„Ministerul Apărării din Republica Islamică Iran va putea să producă de săptămâna viitoare teste de diagnosticare a noului coronavirus, covid19” a anunţat la 28 februarie şeful Departamentului de relaţii publice al Ministerului Sănătăţii de la Teheran, Kianush Jahanpour, preluat de agenţia naţională oficială de presă IRNA.
Cu toate acestea, nici la aproape o lună de atunci Iranul nu produce nimic în acest sens. Dimpotrivă, singura măsură notabilă a fost luată de Banca Centrală care, la 17 martie, a decis alocarea sumei de 250 milioane euro pentru importul urgent de echipamente medicale şi medicamente.
R.P. Chineză este una dintre puţinele ţări din lume care s-a oferit să acorde asistenţă Iranului într-una dintre cele mai grave crize sanitare din istoria de peste patru decenii a Republicii Islamice. Un ajutor extrem de modest, însă. 200.000 de măşti şi 5000 de kit-uri au fost donate la 26 februarie, la Teheran, iar anunţul a fost făcut public de ambasadorul R.P. Chineze în Iran, Chang Hua. „Un cadou din partea ambasadei şi a companiilor chineze care îşi desfăşoară activitatea în Iran”, a precizat diplomatul de la Beijing.
Într-o vizită pe teren, în mai multe provincii iraniene confruntate cu pandemia coronavirus, directorul regional pentru Mediterana orientală al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Richard Brennan, a declarat agenţiei naţionale de presă IRNA, la 7 martie, că Iranul „deţine una dintre cele mai puternice infrastructuri sanitare din regiune. Iranul a obţinut rezultate notabile în lupta împotriva pandemiei coronavirus”.
La 17 martie, Iranul a anunţat oficial 16.169 de infectaţi cu covid-19, 988 de morţi şi mai multe zeci de mii de persoane aflate în izolare. Cele mai afectate regiuni sunt Teheran, Alborz şi Azerbaidjanul oriental.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: