Negocierile pentru armistițiul din Gaza continuă după vizita secretarului de stat american Antony Blinken

Prezența trupelor israeliene în Gaza după încetarea focului rămâne un punct cheie de divergență între autoritățile israeliene și teroriștii Hamas.
sursa foto: captură youtube

Cea de-a noua vizită în Israel a secretarului de stat american. Anony Blinken, de la începutul conflictului s-a încheiat fără un acord de armistițiu, transmite The Guardian.

Acordul „trebuie să fie încheiat și trebuie să fie încheiat în zilele următoare”, a declarat Blinken reporterilor la Doha înainte de a pleca la Washington, reiterându-și apelul ca Hamas să accepte o „propunere de tranziție” pentru un acord, despre care a spus că Israelul a acceptat-o, și a cerut ambelor părți să lucreze în vederea finalizării acestuia.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Blinken și mediatorii din Egipt și Qatar și-au pus speranțele în propunerea de tranziție, care vizează reducerea diferențelor dintre cele două părți în războiul care durează de 10 luni, după ce negocierile de săptămâna trecută s-au oprit fără niciun progres. SUA se așteaptă ca discuțiile privind încetarea focului să continue în această săptămână.

Hamas nu participă în mod direct la aceste negocieri și a declarat că ultima propunere înaintată se apropie prea mult de cererile Israelului. Cu toate acestea, marți, gruparea militantă a declarat că comentariile președintelui SUA, Joe Biden, potrivit cărora se distanțează de un acord cu Israelul sunt „înșelătoare”.

Planul ar implica o încetare a focului inițială de șase săptămâni, în timpul căreia un număr limitat de ostatici israelieni, în special femei, bătrâni și bolnavi ar fi eliberați în schimbul mai multor palestinieni reținiuți în închisorile israeliene. Acesta ar putea fi prelungit pe o perioadă nedeterminată în timp ce negociatorii stabilesc a doua etapă, în care soldații și trupurile neînsuflețite ar fi returnate, trupele israeliene ar începe să se retragă din Gaza, iar civililor palestinieni strămutați li s-ar permite să se întoarcă la casele lor din nordul fâșiei.

Unul dintre principalele obstacole în calea unui acord a fost cererea de lungă durată a Hamas de retragere „completă” a trupelor israeliene din toate zonele din Gaza, pe care Israelul.

Pe de cealaltă parte, mai mulți oficiali au declarat că Israelul dorește să mențină o prezență militară într-o zonă tampon îngustă de-a lungul graniței dintre Gaza și Egipt, pe care o numește coridorul Philadelphi, și într-o zonă pe care a delimitat-o și care taie partea de nord a Gazei de sud, cunoscută sub numele de coridorul Netzarim, scrie Associated Press.

Aceste două coridoare înguste pot juca roluri strategice importante: În mod deosebit, premierul israelian Benjamin Netanyahu consideră coridorul Philadelphi un element vital pentru a împiedica Hamas din a se reînarma după război sau să reconstruiască tuneluri către Egipt, conform The New York Times.

În același timp, Egiptul susține că menținerea trupelor israeliene în zonă ar ridica probleme de securitate națională și ar fi inacceptabilă pentru publicul egiptean.

Campania de bombardare și luptele care continuă să aibă loc în apropierea zonelor ocupate de civili sunt, în continuare, obstacole semnificative pentru negocieri.

Atacurile aeriene israeliene din Gaza au ucis cel puțin 50 de palestinieni în ultimele 24 de ore, au declarat miercuri oficiali palestinieni din domeniul sănătății, la scurtă vreme după plecarea lui Blinken, scrie Reuters.

Armata israeliană a declarat că avioanele au lovit aproximativ 30 de ținte din Fâșia Gaza, inclusiv tuneluri, puncte de lansare și un post de observație.

Oficialii au declarat că trupele au ucis zeci de luptători înarmați și au confiscat arme, inclusiv explozibili, grenade și puști automate.

Tot miercuri, autoritățile din Gaza au declarat că armata israeliană a lovit o școală și o casă din apropiere orașului Gaza, omorând cel puțin trei persoane și rănind 15.

Armata israeliană, pe de altă parte, a precizat într-o declarație că a lovit militanți Hamas care operau într-un centru de comandă situat în interiorul unui complex care servise anterior drept școală.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.