”Orașul de 15 minute” la Constanța sau cum să regenerezi urban 38 de hectare nefolosite / Experiența IULIUS ajunge și la malul mării (P)

Palas Iasi Palas Iasi
Palas Iași (sursa foto: Iulius)
Iulius Gardens – Palas Iași (sursa foto: Iulius)

Te-ai gândit că orașul în care trăiești poate fi valorificat așa cum merită dacă în locul investițiilor imobiliare haotice ai pune un proiect care vine cu soluții integrate și complete de dezvoltare?

Spre exemplu, imaginează-ți aproape 40 de hectare industriale care ar fi transformate într-un ansamblu mixed-use care să contribuie la calitatea vieții, cu oportunități investiționale, locuri de muncă create și centre de atractivitate socială.

Cum ar fi să fie concepute pe formate mixte, cu grădini urbane, clădiri de birouri premium, zone de shopping și entertainment, dar și cu importante infuzii de capital în infrastructură?

Publicitate electorală
publicitate electorală

Ei bine, astfel de proiecte nu numai că există, dar au devenit și ancore pentru comunitățile în care au fost implementate și surse de dezvoltare pentru orașele în care pot fi urmărite. Printre acestea, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, acolo unde IULIUS a realizat proiecte mixed-use.

Acest lucru va fi posibil în curând și în Constanța, aici unde IULIUS își propune să amenajeze cel mai amplu proiect de regenerare urbană din toate dezvoltate până acum.

Astfel, IULIUS a semnat un parteneriat cu Oil Terminal S.A. pentru valorificarea unui teren de 38 de hectare, un teren care nu mai este folosit de peste un deceniu și pe suprafața căruia existau spații de depozitare a produselor petroliere.

IULIUS estimează că va investi peste 800 de milioane de euro, iar locul va fi amenajat după conceptul de ”oraș de 15 minute”. Conceptul favorizează ”viața în cartier” și nu încurajează deplasările lungi pentru treburile de zi cu zi, contribuind la relaxarea navetei cotidiene a locuitorilor, care implică un consum mare de noxe, nervi în trafic, aglomerație și timp pierdut pe drum.

În mini-orașul IULIUS va exista o grădină botanică și parc cu funcțiuni de relaxare, sport și entertainment în aer liber, dar și o componentă de birouri, astfel încât să se creeze oportunități investiționale, să susțină retenția tinerelor talente locale și dezvoltarea centrului universitar. Va fi și o destinație pentru shopping și recreere, cu noi concepte de retail și entertainment, fresh market cu producători și antreprenori locali, restaurante, bistrouri și cafenele tematice, dar și funcțiuni culturale și de divertisment, care să asigure posibilități de petrecere a timpului liber într-o manieră calitativă tot timpul anului.

Cum arată proiectele implementate

Palas Iași – primul ansamblu mixed-use de regenerare urbană din România (sursa foto: Iulius)

Mai concret, proiectul Palas Iași cuprinde:

  • Palas Mall & Palas Shopping Street * peste 63.000 mp * 270 magazine
  • food court, 20 restaurante, specific internațional
  • 4 săli evenimente
  • parc * carusel venețian * lac * foișor * vestigii arheologice din fosta gospodărie a Curții Domnești * piațete evenimente * patinoar
  • 7 clădiri office clasa A * 75.600 mp * 60 companii * 9.000 angajați
  • amfiteatru în aer liber * 460 locuri
  • 2.500 locuri de parcare subterană
  • „Certificat de Excelență” TripAdvisor®
  • record mondial Guinness World Records® pentru „Cele mai multe lampioane lansate simultan” – 12.740 de lampioane înălţate în acelaşi timp, la inaugurarea din iunie 2012
  • record mondial Guinness World Records® pentru „Cea mai mare adunare de oameni îmbrăcați în spiridușii lui Moș Crăciun” – 1.073 de persoane costumate în elfi, decembrie 2013

Tot în Iași, Palas Campus, amenajat într-o zonă centrală, din proximitatea Palas Iași, dar care nu a ținut pasul cu dezvoltarea orașului

  • cea mai mare clădire de birouri din România, inaugurată în aprilie 2023
  • 120 milioane euro investiţie
  • 54.000 birouri clasa A
  • 6.000 mp spații dedicate restaurantelor și serviciilor
  • 13 companii multinaționale * 5.000 specialişti în IT & automotive
  • clădire aflată în dublu proces de certificare green: EDGE şi LEED
  • peste 200 de arbori plantaţi şi 7.000 de arbuști
  • 650 metri piste de ciclism
  • circa 500 de spații pentru biciclete și 6 vestiare dotate cu dușuri
  • 16 staţii de încărcare pentru automobile electrice
  • investiții în modernizarea infrastructurii și conectivitate * o nouă arteră și lărgirea a cinci străzi adiacente * stație transport public
  • parcare subterană * 625 de locuri

Așadar, cu o investiție de peste 320 milioane de euro, Palas Iași îmbină funcțiuni de retail, office și entertainment, în jurul unei grădini urbane, care a devenit o destinație în sine, pentru comunitatea ieșeană, cea regională, dar și pentru locuitorii din Republica Moldova. Modelul a fost apoi replicat la Timișoara, unde, în 2019, s-a inaugurat Iulius Town, un proiect mixt ambițios, cu o investiție în valoare totală de 442 milioane de euro, care a transformat o zonă urbană nevalorificată, reconectând-o cu orașul.

Conceptul work-life-play: 70 de milioane de vizite într-un an

Lidere de piață în regiunile în care operează, proiectele dezvoltate de IULIUS oferă experiențe de distracție multiple și reprezintă destinații în care vrei să-ți petreci timpul. Cele 8 proiecte cuprind peste 310.000 mp de retail și prezența a peste 1.000 de branduri internaționale, naționale, producători locali și concepte de entertainment. Prin mixul ce include și parcuri ample, care au și rolul a fi „scenă” pentru evenimente în aer liber, proiectele IULIUS au atras anul trecut peste 70 de milioane de vizite.

Iulius Gardens – Palas Iași (sursa foto: Iulius)

130.000 mp de parcuri create de la zero

Proiectele IULIUS nu se remarcă doar prin faptul că integrează funcțiuni diverse, generând valoare prin îmbinarea spațiilor de birouri premium cu zone de retail și de petrecere a timpului liber, ci și prin crearea de spații verzi. Compania a investit peste 18 milioane de euro în grădinile integrate în ansamblurile Palas Iași, Iulius Town Timișora și din proximitatea Iulius Mall Cluj, care au fost amenajate de o echipă formată din peisagiști din Italia și România și care au devenit părți vii din orașe. Sunt parcuri create de la zero, acolo unde spațiile verzi nu existau, și care aduc împreună natura și comunitatea. În aceste parcuri sunt găzduite numeroase evenimente, sportive, creative, culturale și artistice, care completează experiențele oferite de proiectele IULIUS.

IULIUS Gardens – Palas Iași (sursa foto: Iulius)

Proiecte ce reconectează comunitatea cu orașul

Un alt element care diferențiază proiectele IULIUS este reprezentat de conceptele sustenabile integrate. Acestea sunt certificate conform standardelor pentru clădiri verzi ce includ și investiții în soluții de conectivitate și modernizare a infrastructurii rutiere și pietonale. Integrarea naturală a proiectelor în oraș este esențială pentru demersuri de o asemenea amploare, care redesenează zone urbane, iar IULIUS și-a asumat investiții consistente pentru soluții de trafic. Deși preponderent pietonale, proiectele includ crearea de infrastructură rutieră, conform strategiilor de dezvoltare locale. Spre exemplu, în plus față de modernizarea și lărgirea străzilor perimetrale proiectelor, la Timișoara a fost realizat un pasaj subteran cu patru benzi, care a întregit un inel de circulație important pentru oraș, la Palas Iași a fost creată o stradă nouă, care tranzitează proiectul, iar la Palas Campus, tot în Iași, s-a inaugurat recent o nouă arteră, care să susțină fluidizarea traficului din zona centrală. În total, compania a investit 170 de milioane de euro în soluții pentru comunitate, de la cele pentru spații verzi până la cele de conectivitate, infrastructură, mobilitate alternativă, amenajarea de piste și peste 1.000 de locuri de parcare pentru biciclete. În plus, sunt amenajate peste 100 de stații de încărcare pentru mașini electrice, iar în clădirile de birouri sunt prevăzute dușuri și vestiare, pentru a încuraja deplasarea cu bicicleta.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.