O nouă stație de tratare a apelor uzate colectate de la nave a fost finalizată în portul Constanța, ultima etapă a unui proiect de modernizare care vizează protecția mediului în valoare de 15 milioane de euro, transmite administrația Portului Constanța într-un comunicat de presă.
Stația este amplasată pe o platformă nou construită, de asmenea parte a proiectului „Modernizarea infrastructurii și protecția mediului în Portul Constanța – PROTECT“, finanțat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility), adaugă conducerea portului.
Proiectul a costat în total puțin peste 15 milioane de lei, cu o rată de finanțare de 85% din CEF și o contribuție de 15% de la bugetul de stat.
Prin proiect au fost aduse mai multe modificări:
- prelungirea ]n aliniament a cheului de acostare deja existent, aferent DAne DA2, cu o lungime de 130 de metri. A fost creată și o platformă de 4.370 de metri pătrați în spatele noului front de acostare,
- amplasarea de echipamente și utilități pentru nave pe noua platforma, printre care și instalația de tratare a apelor uzate colectate de la nave, care vor fi separate și tratate.
- achiziția unei nave tanc autopropulsat 500 TDW multifuncționale, pentru colectarea deșeurilor de la nave: “Nava multifuncțională Nereus are 500 tone deadweight, o viteză de 11 noduri, performanțe de navigație ridicate și asigură preluarea reziduurilor petroliere și a apelor uzate de la navele aflate în porturile maritime românești și în rada acestora”, explică administrația caracteristicile acesteia.
“„Proiectul PROTECT îmbunătățește accesul maritim în portul Constanța, CN APM SA înnoind și modernizând sistemul de semnalizare aferent bazinelor portuare și șenalului navigabil. Necesitatea implementării acestui proiect a rezultat din obligația CN APM de a asigura, în calitate de administrație portuară, o serie de facilități privind infrastructura, condițiile de mediu și de siguranță a navigației“, încheie autoritățile portuare.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: