Parlamentul European (PE) a adoptat un pachet de legi pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, care garantează că persoanele cu un interes legitim vor avea acces „imediat, nefiltrat, direct și liber” la informațiile privind beneficiarii reali deținute în registrele naționale și interconectate la nivelul UE, transmite instituția într-un comunicat de presă.
Printre persoanele cu interes legitim se numără urnaliștii, profesioniștii din domeniul mass-mediei, organizațiile societății civile, autoritățile competente și organismele de supraveghere, se mai arată în comunicat.
Pe deasupra, noile legi oferă unităților de informații financiare (FIU) mai multe competențe pentru a depista și analiza cazurile de spălare de bani și de finanțare a terorismului – unitățile vor putea chiar să suspende tranzacțiile suspecte.
Obligația de diligență la scară largă
Sub noua legislație, entități precum băncile, administratorii de active și criptoactive sau agenții imobiliari vor trebui să respecte standarde mult mai stricte și să ia măsuri de diligență și verificare a identității clienților și trebuie să raporteze activitățile suspecte autorităților competente, explică PE. Din 2029, aceste noi standarde vor fi impuse și cluburilor de fotbal de tot, implicate în tranzacții importante cu investitori și sponsori.
Unele dispoziții vizează inclusiv persoanele “foarte bogate” (o avere totală de cel puțin 50 de milioane de euro) și va fi impusă o limită europeană de 10.000 de euro pentru plățile numerar. De la această regulă vor face excepție persoanele fizice într-un context neprofesional, se mai arată în comunicatul citat.
Supraveghere a normelor la nivel central
Pentru a supraveghea noile norme privind combaterea spălării banilor, o nouă Autoritate pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (AMLA) va fi înființată la Frankfurt.
AMLA va supraveghea direct entități financiare de mare risc și va interveni unde este necesar, dar va fi și un mediator pentru autoritățile de supraveghere din Europa. Tot AMLA va supraveghe și punerea în aplicare a unor sancțiuni.
Adoptarea acestor legi, care trebuie să fie adoptate oficial și de către Consiliu înainte de publicarea în monitorul oficial, este un răspuns la solicitările cetățenilor UE care au fost prezentate în concluziile Conferinței privin viitorul Europei, încheie Parlamentul European.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: