Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție din România au decis, miercuri, că Palatul Regal din Mamaia a fost privatizat ilegal, în anul 2003, și că monumentul istoric se întoarce în patrimoniul statului român.
Conform deciziei instanței, monumentul istoric a fost vândut de societatea de stat Mamaia SA către compania SC Light System SRL fără respectarea dreptului de preempțiune al statului, o decizie în premieră dată de instanțele din România.
Decizia Curții Supreme a validat hotărârea dată de Tribunalul Constanța în anul 2020 prin care contractul de vânzare cumpărare a fost anulat.
Info Sud-Est a scris în premieră despre vânzarea Palatului Regal din Mamaia în 2014 și a militat pentru anularea contractelor de vânzare cumpărare, prin conferințe și campanii de presă de-a lungul anilor.
Abia în 2018 ministerul Culturii, condus la acea vreme de George Ivașcu, a atacat în instanță contractul prin care Vila Reginei Maria a fost privatizată în anii 2000.
Context:
Tribunalul Constanța a anulat pe 1 iulie 2020 contractul de vânzare-cumpărare al Palatului Reginei Maria din Mamaia, ceea ce înseamnă că judecătorii au decis ca monumentul să revină statului.
Ministerul Culturii a deschis acțiunea în instanță în urma campaniilor Info Sud-Est de mediatizare și informare asupra situației în care se află monumentul istoric și a faptului că acesta a fost vândut fără acordul statului.
Totodată, în urma anchetelor Info Sud-Est, procurorii DNA Constanța au deschis un dosar penal pe numele fostului primar Radu Mazăre pentru că ar fi vândut subevaluat curtea Palatului Regal din Mamaia, cu 23 de euro/mp, deși pe piața imobiliară a vremii, un metru pătrat din centrul stațiunii Mamaia se vindea cu prețuri cuprinse între 100 și 300 de euro.
Fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat în primă instanță la 6 ani și jumătate cu executare, însă achitat de Curtea de Apel Constanța în final.
În iulie 2019, Info Sud-Est a organizat o expoziție de trei zile în fața Palatului Reginei Maria din Mamaia, pentru a atrage atenția asupra stării avansate de degradare în care se află monumentul istoric și pentru a-i face cunoscută istoria în rândul turiștilor și localnicilor. Campania ”Palatul Reginei” a avut un impact de aproape 5.000 de persoane.
Citește și
Foto deschidere: Sergiu Brega
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții:
Sincere felicitari pentru eforturile de investigatie si campania de presa soldata cu acest succes de etapa !
Speram sa se gaseasca un proprietar care sa se ocupe de cladire asa cum merita.
Cu siguranta mai avem de asteptat…
Uitându-vă la fotografie (unde mai pui că am fost şi la o petrecere de sfârşit de clasa a Vlll-a) vila asta, deloc mică, vi se pare un PALAT??? Atunci Versailles ce este, un…pălăţoi? Fiţi critici şi nu mimetizaţi greşelile altora.
Palatul a fost cumpărat de la Carol ,în 1932 de Ministerul de război. Cu banii primiți a cumpărat vila Spartă pt regină. Cine are un drept asupra Club Castel?