„Parlamentarii încearcă să reducă rolul primarilor. Sunt rupți de realitatea în care noi trăim și nu vor decât să ne transforme în secretari de partid” Vezi ce primari au ajuns la capătul răbdării!
Relația dintre primari și parlamentari este una pe cât de controversată, pe atât de spinoasă și greu de descifrat, mai ales când edilii și parlamentarii se situează în aceeași tabără politică.
Mulți dintre ei aleg să nu își spună nemulțumirile legate de relația pe care o au cu senatorii și deputații din colegiile în care le sunt arondate localitățile, tocmai pentru a nu avea probleme și a nu întâmpina obstacole ulterior. Asta în contextul în care cei mai mulți dintre parlamentari nu mai calcă în localitățile de unde își culeg voturile decât în următoarea campanie. Majoritatea primarilor alege să tacă mâlc, sătulă de promisiunile pe care parlamentarii le fac atât edililor, cât și localnicilor, înainte de alegeri. Dacă înainte de formarea USL mai erau primari liberali care comentau împotriva activității slabe sau inexistente a parlamentarilor PSD, sau invers, acum situația este cu atât mai delicată cu cât liberalii și social-democrații formează aceeași echipă, cel puțin formal. În județul Constanța sunt totuși câțiva primari care au curajul să-și exprime nemulțumirile referitoare la deciziile luate de deputați și senatori, dar și față de lipsa de reacție a acestora la pro-blemele pe care le întâmpină. Aceștia nu au făcut referire în mod particular la activitatea parlamentarilor arondați colegiilor din care comunele lor fac parte ci în mod general, la activitatea tuturor parlamentarilor constănțeni. Nemulțumirile lor își au rădăcinile mai ales în legile strâmbe, ambigue și stupide care fie le îngreunează munca, fie au urmări negative asupra comuni-tăților pe care le administrează.
Valentin Vrabie, primarul comunei Peștera: „Toate legile parlamentarilor au rolul să reducă rolul primarilor”
Unul dintre cei mai dezamăgiți primari constănțeni de relația dintre parlamentari și administrațiile locale este Valentin Vrabie, din comuna Peștera. Acesta ne-a declarat: „Parlamentarii sunt de vină pentru că blochează acti-vitatea administrațiilor locale cu bună știință. Prin multitudinea legilor, prin amplificarea birocrației și prin preve-derile care se bat cap în cap și care u-neori sunt aberante, parlamentarii noștri nu încearcă decât să reducă rolul primarilor. Toate legile lor au rolul să reducă drepturile primarilor și să îi transforme în secretari de partid! Prin demersurile pe care le fac își creează tot mai multe drepturi, numai drepturi! Iar nouă ne rămân numai obligațiile! Deci nici vorbă de descentralizare. Parlamentarii noștri care ne asigură că vor contribui la procesul de descentralizare contribuie de fapt la o centralizare tot mai puternică a activității primăriilor. Ordonanța de Guvern 501 este cel mai bun exemplu prin care li-derii acestei țări au decis să nu mai lase la aprecierea primarilor metodele manageriale prin care aceștia să administreze banii publici, în funcție de priorități. Prin această ințiativă, practic, ei ne spun nouă cum e mai bine să administrăm veniturile primăriei. Adică ei știu mai bine decât noi ce trebuie să facem cu banii?! Atât Guvernul cât și Parlamentul sunt total pe dinafara problemelor și nevoilor noastre, n-au nici o legătură cu realitatea în care noi trăim”, a conchis primarul Valentin Vrabie.
Ion Oprea, primarul comunei Săcele: „Și instituțiile statului, și parlamentarii ne îngroapă mai rău decât lipsa banilor”
Nemulțumirile primarului Ion Oprea sunt pe cât de mari, pe atât de generale. Primarul nu are o problemă punctuală cu un parlamentar sau o instituție, ci este revoltat din cauza unei situații critice de ansamblu în care primarii sunt nevoiți să găsească soluții, fără nici un ajutor: „Birocrația lor o să ne îngroape mai rău decât lipsa banilor. În loc să ne sfătuiască cum să găsim soluții ca să ne ajute să ne descurcăm în anumite situații, ei mai rău ne încurcă, ne pun bețe-n roate. Unii nici n-au pregătire, dar nici nu prezintă interes pentru comunitățile noastre. Ei trăiesc într-o lume virtuală, departe de realitatea în care trăim noi. A trecut un an și nu am primit încă nici un ban de la echilibrarea bugetelor. Eu de ce n-am primit? Pentru că n-am avut datorii, nu? Nu era mai bine să fac datorii? Că alții au făcut și au primit bani. Revolta mea e cu atât mai mare cu cât la ea se adaugă și nemulțumirea legată de activitatea parlamentarilor. Sunt total nemulțumit de activitatea parlamentarilor și a instituțiilor publice.”
Vasile Delicoti, primarul (suspendat) al comunei Poarta Albă: „Care activitate? Ce activitate au parlamentarii!? Ei nu vor decât să dețină monopolul absolut”
Când vine vorba de activitatea parlamentarilor, primarul suspendat de la Poarta Albă are numai cuvinte „de laudă”. Declarația acestuia este cât se poate de elocventă pentru relația pe care acesta o are cu parlamentarii din zonă: „Care activitate? A cui? A parlamentarilor din Constanța? Ce activitate au ei? Nu există unul pe care să-l pot da exemplu că a încercat să aducă bani în județul ăsta, că a încercat să promoveze vreun proiect spre finanțare! Ei sunt mașinării de vot în parlament și noi suntem mașinăriile lor de adus voturi pentru ei, în campanie. Așa ne privesc pe noi parlamentarii. La mine în comună n-a mai călcat unul după campanie. Nici unul! Promiteau marea cu sarea toți, și? I-am mai văzut în Poarta Albă cum i-ați mai văzut și voi! Nu vor decât să dețină monopolul absolut. Drept dovadă că nu îi interesează câtuși de puțin de noi este faptul că au dat legea insolvenței prin care pun bomboana pe coliva primăriilor. Dacă o administrație publică are datorii mai mari decât 50% din buget atunci este declarată insolventă și vine un administrator. Deci care activitate și care interes al parlamentarilor?”, a conchis primarul (suspendat) al comunei Poarta Albă.
Vă sună cunoscut? A câta oară?! Parlamentarii: „Problemele primarilor vor fi analizate și dezbătute”
Cea mai recentă întâlnire dintre primarii constănțeni și parlamentari a avut loc pe 18 iunie, în stațiunea Neptun. Mariana Gâju, președintele Asociației Comunelor din România, filiala Constanța, a profitat de ocazie pentru a pune punctul pe „i” și pentru a aduce în discuție cea mai stringentă problemă: lipsa de interes a parlamentarilor pentru cei pe care primarul din Cumpăna îi numește inspirat „talpa țării”. Acțiunea a fost organizată la iniţiativa senatorilor USL constănţeni Nicolae Moga, Puiu Haşotti, Alexandru Mazăre şi Mircea Banias, în colaborare cu preşedintele CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu, având ca scop discuțiile despre pro-blemele pe care primarii le au cu Agenția Națională de Integritate. Mariana Gâju însă a luat cuvântul „trăgându-i de urechi”, pe bună dreptate, pe cei care au ajuns în Parlament datorită primarilor și care acum au uitat de ei. Reprezentanta prima-rilor constănțeni în A.Co.R a fost aplaudată la scenă deschisă de toți cei prezenți. În replică, senatorul PSD Nicolae Moga, vicepreședinte al Senatului, a promis primarilor (oare a câta oară adresează prima-rilor o promisiune de genul acesta un parlamentar?) că „toate propunerile legislative prezentate de repre-zentanţii autorităţilor publice locale constănţene vor fi analizate în Plenul Camerei Superioare pentru a fi dezbătute şi aplicate ca acte normative”. În încheiere, mai mulți senatori și deputați i-au asigurat pe primari că vor lua în calcul problemele lor, că acestea își vor găsi rezolvare și că edilii sunt invitați să participle la lucrările comisiilor de specialitate din cadrul Camerei Superioare a Parlamentului din care fac parte deputații și senatorii constănțeni. Concluzia? Somn ușor și vise plăcute!
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: