Palatul Regal din Mamaia, în continuare batjocorit. Ministerul Culturii și DJC, din nou fără reacție

Timp de 13 ani, Ministerul Culturii și Direcția Județeană pentru Cultură din Constanța nu au luat nicio măsură pentru ca Palatul Regal din Mamaia, monument istoric de categoria A, să nu ajungă o ruină, la un pas de prăbușire.

Mai mult, firma care a cumpărat Palatul Regal în anul 2003, la un preț derizoriu și fără avizul Ministerului Culturii sau respectarea dreptului de preempțiune al statului, continuă să subînchirieze și să desfășoare activități, la rândul lor neavizate de instituțiile de cultură.

Astăzi, Palatul Regal din Mamaia este ascuns în spatele unor reclame imense, a unor mulaje kitchoase negre din polistiren, mobilier fix și mobil de piscină și inscripții exotice ce vor să facă uitată starea jalnică în care a fost adus cel mai important monument istoric din stațiunea Mamaia.

Autoritățile locale și instituțiile de cultură din Constanța, împreună cu Ministerul Culturii, asistă la continuarea procesului de degradare și de ruinare al celui mai important monument istoric din stațiunea Mamaia. Timp de 13 ani, Direcția Județeană de Cultură Constanța sau Ministerul Culturii nu au luat nicio măsură punitivă împotriva proprietarului care a ruinat clădirea, nu au dat nicio amendă și nu au obligat firma SC Light System SRL să ia măsurile necesare pentru ca Palatul Regal din Mamaia să nu se dărâme.

Cu toate că, începând din anul 2003, atunci când imobilul a fost privatizat, instituțiile de cultură nu au avizat nicio acțiune referitoare la imobil, nicio reabilitare, nicio schimbare peisagistică și nicio activitate întreprinsă în acest imobil, vara aceasta un nou investitor care a închiriat clădirea și terenul a început să desfășoare activități economice, de asemenea, fără niciun aviz de la instituțiile de cultură.

Noua firmă care a subcontractat pe 10 ani imobilul și terenul de la SC Light System SRL este SC Illusion Doo SRL care a deschis, la mijlocul lunii iulie, o piscină și un bar. Încălcând art. 23 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, noul proprietar a schimbat peisagistica curții și a amenajat locația după bunul plac fără aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură Constanța.

Publicitate electorală
publicitate electorală

La intrarea în curtea Palatului, deasupra porții pe care este așezată plăcuța de monument istoric, între două torțe, pe o placă din polistiren, scris cu un portocaliu aprins, stă mesajul „Aloha“. Mașinile de epocă sunt colate cu sigla noii locații – „The Castle of Illusion“-, și sunt înșiruite pe aleea de acces către monumentul istoric, iar în laterale se întinde grădina plină de țărână și de iarbă uscată. Mobilierul de pe marginile piscinei pare adus de la cele mai ieftine cârciumi și bodegi, iar fațada principală a vechiului Palat Regal este acoperită de reclama de culoare neagră a noii locații de distracție. Ici și colo, mulaje din polistiren vopsite tot în negru, ce vor să imite niște „atlanți“, îți orbesc privirea.

Toate aceste lucruri care schimbă practic întreaga peisagistică a monumentului istoric nu au fost avizate de nicio instituție. Cu toate acestea, ele sunt plantate în curtea Palatului Regal de noii proprietari, cu încălcarea legii și cu sfidarea instituțiilor de cultură. O batjocură la adresa tuturor instituţiilor statului, direct interesate, obligate să aplice legea.

Reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură declară că au luat act de aceste lucruri și că vor anunța noul proprietar că aceste elemente de decor nu se încadrează în peisagistica monumentului, însă afirmă că noua activitate economică nu trebuie avizată, pentru că în această locație a fost bar și piscină încă dinainte ca monumentul istoric să fie privatizat, în anul 2003.

Indirect, reprezentanții DJC ne spun că, dacă înainte de anii 2000, sau chiar înainte de Revoluție, în Palatul Regal din Mamaia ar fi funcționat un bordel, el ar trebui să funcționeze și astăzi, fără nici un aviz, în memoria vremurilor când legea nu se aplica.

Scurt istoric al privatizării Palatului Regal

Palatul Regal din Mamaia, monument istoric de categoria A, a fost vândut de compania de stat SC MAMAIA SA, în anul 2003, către firma SC Light System SRL, cu suma de 700.000 de lei și fără avizul obligatoriu al Ministerului Culturii.

Un an mai târziu, aceeași firmă cumpăra de la Primăria Constanța, prin negociere directă, la prețul derizoriu de 23,56 euro/mp, 1,5 hectare de teren în inima stațiunii Mamaia, teren aferent Palatului Regal.

Din anul 2004, din momentul în care firma SC Light System SRL a devenit proprietara monumentului istoric și al terenului aferent, Palatul Regal din Mamaia a devenit o ruină.

Astăzi, chiar dacă terenul aferent Palatului Regal din Mamaia face obiectul unui dosar penal, iar fostul primar al Constanței, Radu Ștefan Mazăre, este trimis în judecată de procurorii DNA pentru săvârșirea unui abuz în serviciu referitor la vânzarea acestui teren, în incinta monumentului istoric a apărut, din nou, fără avizul Ministerului Culturii sau a Direcției Județene pentru Cultură, un bar și o piscină.

Mai mult decât atât, procurorii DNA au cerut în instanță anularea contractelor de vânzare-cumpărare ale terenului și Palatului Regal din Mamaia invocând neexercitarea dreptului de preemțiune al statului în momentul privatizării.

Din momentul vânzării Palatului Regal din Mamaia, Ministerul Culturii sau Direcția Județeană pentru Cultură Constanța nu au emis niciun aviz pentru nici o acțiune desfășurată asupra acestui monument istoric și nu au dispus nicio măsură pentru stoparea acestor acțiuni ilicite, cu toate că legea a fost încălcată flagrant și în mod repetat.

Pe 18 iulie 2015, administratorul firmei SC Light System SRL, proprietara Palatului Regal și al terenului aferent, declara pentru Info Sud-Est, referitor la ruinarea monumentului istoric:

„Doamnă, n-au fost bani, doamnă. N-am putut să facem. Și atâta tot. Va fi făcut cum trebuie. Nu știu să vă spun acum, că nu am stabilit. Adică ne-am gândit că vrem să-l facem cum trebuie, vrem să îl aducem iar la stadiul inițial, să îl facem cum a fost, vorba aia, e monument istoric. Păi noi vrem să facem o asociere cu Direcția de Cultură, să-l facem muzeu dacă e necesar. N-a depins numai de mine, știți cum e, nu puteam să iau decizii numai eu… asta e acum, ce să facem? Nu-i păcat? E un patrimoniu național, trebuie să-l reabilităm, să-l facem frumos. E interesul tuturor, e interes național ”.

După mai bine de 10 ani în care societatea nu a dat nici cel mai mic semn că ar fi interesată de soarta monumentului istoric, în care mobilierul și arhitectura acestuia au fost schimbate cu încălcarea flagrantă a Legii nr. 422/2001, în care monumentul istoric a fost incendiat, după un deceniu în care monumentul a fost, în mod ilegal, exploatat, subînchiriat și lăsat să se deterioreze, după trimiterea în judecată a dosarului referitor la Palatul Regal din Mamaia, reprezentanții firmei au transmis reprezentanților DJC, în vara anului 2015:

„Vă informăm că am demarat acțiuni de curățare a incintei și aplicăm măsurile necesare pentru protejarea imobilului. Dorim să vă asigurăm de implicarea societății noastre în activitatea de conservare și reabilitare a imobilului. În acest sens vom solicita unui birou de arhitectură consultanța de specialitate și de asemenea vom contracta și o expertiză tehnică necesară pentru constatarea stării actuale a clădirii și structurii. În condițiile legii, vă rugăm să ne puneți la dispoziție o copie de pe PUZ-ul Stațiunii Mamaia pe care îl menționați la pct. 2.6. din Obligația de folosință pentru a cunoaște și a veghea asupra zonei de protecție a monumentului istoric. Dorim să reiterăm disponibilitatea societății și a reprezentanților săi de a identifica cele mai bune modalități de colaborare cu instituția dvs. În aplicarea prevederilor art 8 alin 4 din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și în acest sens se poate organiza o întâlnire comună cu reprezentanții dvs/un program de acțiune care să satisfacă interesul suprem al protejării patrimoniului istoric. Ne exprimăm credința că se poate ajunge la transformarea imobilului într-un spațiu multifuncțional reprezentantiv, care poate contribui la promovarea Constanței pe plan intern și internațional”.

Niciuna din aceste promisiuni nu au fost materializate, ba mai mult, la un an de la aceste declarații, Palatul Regal din Mamaia găzduiește aceleași activități care au dus la ruinarea lui. Și, totodată, Direcția Județeană de Cultură Constanța nu a luat nici o măsură în vederea rectificării acestei situații.

Ce spune legea pe care proprietarii monumentului istoric o încalcă iar instituțiile de cultură nu o aplică

Conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, capitolul III, art. 23, aliniatul 2), intervențiile ce se efectuează asupra monumentelor istorice și care trebuiesc avizate de Ministerul Culturii sau de instituțiile deconcentrate sunt: „toate lucrările de cercetare, conservare, construire, extindere, consolidare, restructurare, amenajări peisagistice şi de punere în valoare, care modifică substanţa sau aspectul monumentelor istorice; amplasarea definitivă sau temporară de împrejmuiri, construcţii de protecţie, piese de mobilier fix, de panouri publicitare, firme, sigle sau orice fel de însemne pe şi în monumente istorice; schimbări ale funcţiunii sau destinaţiei monumentelor istorice, inclusiv schimbările temporare; amenajări de căi de acces, pietonale şi carosabile, utilităţi anexe, indicatoare, inclusiv în zonele de protecţie a monumentelor istorice“.

De asemenea, art. 24, alin. 1 prevede că „Intervenţiile care se efectuează asupra imobilelor care nu sunt monumente istorice, dar care se află în zone de protecţie a monumentelor istorice sau în zone construite protejate se autorizează pe baza avizului Ministerului Culturii şi Cultelor sau, după caz, al serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor şi a celorlalte avize, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare“.

Cu toate acestea, deși noua societate comercială care își desfășoară activitatea economică în Palatul Regal din Mamaia a realizat amenajări de căi de acces, amenajări peisagistice ce au modificat aspectul și substanța monumentului istoric, a amplasat panouri publicitare, firme și sigle prin încălcarea legii, până în acest moment nimeni nu a luat nici o măsură.

Reabilitarea celui mai important monument istoric din Mamaia pare astăzi o iluzie, mai ales privind la nepăsarea și lipsa de implicare a Ministerului Culturii și a Direcției Județene de Cultură Constanța în salvarea acestei moșteniri neprețuite pentru municipiul de la malul mării.

Despre SC Illusion Doo SRL

SC Illusion Doo SRL, firma ce a subcontractat Palatul Regal din Mamaia, este înființată în anul 2012 și are sediul principal pe strada Oborului, nr. 47, Constanța.

Asociați în firmă sunt Dumitru Petrișor Chirea și Nicolae Anton Chirea, primul fiind și administratorul societății.

La 1 iunie 2016, societatea și-a deschis punct de lucru prin contract de închiriere, pe 10 ani, în imobilul „Castel“. Activitățile la acest sediu, conform registrului comerțului, sunt:

– Închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate
– Activităţi de închiriere şi leasing cu autoturisme şi autovehicule rutiere uşoare
– Activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor
– Alte activităţi recreative şi distractive n.c.a.
– Activităţi de servicii anexe pentru transporturi terestre
– Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor
– Restaurante

Societatea comercială nu a avut, conform registrului comerțului, în anii 2013, 2014, 2015, nici un angajat și nici o activitate, raportând 0 RON la cifra de afaceri.

Administratorul societății, Dumitru Petrișor Chirea, este administrator și asociat unic al firmei Racing Pub SRL, care administrează localul „Racing Pub“ din Piața Ovidiu. Celălalt asociat, Nicolae Anton Chirea, este administratorul societății SC Dimos Impex SRL și candidatul comunității elene Elpis pentru Consiliul Local Municipal Constanța în anul 2012.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: