Editorial al Ambasadorului SUA în România, Adrian Zuckerman
23 august marchează cea de-a 81-a aniversare a Pactului Ribbentrop-Molotov. Acesta a dus la suferința și moartea a zeci de milioane de persoane în Europa. Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului amintește de moartea, suferința și chinul pe care fasciștii și comuniștii l-au provocat în întreaga lume. Peste 100 de milioane de persoane au pierit în întreaga lume ca urmare a acestor ideologii totalitare. Multe țări europene încă își revin din flagelul opresiunii comuniste și sunt în căutarea unor căi de a se proteja în mod concret de noua influență și de amenințările maligne. În întreaga lume, expansionismul comunist și amenințările la adresa democrației sunt mai agresive ca niciodată, chiar și după ce istoria ne-a oferit o dovadă atât de clară a pericolului pe care îl reprezintă. Este extrem de important să învățăm din istorie pentru a nu o mai repeta. Trebuie să privim către actorii lumii care încă se agață de aceste idei periculoase și trebuie să avem puterea de a ne opune lor. Trebuie să avem curajul de a apăra libertatea, democrația și demnitatea fiecărei ființe umane.
Trebuie să onorăm victimele tuturor regimurilor fasciste și comuniste. Ei sunt eroii care au apărat democrația, drepturile omului și statul de drept. Ei au făcut sacrificiul suprem pentru ca alții să trăiască o viață mai bună. Teroarea guvernelor comuniste, fasciste și totalitare nu își are locul în lumea civilizată. Nu ar trebui să mai existe gulaguri, lagăre de concentrare, tabere de reeducare, tabere de muncă forțată și spitale de psihiatrie pentru cei suficient de curajoși care apară libertatea. Cu toate acestea, când ne uităm în jur, vedem că acestea încă există.
Nu putem rămâne tăcuți din nou și să permitem acestor ideologii complet discreditate să ucidă, să jefuiască și să fure viitorul și libertatea a milioane de oameni nevinovați și să submineze democrațiile din Europa și din întreaga lume. Aceste regimuri au omorât și au furat după voia lor. Au furat vieți, statul de drept, dar, în mod insidios, au furat speranța. Țările care s-au aflat sub „închisoarea națiunilor” comuniste au început de curând să își recupereze locul de drept în rândul națiunilor și încă se luptă cu pagubele cauzate de stăpânirea comunistă.
Este incredibil de dificil să-i inspiri pe cei care au fost bătuți cu bastonul comunist, fascist sau autoritarist să se ridice din nou. Dar bărbații și femeile care au supraviețuit acestei tiranii fac exact acest lucru. Propaganda goală și transparentă folosită de totalitari nu-i poate descuraja pe cei care iubesc libertatea în a menține statul de drept și demnitatea pentru toate ființele umane. Toate democrațiile trebuie să respingă comunismul și totalitarismul, atât acasă, cât și peste hotare.
Mulți vor comemora această zi cu o panglică neagră în amintirea celor nevinovați uciși și a viitorului furat în numele comunismului și autoritarismului. Și eu voi face la fel și sper că mulți alții mi se vor alătura. Poate, totuși, prin refuzul de a mai permite vreodată acestor ideologii să câștige teren, îi vom onora mai bine pe cei uciși, pe cei pe care ni-i mai aducem aminte și pe cei pe care i-am uitat. Să învățăm din trecut pentru a nu-l mai repeta. Să avem curajul de a spune nu celor care încercă să ne fure drepturile, libertatea și democrația. Să facem din ziua de mâine o zi mai bună pentru copii noștri.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: