Rata de infectare a explodat în Constanța în luna noiembrie, iar județul de la malul mării a ajuns să aibă cea mai mare rată de infectare din țară, în timp ce municipiul și alte 8 localități au fost carantinate, iar altele sunt în curs de carantinare. Spitalele lucrează peste capacitatea maximă, iar numărul de decese zilnice crește și este unul dintre cele mai mari din țară.
Cum s-a ajuns aici
Dacă pe 1 noiembrie în municipiul Constanța se înregistrau 2,92 cazuri la mia de locuitori, astăzi incidența a ajuns la 10,80. Și asta în timp ce orașul se află în carantină de o săptămână.
Autoritățile au hotărât să carantineze municipiul Constanța abia pe 20 noiembrie, atunci când rata de infectare în oraș era 9,35 cazuri la mia de locuitori, mult peste pragul de 6, peste care era recomandată carantinarea.
Din acel moment, deși au trecut 8 zile, rata nu a scăzut, ba mai mult, a continuat să crească.
Asta poate și pentru că, conform unor concluzii trase de jurnaliștii Info Sud-Est, carantina la Constanța este doar pe hârtie: nu există filtre permanente la ieșirile din oraș, patrulele mixte poliție-jandarmi au lipsit cu desăvârșire în interiorul municipiului, oamenii continuă să meargă la sălile de fitness și saloane de înfrumusețare iar terasele sunt deschise.
La fel de gravă este situația și în județul Constanța, care a plecat la începutul lunii noiembrie cu o rată de infectare de 1,7 (locul 26 în România) și a ajuns astăzi să aibă cea mai mare incidență dintre toate județele din țară: 7,54.
Începând cu 20 noiembrie, localitățile constănțene au început să intre, rând pe rând, în carantină, iar astăzi sunt carantinate 9 localități și alte 3 în curs de carantinare.
Practic, toată zona metropolitană a Constanței este în carantină, însă rata continuă să crească.
Media noilor infectări pe județ în ultimele 14 zile este de aproximativ 450 (a doua din țară după Capitală), la o medie de aproximativ 1.500 de teste realizate zilnic.
Până în acest moment, în județul Constanța au fost raportate de la începutul pandemiei 14.947 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 296 de decese.
Pelerinaj în carantină
În acest context, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a monopolizat, în ultimele zile, agenda publică, după ce a ignorat restricțiile impuse de autorități, a oficiat slujbe în interiorul bisericilor, alături de enoriași și a sfidat forțele de ordine, spunând că nu va renunța la pelerinajul cu ocazia zilei Sfântului Apostol Andrei.
După ce a eșuat în anularea în instanță a ordinului de carantinare a Constanței, pentru a putea ține pelerinajul, ÎPS Teodosie le-a ordonat tuturor preoților și călugărilor din Constanța să meargă, “în interes de serviciu”, pe data de 30 noiembrie, la peștera Sfântul Andrei, acolo unde, anul trecut, au participat circa 15.000 de pelerini.
În acest caz, Biserica Ortodoxă Română s-a spălat pe mâini și a cerut Guvernului să rezolve diferendul cu Arhiepiscopul Tomisului.
Efectele carantinei în alte orașe din țară
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat miercuri, în conferință de presă, că analiza INSP privind evoluția în orașele carantinate arată o scădere a infectărilor, dar și o tendință de scădere la nivel național, începând cu 20 noiembrie.
Președintele a dat exemplul din Gherla, Zalău, Sibiu sau Baia Mare, acolo unde s-a vazut o scădere a ratei de infectare.
Însă, de partea cealaltă, municipiul Slobozia a prelungit carantina pentru alte 7 zile pentru că, după două săptămâni de restricții, rata a crescut.
În această situație se află astăzi și municipiul Constanța, care, la 8 zile de la carantinare înregistrează o rată îngrijorătoare care se apropie de 11 cazuri la 1.000 de locuitori, iar localitățile din județ intră rând pe rând în carantină din cauza ratelor mari de infectare, deși, pe hârtie, toate măsurile de prevenție sunt respectate.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: