Moda cadourilor pentru profesori: Cât îi costă pe părinți ”atențiile simbolice”? De la laptopuri la cadouri de lux sau ce mai primesc cadou profesorii

sursa foto: Pexels
sursa foto: Pexels

Achiziționarea de cadouri pentru profesori este una cunoscută deja majorității elevilor și părinților, iar dezbaterea implicațiilor etice ale acestor “atenții” este probabil la fel de veche precum practica în sine. Odată cu apropierea sărbătorilor, subiectul controversat a reapărut din nou în atenția publicului, iar piața diversă care s-a format în jurul acestei practici pare să arate că dezbaterea este departe de a fi încheiată, în ciuda legislației în vigoare și a declarațiilor oficiale.

Set cadouri pentru profesoare – Exigență sau șpagă?

Săptămâna trecută, Andra Berceanu, directorul executiv al Federației și Aparținătorilor Legali (FePal), a sesizat, într-o postare pe Facebook, că un magazin online vinde un produs de 236 de lei cu o denumire simplă, dar care captează atenția: “Set cadou pentru profesoare”.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Prețul considerabil al cadoului, dar și descrierea care conține fraze precum “cadou creat pentru profesoare pretențioase și elegante” a scos în evidență, în ochii Andrei Berceanu, aspecte sociale negative pe care existența unui asemenea produs pe piața online le indică. 

  • “Cadoul este mai scump ca alocația unui copil/lună, dar nu este ca și cum nu știam că ar fi de preferat să meargă la școală copiii cuminiți, deștepți și din familii cu situație financiară bună”, se arată în postarea directorului FePal, care face referire la diferențele ce pot apărea între copii când sunt încurajate cadourile exigente și scumpe. 

Probabil chiar mai important decât cadoul în sine este numele asociat acestuia – Claudia Chiru, profesoară în învățământul primar și fondatoare a Saga Kid, un after school din București, transmite HotNews.

Andra Berceanu și-a motivat, într-o postare ulterioară, dezaprobarea în privința deciziei cadrului didactic de a-și asocia numele cu un asemenea produs. Ea a amintit atât de Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), cât și de codul de etică al personalului didactic când a argumentat că încurajarea de “metehne de tip <<cadouașe>>, <<bănuți>> și seturi de cadouri” este greșită, nu doar moral, dar, în multe situații, și din punct de vedere legal.

Claudia Chiru, pe de altă parte, a afirmat că asocierea sa cu produsul dur criticat nu a fost menită să fie văzută de părinți și că nu i-a generat foloase materiale.

  • “Eu îl pot folosi în meseria mea, nu am spus că trebuie să mi-l dea cadou un părinte. Acesta este produsul gândirii acelor oameni care au rostogolit mesajul”, a declarat ea pentru HotNews, după care a adăugat că “Nu iau bani pentru asta, nu am nicio legătură financiară cu site-ul care vinde aceste cutii, deci a fost pur și simplu un moment distractiv”.

Indiferent de motivațiile oferite, perspectiva Ministerului Educației este una ferm negativă: 

  • ”În contextul pe care ni l-ați semnalat, cu privire la acțiunile din social media ale unui cadru didactic care promovează „pachetul-cadou pentru profesoare”, Ministerul Educației își exprimă în termenii cei mai fermi dezacordul față de astfel de practici pe care le consideră imorale și nedemne de comportamentul pe care ni-l dorim în rândul profesorilor noștri”, au afirmat reprezentanții Ministerului, citați de Educație Privată

Ministerul a mai îndemnat cadrele didactice, dar și părinții, să renunțe la practica achiziționării sau strângerii de cadouri, dar asta este mult mai ușor de zis decât de făcut.

Un caz excepțional, sau problemă generalizată?

Indiferent de opinia unui observator din exterior asupra vinovăției, fie din punct de vedere moral sau legislativ, a persoanelor implicate în această dezbatere, faptul cert este că un singur caz din București nu ar putea fi suficient pentru a formula o opinie asupra situației dintr-o țară întreagă. Pasul următor, în mod evident, este stabilirea dacă fenomenul este unul restrâns sau generalizat.

La această întrebare, răspunsul că “e peste tot” probabil apare în mințile multor oameni în mod aproape instinctual, pe bună dreptate de altfel. La urma urmei, cine nu își amintește să se fi dus măcar o singură dată cu un mic cadou la doamna învățătoare? Cu un cadou mai scump sau mai ieftin, împins de părinți sau din proprie inițiativă, cu un zâmbet pe față sau rușinos, fiecare poate probabil să spună o asemenea poveste.

Desigur, anecdotele personale, chiar dacă numeroase, nu sunt suficiente, dar selecția impresionant de variată de cadouri de pe piață pare să confirme această suspiciune. Setul de cadou al doamnei Chiru, spre exemplu, face parte dintr-o mică colecție de șapte produse similare în aspect (și preț).

O căutare puțin mai amănunțită, posibilă oricui are acces la internet arată că, dacă setul aranjat de doamna învățătoare nu este pe placul tuturor, nu există lipsă de alte opțiuni:

  • StarGift pune la dispoziție cumpărătorilor o selecție de peste 70 de cadouri personalizate pentru profesori, de la tablouri și produse de papetărie la sticle de vin. Ce e drept, totuși, prețurile sunt mult mai mici decât suma de 236 de lei care a stârnit dezbaterea. 
  • Gravolo, pe de altă parte, oferă printre cele 17 produse personalizate pentru profesori seturi de cadouri similar, dar chiar mai scumpe, de peste 300 de lei.
  • Unele din cadourile personalizate pe ComoaraMea.ro depășesc decât suma controversată chiar și după reduceri.
  • Kadoly, cu un catalog mai variat, de aproximativ 180 de produse, include articole mult mai impresionante, care depășesc în multe cazuri și suma de 400 de lei, precum sticle de whiskey personalizate, vaze decorative sau serviete din piele.
  • Azoro reunește în selecția sa de cadouri pentru profesori lucruri mai modeste, precum rame sau ceasuri, cu cadouri precum telefoane de epocă încă funcționale și globuri pământești care pot ajunge și până la 700 de lei.
  • Pentru cine este interesat de produse cu adevărat luxoase, secțiunea tematică de cadouri pentru profesori a BlueGifts include aproape 900 de accesorii, decorațiuni de cameră și birou, jocuri de masă cu piese din argint și diferite piese de artă cu prețuri care pot ajunge chiar și până la zeci de mii de lei. Totuși, ce trebuie menționat este că, deși cadourile mai extravagante apar și în secțiunea tematică a site-ului dedicată profesorilor, titlurile și descrierile lor nu indică destinatari specifici, ceea ce arată că e posibil să nu fi fost neapărat concepute pentru profesori.
  • Un exemplu interesant îl constituie Giftlist, un site care nu este specializat pe livrarea de cadouri, ci pe oferirea de idei și sugerarea celor mai bune site-uri unde acestea pot fi apoi găsite. Giftlist creează liste de idei în funcție de criterii precum vârsta destinatarului, ocazia, relația cu persoana care oferă cadoul și profesia, iar cadourile potrivite profesorilor par să se regăsească în special pe site-urile Cărturești și Emag.
  • În speță similară, Onixbox a alcăuit, încă din 2021, o listă de sugestii de cadouri, ca “să-i mulțumești doamnei învățătoare sau doamnei profesoare pentru tot ceea ce a făcut pentru tine”, cu diferența că produsele de pe listă se găsesc direct pe site-ul Onixbox, cu prețuri de până la 200 de lei.
  • YourSurprise nu are doar o secțiune de cadouri pentru profesori, dar și diferite categorii în funcție de tipul de cadou dorit – căni, dulciuri, bijuterii, albume foto, postere, genți, care însumează sute de produse diferite cu prețuri ce pot ajunge de la 50 la câteva sute de lei.

Ceea ce arată această listă, care cu siguranță nu cuprinde toate exemplele ce pot fi găsite, este că însuși conceptul de “cadou pentru profesor” are o identitate aparte în mentalitatea cumpărătorilor și a comercianților din România. 

Existența unei piețe atât de variate de produse, a căror campanie de publicitate se bazează în principal în jurul idee de a îi “recompensa” pe profesori arată că indiferent de legislația în vigoare sau de declarațiile oficiale, publicul continuă să achiziționeze asemenea produse. 

Altă situație evidențiată este cea menționată și de Andra Berceanu în postarea sa inițială – diferențele care se pot forma astfel între copii din cauza situațiilor materiale distincte. Unul din motivele principale pentru care oferirea de cadouri este descurajată, nu doar în spațiul public ci și sub forma măsurilor legislative, este posibilitatea de a “cumpăra” favoritismul unui cadru didactic prin intermediul micilor atenții, sau a celor mari în unele cazuri.

Favoritismul care există în sistemul școlar în baza posibilităților materiale este un subiect care merită o dezbatere cu totul separată, dar întrebarea principală care rămâne în privința cadourilor este una simplă: În condițiile în care opțiunile variază de la o simplă cană la un set de șah care valorează cât o mașină, unde se încheie dorința de a răsplăti un profesor dedicat și unde începe șpaga?

Constanța – temerile se adeveresc

Aceste îngrijorări, în opinia Arianei Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța, sunt din păcate confirmate de experiența din instituțiile de învățământ din Constanța.

  • “Este o practică complet greșită, care nu ar trebui să existe. Într-adevăr, un cadou simbolic acordat unui profesor pe care îl apreciezi nu reprezinta o problemă, dar există o exagerare în jurul cadourilor, elevii și părinții ajung să strângă bani organizat, cu liste, pentru toți profesorii. În cele mai multe cazuri, cadourile se încadrează la luare/dare de mită”, a declarat ea pentru Info Sud-Est.

Folosirea listelor și strângerea de bani în acest fel, o încălcare a regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, conduc și la problema creării de diferențe între copii. Copiii cu posibilități reduse, sau care nu vor să plătească din principiu, pot ajunge să fie marginalizați de colegi sau de părinții acestora.

Într-un caz mai extrem, de acum câțiva ani, amintit de elevă, elevii ce nu s-au conformat cadourilor au fost batjocoriți chiar de către o profesoară.

Practica, este una destul de răspândită la Constanța, în special în școlile mai mari, iar în ceea ce privește prețurile cadourilor, “la cele mai multe clase, se strâng în jur de 30-50 de lei/elev”, dar asta nu înseamnă că nu există și excepții. Ariana amintește de un exemplu al unei diriginte, din alt județ, care a primit cadou un laptop.

Cazul Constanței pare, astfel, să confirme toate temerile care au fost recent ridicate în spațiul public, dar afacerea pare să rămână una profitabilă, în ciuda consecințelor negative care au fost deja identificate și dezbătute până la epuizare.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

1 comments
  1. daca suntem o natie corupta de lingai pupincuristi, nicaieri pe pamant nu se mai intampla asemenea “protocoale”! ar trebui ca profesorii care primesc asemenea daruri sa li se faca dosar penal, in felul asta ii satura dracu de primit atentii.

Comments are closed.