Pelican creț, mort după ce s-a lovit de o linie electrică în Delta Dunării/ ARBDD anunță izolarea a 100 de stâlpi și marcaje pe 35 de kilometri de rețele “problematice”

sursa foto: ARBDD/ Facebook
sursa foto: ARBDD/ Facebook

Un pelican creț a murit după ce s-a lovit de o linie electrică în Delta Dunării, în apropierea insulei Ceaplace de pe lacul Sinoie, transmite Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) într-o postare pe Facebook. Autoritățile anunță că 100 de stâlpi vor fi izolați și 35 de km de rețele electrice periculoase vor fi marcate pentru a proteja păsările din deltă.

Pelicanul, membru al unei specii aflate într-o situație de conservare delicată, a fost descoperit de o echipă mixtă a ARBDD și Societății Ornitologice Române deoarece era unul dintre cei șase pelicani echipați cu emițător prin satelit la finalul anului trecut.

  • “În tot acest timp, potrivit datelor transmise de emițătorul satelitar, pelicanul creț s-a deplasat în zona lacurilor Razelm, Golovița și Sinoie, cu deplasări și pe lacul Babadag, iernând pe aceste mari lacuri unde s-a hrănit și a înnoptat”, specifică ARBDD.

Totuși, emitățorul a început să emită date din același loc în ultimele câteva zile, ceea ce a determinat trimiterea unei echipe pe teren pentru a verifica starea păsării.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Pelicanul a fost transportat la Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice al Fundației “Visul Luanei” din București, însă nu a putut fi salvat, deoarece suferise o fractură inoperabilă la aripă.

sursa foto: ARBDD/ Facebook

Prezența liniilor electrice în apropierea zonelor acvatice unde se adună multe specii de păsări reprezintă un risc suplimentar pentru acestea, iar reducerea pericolului presupune o colaborare între companiile distribuție a energiei, autoritățile de mediu și membri a societății civile, se mai arată în postare.

În acest sens, în zona Dunării, proiectele Danube Free Sky și Pelican Way of Life au în vedere chiar identificarea liniilor electrice periculoase pentru păsări și echiparea lor cu dispozitive de semnalizare pentru a fi mai vizibile.

În cadrul proiectului transnațional Danube Free Sky, 100 de stâlpi din rețeaua de medie tensiune vor fi izolați împotriva electrocutării. În același timp, rețelele de medie și înaltă tensiune vor beneficia de 30, respectiv 5 kilometri de marcaj anti-coliziune.

“Prin marcarea liniilor electrice și izolarea stâlpilor periculoși în arii de protecție specială și în zone de importanță avifaunistică, proiectul va preveni anual riscul de decese și răniri în urma electrocutării și coliziunii cu liniile electrice pentru mii de exemplare de păsări din speciile prioritare (și din multe alte categorii de specii)”, încheie autoritățile.

sursa foto: ARBDD/Facebook

Pelicanii creți în România și în lume

Deși similari cu verii lor “comuni” pelicanii creți sunt o specie aflată într-o situație de conservare delicată, motiv pentru care monitorizarea progresului lor este o sarcină importantă pentru autoritățile de mediu – îndeosebi în țări precum România, care adăpostește una dintre cele mai mari populații de pelicani creți din lume.

Conform Uniunii Europene, populația globală de pelicani creți cuprinde aproximativ 7.000 – 9.000 de perechi capabile de reproducere, iar jumătate dintre acestea pot fi găsite în zona Mării Negre și cea a Mării Mediterane. Din cauza numărului redus la nivel global și al teritoriilor restrânse în care pot trăi pelicanii creți, specia este una deosebit de vulnerabilă, iar supraviețuirea sa depinde în mare măsură de intervenția umană. 

În România, păsările au fost puse în pericol de o epidemie de gripă aviară care, acum doi ani, a avut un impact negativ puternic asupra populației de pelicani creți din întreaga regiune, însă numărul lor a rămas “îmbucurător” la aproape 800 de exemplare conform ultimelor numărători realizate de Societatea Ornitologică Română.

Citește și:

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.