jurnaliști”. Bursele Freedom House au contribuit în toți acești ani la dezvoltarea presei românești, susținând profesionalizarea jurnaliștilor și intermediind stagii în redacții din Statele Unite, precum și în instituții europene, ziare și asociații din Londra și Bruxelles după aderarea la UE. Peste 110 jurnaliști au efectuat vizite de studiu ori stagii în instituții din străinătate prin Bursele Europene pentru Jurnaliști și Bursele Freedom House, printre care Sorina Matei, Bogdan Oprea, Silvia Vrânceanu, Paul Ciurari, Sorin Mihai Șchiopu, Marius Tucă, Dan Apostol, Angela Avram, Alina Stancu, Camelia Csiki, Robert Veress, Florin Negruțiu, Emilia Șercan, Melania Medeleanu, Dan Tăpălagă, Anne Marie Blăjan sau Teodor Tiță.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: