5+5+5+1+1=17. Este un calcul aritmetic simplu. Aproape simetric, echilibrat, frumos. La prima vedere. La a doua, apar anumite variabile care alterează esența firescului deși rezultatul este același. Factorii pot baleia dintr-o parte în alta, stricând armonia, mai ales în condiții propice. Dar, lăsând adunările de o parte, vedem că în calcul apar și scăderi, înmulțiri și, mai ales, împărțiri. Și că 17 poate să fie compus și din 8+5+2+1+1.
După alegerile din 2012, votul cetățenilor stabilea în Babadag o componență echilibrată a Consiliului Local. Câte 5 consilieri de la PNL, PDL și PSD plus câte unul de la PP-DD și UNPR. Timp de doi ani treaba a mers bine, mai cu pro, mai cu contra, că așa e în democrație. Apele păreau liniștite, nefiind tulburate decât sporadic de orgolii mărunte, personale, nefirești de altfel, dacă punem ca fundament al acțiunii interesul local, al celor dintr-un orășel care ar fi meritat o soartă și niște edili mai buni în anii scurși de la revoluția din 1989.
Numai că, și asta pare a fi soarta noastră, atunci când ceva merge bine trebuie să-și bage necuratul coada iar lucrurile să fie aruncate în aer de frica unora de a-și ține înfometat orgoliul personal. Ordonanța arhidezbătută a guvernului Ponta privind trecerea aleșilor locali și județeni de la un partid la altul a fost bâta care a izbit balta și a tulburat apele și la Babadag.
Dacă în urmă cu câteva săptămâni primarul Caraman era sigur că de la cele două partide, PNL și PDL, nu va pleca nimeni dintre cei aflați în funcția de consilieri, mai mult birourile reunite căzând la înțelegere și bătând palma pentru susținerea lui Iordan Năstase (președintele organizației locale PDL) pentru funcția vacantă de viceprimar, în zilele din urmă a explodat ,,bomba”. Năstase și Dragoș Seucan, de la PDL, trec cu arsenalul și bagajul la PSD, iar Marian Radu devine independent.
Oricum, mișcarea de translație fu-sese inaugurată de consilierul Avram care a lăsat PP-DD pentru a accede la social-democrați. Astfel, în urma mișcărilor secesio-niste, PSD câștigă majoritatea lejeră în CL, ținând cont că cei doi independenți au afinități certe sau presupuse cu partidul actual de guvernământ. Din cele bănuite, consilierul Năstase va fi propus tot pentru funcția de vice, de această dată ca reprezentat al PSD. Acum, dincolo de bârfe și presupuneri, realitatea spune că aproximativ 22% dintre cei veniți la vot și care au pus ștampila pe numiții de mai sus, nu neapărat că au avut simpatii ci poate pentru că au votat împotriva PSD și a reprezentanților săi, și-au văzut spulberate credințele.
Cei patru numiți, pe cale de consecință, reprezentau tocmai acești cetățeni care le acordaseră un vot. Acum nu o mai fac. În mod normal comunitatea locală (dacă ar exista ca spirit) ar trebui să ceară dizolvarea consiliului local și organizarea de noi alegeri! Fără răutate, dar PSD ar trebui să câștige locurile acestea, fie ele la nivel local, fie județean, prin activitate asiduă, corectă, normală, pusă în slujba cetățeanului și nu prin ordonanțe temporare (apropos, de ce să nu fie permanentă?). Vrem să vină lumea la vot? Pentru ce? Ca peste un timp să ne batem joc de voința cetățeanului?
Vis-a-vis de cele prezentate, primarul orașului Babadag, Georgian Caraman, ne-a declarat:
,,Sunt surprins și eu de opțiunea colegilor mei. Sincer, nu mă prea interesează motivele care i-au determinat să facă acest pas, eu am colaborat cu toată lumea care a dorit să facă ceva bun pentru oraș, pentru cetățean. Chiar de săptămâna viitoare vor începe lucrările de reabilitare la Centrul Cultural, lucrări venite ca urmare a unui proiect inițiat de mine și care a primit undă verde și finanțare prin CNI și datorită ajutorului important venit din partea domnului președinte Horia Teodorescu. Iată că nu sunt motive să fac un capăt de țară din faptul că PSD a obținut majoritatea în CL. Foarte bine, de acum oamenii vor afla că ce se întâmplă în oraș va fi și meritul lor, sau nu, după caz. Pentru că interesul local nu ține cont de coloratura politică, ori punem toți osul la treabă, ori amorțim în aceeași situație păcătoasă, dominată de orgolii personale. Ce-o fi, vom vedea, important este ca treaba să meargă mai departe”.
Numai că toată povestea nu poate face reporterul să nu remarce un lucru evident, la modul general. PSD a primit o ,,infuzie” de oameni care la prima trecere în opoziție a partidului sunt în stare să facă drumul invers! Mai mult stau și mă întreb care ar fi poziția pesediștilor cu vechi state în partid dacă vor vedea că noii veniți sunt ,,privilegiați” la anumite capitole? Probabil la asta se referea și primarul Caraman când spunea că ordonanța migrației va aduce mai multe deservicii inițiatorilor decât o mult clamată deblocare de acti-vitate. Nu pot încheia fără să admir și să felicit atitudinea semenilor mei din comuna Peștera care printr-un gest fără precedent, relatat și de ziarul nostru, s-au declarat scriptic, dar mai ales moral, independenți!
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții:
Lasand la o parte evidenta simpatie pentru PNL si facand abstractie de fanatismul politic, va dati seama ca omul de rand care merge la votul asta de toata jena nu este interesat nicicum de niciun partid politic sau de culoare sau de apartenenta sau …. etc? Omul asta in nestiinta lui vine la vot pentru ca il stie pe cutare sau cutare care candideaza si vine sa-l voteze fara sa stie din ce partid face parte. Cam asta este realitatea cruda pe care voi cu mare grija o ascundeti in spatele unor vorbe “alese ” precum alesii nostri locali de la revolutie incoace.
P.S. Inclusiv primarul nostru cel vizibil afectat de traseismul politic nu a fost dintotdeauna PNL-ist.