Cu ocazia împlinirii a 114 ani de la inaugurarea Cazinoului din Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va organiza două evenimente expoziționale dedicate istoriei monumentului, transmite MINAC într-un comunicat de presă.
Prima expoziție, intitulată “Cazinoul din Constanța – o istorie în documente, artefacte și fotografii de epocă,va fi deschisă miercuri, de la ora 16:00, în foaierul Bibliotecii Județene “I.N. Roman” din Constanța.
A doua expoziție, “Cazinourile din Constanța: o istorie în documente și fotografii de epocă”, va putea fi vizionată pe faleza Cazinoului începând de joi, ora 19:00.
Ambele expoziții vor rămâne deschise publicului până la finalul lunii septrmbrie.
Context
Cazinoul din Constanța a fost construit după planurile arhitectului francez Daniel Renard, fiind un simbol reprezentativ pentru curentul arhitectonic Art Nouveau, arată Heritage Constanța.
Prezintă în partea centrală terasa fațadei, sprijinită pe un portic larg, care e dominat de un vitraliu în formă de evantai. Se remarcă partea superioară a clădirii, decorată cu elemente arhitecturale de forma navelor antice, cu capete de berbec și ghirlande de alge marine.
Clădirea a fost inaugurată în toamna lui 1910 și a reprezentat, de-a lungul timpului, un simbol pentru Constanța.
Conform site-ului Direcției Județene pentru Cultură Constanța, Cazinoul a fost restaurat în anii 1951 și 1981. A intrat în reparații capitale, aflându-se într-o stare foarte avansată de degradare, în aprilie 2020.
Un bilet semnat de 16 deținuți politici din timpul comunismului a fost găsit în zidurile Cazinoului în 9 mai 2020, în timpul lucrărilor de reabilitare. Bucata de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment este datată în 31 decembrie 1951, atunci când deținuții reabilitau monumentul istoric de pe faleza orașului.
Pe bilet scria: “Acest Cazinou este lucrat de către deținuții politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori (cei care lucrau ornamente arhitectonice în relief, pentru interiorul clădirilor, executate din stuc sau din mortar simplu de ipsos, n.red.) condusă de Rusu A Ioan, Botoș Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraș Ionel, Voicilă Nicolaie, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel și Morton Iuliu”.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: