Decizia președintelui Emmanuel Macron de a dizolva Adunarea Națională a Franței și de a declanșa alegeri legislative anticipate a șocat întreaga lume la începutul lunii iunie, iar turul electoral de duminică nu a avut rezultate îmbucurătoare pentru moderați: Extrema dreaptă nu a fost niciodată mai aproape de a intra în guvern
Mișcarea istorică a președintelui francez a venit după ce Reuniunea Națională, partidul de extremă dreapta condus de Marine Le Pen, a preluat conducerea în cadrul alegerilor europarlamentare și a fost descrisă de Hugh Schofield, corespondentul BBC de la Paris, drept un pariu care “pune democrația franceză la bătaie”.
Dizolvarea Adunării Naționale de către președinte nu este un eveniment ușor de trecut cu vederea. De la instaurarea celei de a Cincea Republici Franceze în 1958, de către Charles de Gaulle, președinții francezi au exercitat acest drept de cinci ori, iar ultimul care a recurs la acest act a fost președintele Jacques Chirac, în 1997.
După cum explică Le Monde, Chirac, un președinte de dreapta, a declanșat alegerile legislative anticipate pentru a consolida majoritatea obținută de partidul său în parlament, ceea ce i-ar fi permis să guverneze mai liber. Efectul a fost cel opus: o coaliție de stânga condusă de socialiștii francezi a câștigat 38,05% din vot și 255 din cele 577 de locuri ale adunării. Cu majoritatea parlamentară pierdută, Chirac a fost nevoit să-l numească prim-ministru pe socialistul Lionel Jospin.
În ciuda acestui precedent, președintele Macron a ales să facă un pariu similar, al cărui rezultat ar putea fi instaurarea democratică a primului guvern de extremă dreapta din istoria modernă a Franței, explică Associated Press.
Conform datelor “aproape finale” publicate luni dimineață de Ministerul francez de Interne, citate de Euronews, gruparea formată din partidul lui Le Pen este în vârful clasamentului după prima rundă de alegeri, cu 33.1% din vot.
Coaliția de Stânga, Noul Front Popular, a ieșit pe locul al doilea, cu 28% din voturi, iar grupul centrist al lui Macron a luat 20,8% din opțiunile electoratului. Diferența nu este la fel de dramatică ca la europarlamentare, unde extremiștii francezi au obținut 31.4% din vot, dublu față de centriști, dar rămâne, în orice caz, o performanță istorică pentru partidul lui Le Pen.
Pentru Macron, în schimb, este a doua înfrângere electorală zdrobitoare în mai puțin de o lună, iar criticile din partea clasei politice și societății civile franceze nu au întârziat să apară, în ciuda faptului că, după cum explică Radio France Internationale, rezultatele nu sunt certe până la încheierea celui de al doilea tur, care va avea loc duminica viitoare.
În ciuda acestui fapt, fostul premier francez Edouard Phillippe, unul dintre criticii inițiali ai dizolvării Adunării Naționale, a declarat pentru Le Monde că acțiunile lui Macron au “pus capăt peisajului politic care a rezultat din alegerile prezidențiale din 2017”.
În același timp, jurnalistul și expertul în politică internă Alexis Brézet a numit rezultatul un “dezastru” în care președintele Macron “pierde totul”, în cadrul unui articol în Le Figaro.
Deși ar putea părea extreme, aceste afirmații sunt făcute în contextul în care, după cum explică Associated Press, există posibilitatea ca Reuniunea Națională să obțină majoritatea absolută (289 din 577 de voturi) în camera inferioară a Parlamentului Franței.
În practică, într-un astfel de scenariu, Macron ar trebui să îl numească prim-ministru pe Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, băiatul de afiș al partidului lui Le Pen, într-un sistem de împărțire a puterii cunoscut sub numele de “coabitare”, explică France 24.
În vreme ce, în Franța, premierul este numit de președinte, doar Adunarea Națională îl poate demite. Așadar, în situații în care un partid politic obține președinția iar altul majoritatea în camera inferioară a parlamentului, cele două trebuie să colaboreze pentru a putea forma un guvern.
Indiferent de rezultatele de duminică, totuși, Reuniunea Națională a obținut deja un rezultat istoric pentru extrema dreaptă franceză.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: