O datorie veche de un secol: Parlamentul European cere Rusiei să înapoieze integral României tezaurul național ajuns la Moscova în timpul Primului Război Mondial

sursa foto: Parlamentul European/Twitter
sursa foto: Parlamentul European/Twitter

Într-o rezoluție adoptată joi în plenul Parlamentului European, eurodeputații au cerut Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune externă să integreze restituirea patrimoniului național român pe agenda bilaterală diplomatică UE-Rusia, imediat ce contextul regional permite reluarea dialogului politic între cele două părți, transmite instituția într-un comunicat de presă.

În cadrul discuției, membrii PE au punctat faptul că, în ciuda mai multor încercări de negocieri, Rusia nu a returnat niciodată tezaurul național al României, trimis, din motive de siguranță, în Rusia, între 1916 și 1917.

De asemenea, conform sursei citate, eurodeputații consideră acesta a fi un caz internațional fără precedent de însușire ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu și o preocupare permanentă pentru societatea românească.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Context

Parlamentul European a susținut joi, o declarație în plenul acestuia, cu privire la restituirea tezaurului românesc, aflat de mai bine de o sută de ani în Rusia. Ulterior, a avut loc o dezbatere, urmată de un vot pe o rezoluție în acest sens. 

Eurodeputatul Eugen Tomac a explicat săptămâna trecută că această inițiativă vine în urma deciziei de anul trecut a Uniunii Europene, care a adoptat strategia pentru recuperarea bunurilor de patrimoniu traficate ilegal în Europa.

”Am participat la această dezbatere (privind strategia – n.r.) în calitate de eurodeputat membru al Subcomisiei pentru drepturile omului (DROI) şi am constatat cu acel prilej că situaţia tezaurului nostru aflat la Moscova este aproape complet necunoscută la nivelul instituţiilor europene. Atunci mi-am dat seama că este foarte greu să vii să prezinţi un subiect care este de maxim interes pentru noi, românii, dar este complet necunoscut pentru publicul european, pentru instituţiile europene”, a declarat săptămâna trecută, preşedintele PMP, pentru Agerpres.

Tezaurul României a ajuns în Rusia în perioada Primului Război Mondial, între 1916 și 1917. A fost semnată atunci, de către Guvern și BNR, o convenție privind primul transport la Moscova. Potrivit convenției, “valorile românești se aflau sub garanția guvernului rus în ceea ce privește securitatea transportului, a depozitului, ca și întoarcerea în România”, notează site-ul oficial al BNR.

Valoarea totală a bunurilor românești transportate la Moscova în vara anului 1917 a fost de 7,5 miliarde de lei. În decembrie 1916 și iulie 1917, Banca Națională a României a depus la Moscova, 91,48 tone de aur fin. Mai apoi, în ianuarie 1918, Consiliul Comisarilor Poporului a anunțat ruperea relațiilor diplomatice cu România, incluzând și confiscarea tezaurului României depus la Moscova.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.