“Music for Autism”: Concert caritabil pentru copiii cu autism din Constanța, organizat la Doors Club

sursa foto: Pexels/ Damian Scarlassa
sursa foto: Primăria Constanța

Formația Vama va susține un concert caritabil la Doors Club, în Constanța, în sprijinul campaniei “Music for Autism”, transmite primăria Constanța într-o postare pe Facebook.

Concertul va avea loc vineri, 20 octombrie, de la ora 20:30, iar toate fondurile adunate vor fi folosite pentru demararea de noi proiecte din cadrul Centrelor Școlare pentru Educație Incluzivă din Constanța, specifică autoritățile. Banii vor fi folosiți pentru a achiziționa materiale didactice necesare terapiilor copiilor cu dizabilități și pentru realizarea grădinii senzoriale din cadrul CȘEI “Albatros” Constanța.

Grădinile senzoriale sunt menite să permită vizitatorilor să experimenteze senzații variate și să interacționeze cu natura într-un spațiu sigur și controlat, ceea ce le face spații educative și de recreere potrivite pentru persoanele cu autism, explică revista britanică Autism Parenting Magazine. Multe persoane cu autism pot întâmpina probleme în procesarea senzațiilor – până și lucruri uzuale precum sunetul unei mașini de tăiat iarba sau anumite mirosuri pot avea efecte adverse.

Publicitate electorală
publicitate electorală

De-a lungul a 11 ani de activitate, mai mulți artiști români au susținut peste 65 de concerte în sprijinul campaniei “Music for Autism”, explică Primăria Constanța.

Autismul și terapia muzicală

Bazele campanieie “Music for Autism” au fost puse în 2002, în Marea Britanie, de către John Lubbock and Christine Cairns, muzicieni de carieră și părinți ai unui băiat cu autism. Strângerea de fonduri prin intermediul concertelor a fost un element de bază al campaniei din primele ei zile, însă scopul principal al celor doi soți a fost de a-și împărtăși pasiunea pentru muzică cu alte persoane cu autism și familiile lor.

De atunci, pe lângă susținerea financiară a diferselor programe pentru copiii cu autism, camapnia s-a preocupat și cu organizarea de concerte “autism friendly”, în special în Marea Britanie și Statele Unite.

Efectele terapeutice ale muzicii sunt un subiect deja bine documentat, iar cercetările arată că deseori, persoanele cu autism manifestă un interes sporit față de muzică, ceea ce o face o unealtă utilă în timpul ședințelor de terapie, explică Asociația Americană pentru Terapia Muzicală.

Chiar și în afara unui context clinic, performanțele muzicale adaptate pentru persoanele cu autism sunt un fenomen care crește în popluaritate – în Statele Unite, unele dintre cele mai importante instituții culturale și grupuri muzicale din țară, cum ar fi Orchestra Simfonică de la Boston, Centrul Kennedy pentru Artele Teatrale și Teatrul American de Repertoriu oferă “performanțe prietenoase senzorilor” – spectacole special concepute pentru persoanele cu autism și alte probleme senzoriale.

În Europa, cei interesați de asemenea spectacole le vor găsi cel mai probabil sub denumirea de “performanțe relaxate”, după cum le numește Societatea Teatrului Londonez, ONG-ul Disability Arts International și Festivalul Theaterformen, din Germania.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: