(P) Stelian Ion: Recuperăm de la infractori banii furaţi

Stelian Ion, deputat USR (foto: Facebook)
Stelian Ion, deputat USR (foto: Facebook)

Am auzit de atâtea ori de la oameni: Dacă judecătorul îl bagă pe corupt la puşcărie, dar nu recuperează mai nimic de la el, cu ce mă ajută pe mine, cu ce ajută asta oraşul, ţara? Este o întrebare de total bun-simţ, care merge la esenţa actului de justiţie. Deoarece mai toţi ştim că este o practică curentă în România să furi şi să îţi treci averea pe numele altei persoane. Ba s-ar putea face un întreg pomelnic cu cei care chiar au divorţat doar ca să-şi pună bunurile la adăpost. Prin urmare, împreună cu colegi din USR, am propus un proiect ca să îndreptăm beteşugul acesta al legii, iar printre altele, am zis aşa:

– Un indicator de ilegalitate va semnala ca un beculeţ roşu dacă omul cercetat are un standard de trai mult peste veniturile declarate. Aici ştim cu toţii cazuri de personaje cu trai de nababi, dar care pot oricând să-ţi arate declaraţia de avere goală. Auzeam chiar că un mare jupân de judeţ de pe aici a cerut ajutor public judiciar. Atât de amărât era.

– Va fi luată la puricat şi averea persoanelor asupra cărora condamnatul are influenţă. Că se poate întâmpla, prin cine ştie ce minune, ca acele persoane să nu-şi poată justifica respectiva avere.

Publicitate electorală
publicitate electorală

– Vor fi confiscate bunurile transferate oricărui terţ, dacă acesta ştia sau trebuia să ştie că scopul transferului era evitarea confiscării.

– Acum se confiscă doar bunuri dobândite în ultimii 5 ani. Această limită de timp nu va mai exista. Condamnatul va rămâne fără bunuri indiferent de momentul la care le-a dobândit.

– Dacă omul moare înainte de condamnare, bunurile sale se confiscă şi deci nu mai ajung la terţi, dacă sunt îndeplinite condiţiile confiscării

– Ca persoana cercetată să n-aibă timp să-şi înstrăineze bunurile, procurorul va fi obligat de lege să pună măsuri asiguratorii pe acestea.

Pentru unii, astfel de măsuri pot părea dure. Nici vorbă. În primul rând, ele sunt în concordanţă cu o directivă din 2014 a Parlamentului European şi a Consiliului. Ar fi trebuit să existe de atunci şi la noi, doar că PSD a avut grijă să facă şvaiţer din legea care stipulează recuperarea prejudiciului. Mai mult, dacă România nu adoptă aceste măsuri, riscă să plătească sancţiuni de peste 100.000 de euro pe zi.

În fine, astfel de prevederi s-ar fi impus fără să ne-o ceară nimeni. Căci doar cu o legislaţie eficientă şi fără portiţe pentru cei care fură, societatea românească se poate face bine cu totul.

Stelian Ion

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

1 comments
  1. Domnule Stelian
    Nici comunistii nu au incalcat legea asa cum va doriti dumneavoastra
    Calcati in picioare drepturile omului cu astfel de legi
    Va rog sa consultati un manual de drepturile omului pana nu ne trezim cu ceva procese la Haga

Comments are closed.