Next level: Elevii constănțeni pasionați de robotică care reprezintă România la competiții internaționale

Tinerii au obținut rezultate impresionante atât în țară cât și peste hotare, dar au nevoie de susținere pentru a merge mai departe.
sursa foto: Info Sud-Est

Tehnologia ocupă, pe zi ce trece, un rol din ce în ce mai important în viața noastră – un concept pe de o parte înspăimântător, dar pe care un grup de elevi din Constanța l-a întâmpinat cu brațele deschise. Astfel, niște tineri pasionați de calculatoare și roboți au ajuns să reprezinte orașul la competiții și evenimente atât în țară, cât și peste hotare.

Andrei Bucur, Darius Balica și Tudor Durduman-Burtescu sunt trei din cei aproape 50 de elevi care au luat până acum parte la concursuri și activități cu sprijinul Asociației Informatică pentru Viitor Constanța, înființată de profesoara Ramona Rădulescu.

  • “Am înființat acum 2 ani Asociația Informatică pentru Viitor din dorința de a le oferi copiilor conținuturi de actualitate, tehnologii de actualitate, condiții mai bune de învățare și o șansă de a face performanță și excelență în domeniul acesta”, a explicat Ramona Rădulescu pentru Info Sud-Est.

În acest context, copiii descriu un mediu educativ “cu totul altfel” – dinamic, bazat pe practică și pe munca în echipă, care le-a adus până acum nu doar amintiri frumoase, ci și cunoștințe utile în domeniile care îi pasionează de ani de zile.

Tudor, spre exemplu, vorbește despre cum fiecare concurs sau atelier reprezintă o oportunitate de învățare și despre cum întregul proces preupune adaptarea la cele mai bune soluții pe care le poți găsi într-un anumit moment:

  • “De exemplu, eu am învățat astfel la un atelier de aplicații mobile, pentru că se organizează uneori și ateliere – Am învățat trei limbaje de programare utile: flutter, kotlin și C-sharp pentru Unity”.

În timp ce Tudor vorbește de aplicații mobile și programare, Darius declară că este mai interesat de robotică:

  • “Ideea e că eu am fost pasionat de mic cu tehnologia și cu tabletele, de când am primit prima mea tabletă am fost “wow”, am fost uimit…La centru, în mare parte, le facem cam pe toate, dar până acum, dacă ar fi să aleg una, îmi place partea de roboți, pur și simplu să construiesc mașini, roboți și să-i programez să facă diferite task-uri”.

Andrei, de asemenea interesat de robotică, punctează și importanța concursurilor la care au luat parte în ultimii ani. Dincolo de oportunitățile de a învăța, explică el, ideea de a face parte dintr-o comunitate de oameni care îți împărtășesc interesele este importantă:

  • Primul meu concurs, îmi aduc aminte, a fost unul de robotică pe care l-am desfășurat la București și chiar mi-a plăcut să văd toate creațiile celorlalți participanți…Pur și simplu simțeam că eram în largul meu, eram în comunitatea mea. Am luat locul șase la acel concurs, dar tot mi-a plăcut foarte mult”.

În cei doi ani de activitate, tinerii constănțeni au obținut deja rezultate considerabile atât în țară, cât și pe scena internațională: în 2023, au fost la concursul Minoan Robots Sports Competition – Global Olympiad, din Creta, de unde s-au întors cu șapte premii.

Au participat la RoboChallenge, competiție internațională organizată la București, la care iau parte echipe din întreaga lume, și au ieșit pe locul al treilea din 33 de echipe, relatează Ramona Rădulescu.

Elevii au planuri mari pentru viitor, însă pentru a le realiza, au nevoie și de susținere financiară: autoritățile nu prea se implică, iar costurile pentru a lua parte la competiții și proiecte internaționale încep să depășească capacitatea părinților și a sponsorilor actuali.

  • “Noi avem acum un proiect de cercetare științifică în domeniul BCI – brain computer interface, și vom participa în luna noiembrie la o conferință internațională și o competiție din acest domeniu, din domeniul ciberneticii. Și da, trebuie să facem și un apel, pentru că resursele financiare fiind limitate și costurile de deplasare, de cazare, de înregistrare foarte mari, avem nevoie de susținere”, explică Ramona Rădulescu.

Tot în noiembrie, adaugă profesoara, asociația a depus un proiect de cercetare pentru un concurs din Pasadena, California. Ambele proiecte, în opinia ei, reprezintă nu doar oportunități pentru tinerii cu care a lucrat în ultimii doi ani, ci și șanse de a deschide un drum pentru toți elevii pasionați de informatică și robotică din țară:

  • “Este o ocazia…să-i îndrumăm și să le arătăm prin propriul model că se poate și pot și ei să meargă în această direcție. Și niciodată nu e prea devreme, atâta timp cât îți dorești și muncești”, încheie Ramona Rădulescu.

Andrei, Darius și Tudor și colegii lor pot fi susținuți prin donații către următorul cont:

  • Nume Beneficiar: Asociatia Informatica pentru Viitor
  • IBAN: RO65BTRLRONCRT0645009202
  • Contul este înregistrat la Banca Transilvania

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.