Olimpiada de la Soci este una dintre cele mai mediatizate competiții sportive de iarnă din istorie. Popularitatea acestui eveniment a atins cote maxime, întrecând chiar și vizibilitatea unor olimpiade de vară, datorită multitudinii de evenimente ce au precedat competiția găzduită în 2014 de Rusia.
Jocurile de iarnă, în umbra marelui URSS
Niciodată în istoria modernă o astfel de competiție nu a avut atâtea ecouri politice precum cel mai mare eveniment organizat de Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice. Scena politică a fost scindată în două, lucru oglindit prin prezența sau, în egală măsură, absența li-derilor politici importanți ai lumii la ceremonialul de deschidere din data de 7 februarie a.c.
Și cum scena relațiilor politice din Europa este împărțită între Uniunea Europeană și Uniunea Eurasiatică, tribuna oficială a stadionului Fișt din Soci a limpezit problema. Astfel, la eveniment, alături de Vladimir Putin au fost prezenți, printre alții, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, liderul chinez Xi Jinping, primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său japonez Shinzo Abe, preşedintele bielorus Alexandr Lukașenko şi Leonid Tibilov, preşedintele regiunii speratiste georgiene Osetia de Sud, recunoscută de Moscova, precum și primul ministru al României, Victor Ponta. Mulți dintre acești lideri au profitat de ocazie pentru a avea întrevederi bila-terale cu puterea de la Kremlin.
Pe de altă parte, ca formă de protest faţă de politica rusă în materie de drepturi ale omului şi faţă de „propaganda” homosexuală, au absentat motivat unii dintre cei mai influenți lideri politici ai momentului: David Cameron, primul mi-nistru britanic, președintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel și președintele american Barack Obama.
Dincolo de politică: Hoteluri neterminate, mizerie, W.C.-uri de două persoane și atentate teroriste
Olimpiada de la Soci, în care s-au investit nu mai puțin de 50 de miliarde de dolari, găzduiește 6000 de sportivi din 85 de țări. Chiar dacă Rusia se pregătește de aproape șapte ani pentru acest grandios eveniment, din care președintele Vladimir Putin a făcut o adevărată glorie personală, ultimele detalii nu au fost puse la punct nici până în ziua deschiderii. Jurnaliști din toată lumea au taxat acid organizarea dezastruoasă a evenimentului, postând pe rețelele de socializare fotografii cutremurătoare: camere de hotel neterminate, pahare cu apă de la canal de culoarea mâlului, străzi pavate parțial și mizerie la tot pasul.
Dar principalul motiv de alarmare a fost reprezentat de atentatele teroriste, lanțul muntos Caucaz, unde se află situată stațiunea Soci, nefiind nici pe departe cea mai sigură zonă în care se puteau desfășura Jocurile Olimpice.
Astfel, securitatea a fost întărită cu ajutorul armatei şi a 37.000 de poliţişti, ceea ce înseamnă un poliţist la zece locuitori. În partea muntoasă, accesul maşinilor este strict controlat pe baza unor permise speciale, iar, în unele zone accesul este strict interzis.
Însă, organizatorii le-au pregătit o surpriză sportivilor, pentru a înlătura orice urmă de teamă: Vladimir Putin îi protejează din pozele de pe pereții hotelurilor.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: