Muzeul de Istorie din Constanța se închide pentru reabilitare/ Expoziția permanentă, amenajată tot în Centrul Vechi

Ultima noapte de muzeu, organizată simbolic sâmbătă, în Piața Ovidiu.
minac muzeul de istorie nationala si arheologie constanta minac muzeul de istorie nationala si arheologie constanta
sursa foto: Cristian Andrei Leonte/ Info Sud-Est

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC) se va închide de luni, 16 septembrie, după 47 de ani, a transmis instituția prin intermediul unui comunicat de presă. Clădirea în care funcționează muzeul intră într-un proces de reabilitare, iar acesta se va muta într-un nou imobil din Centrul Vechi al Constanței.

  • Consiliul Județean Constanța a lansat în iunie 2024 licitația în valoare de 10 milioane de euro pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie. Citește mai multe aici.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, aflat în subordinea Consiliului Județean Constanța (CJC), se va muta, în curând, în fosta clădire BRD, situată pe strada Arhiepiscopiei, numărul 7, după cum au precizat reprezentanții CJC pentru Info Sud-Est. “Această nouă locație va găzdui în continuare colecțiile și expozițiile muzeului, oferind un nou spațiu pentru conservarea și promovarea patrimoniului nostru istoric”, au adăugat aceștia.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Până atunci, reprezentanții muzeului din Constanța au spus că vor organiza o ultimă noapte în Piața Ovidiu, sâmbătă, 14 septembrie.

Sâmbătă, în intervalul orar 12.00 – 23.00 copiii, dar și părinții, își vor putea lua la revedere de la MINAC, instituție care îi va aștepta să participe la o serie de activități, se arată într-un comunicat de presă.

Ce activități se vor desfășura:

  • ateliere de desen și de modelaj în lut, în cadrul cărora cei mici vor putea reproduce cele mai frumoase piese din colecția muzeului (orele 12 – 17);
  • prezentări istorice și proiecții video nonconformiste, reunite sub titlul “Istoria spusă altfel” (orele 17-22);
  • tururi ghidate gratuite în expoziția de bază a muzeului, acolo unde cercetași voluntari și specialiști reputați ai MINAC le vor spune vizitatorilor povestea celor mai frumoase artefacte și a modului în care acestea au fost descoperite;
  • o tombolă la care participanții vor avea șansa de a câștiga bijuterii cu simboluri și figuri misterioase, de importanță istorică;
  • momente de reconstituire istorică, în cadrul cărora dacii și romanii (voluntari costumați) îi vor ajuta pe vizitatori să facă un spectaculos și bimilenar salt înapoi în timp;
  • numeroase alte surprize.

Duminică, 15 septembrie, Muzeul Istorie Națională și Arheologie mai poate fi vizitat, pentru ultima oară, însă după programul normal 10.00 – 17.00. În ambele zile de week-end, accesul în muzeu va fi gratuit, transmit reprezentanții instituției.

Istoria Muzeului de Istorie din Constanța

Clădirea construită în stil brâncovenesc, în perioada 1911-1920, se numără printre piesele-simbol ale zonei. Inițial a fost sediul Primăriei Constanța.

În 1911, preluând conducerea Muzeului Național de Antichități, Vasile Pârvan reiterezează ideea înființării unui muzeu. În anul 1957 muzeul se va muta definitiv în această clădire unde funcționează până în prezent.

Perioada în care muzeul a cunoscut un ritm accelerat de modernizare, dezvoltare și s-a bucurat de o atenție sporită din partea autorităților este perioada comunistă. De la înființarea muzeului și până la instaurarea comunismului, autoritățile locale și centrale nu au fost în stare să găsească un spațiu în care muzeul să fie amenajat odată pentru totdeauna. Haosul birocratic și administrativ a cauzat pierderea multor piese importante ale muzeului.

Ulterior, după prăbușirea comunismului, odată cu intrarea în democrație, actuala clădire a muzeului a intrat într-un ritm alert de degradare, deși a fost declarat monument istoric de categoria A. Piese importante din muzeu au dispărut de-a lungul anilor, corupția a început să macine și segmentul cultural și nimeni nu a răspuns în fața legii până acum pentru dispariția pieselor.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.