Ce spun experții după moartea liderului politic al Hamas, asasinat în Iran: “Pericolul principal rămâne o eroare de calcul”

Iranul a jurat răzbunare împotriva Israelului, pe care îl acuză pentru atacul în care a fost ucis Ismail Haniyeh.
sursa foto: captură youtube

“Pericolul principal rămâne o eroare de calcul”, e una din concluziile trase de experții care studiază Orientul Mijlociu după o săptămână de victorii tactice israeliene care au dus la moartea mai multor membri de rang înalt ai grupărilor teroriste Hamas și Hezbollah – evoluția conflictului și păstrarea echilibrului în regiune depind, în mare măsură, de răspunsul Iranului, conform experților.

Armata israeliană a confirmat joi că șeful militar al Hamas, Mohammed Deif, a fost ucis într-un atac aerian luna trecută în sudul Fâșiei Gaza. Confirmarea vine la mai puțin de o zi după ce Ismail Haniyeh, liderul politic al mișcării teroriste, a fost ucis în Teheran. Iranul a jurat deja că se va răzbuna pentru asasinat, deși, până la acest moment, Israelul nu a comentat asupra operațiunii, amintește The Washington Post.

Aceste vești vin la scurt timp după ce teroriștii Hezbollah au confirmat faptul că Faud Shakur, unul din comandanții militari ai grupării, a fost ucis în timpul unui atac israelian în Beirut, conform BBC.

Indiferent de natura exactă a morții lui Haniyeh, faptul cert este că aceasta reprezintă o lovitură puternică pentru Hamas. Născut într-o tabără de refugiați de lângă orașul Gaza, el s-a alăturat grupării teroriste în anii 1980, în timpul Primei Intifade.

A devenit parte a “conducerii secrete” în 2004, apoi prim-ministrul Autorității Palestiene în 2006 și, până la momentul 2017, era deja liderul grupării și “terorist global special desemna” în ochii Statelor Unite.

  • Mai multe detalii despre Ismail Haniyeh, aici.

Pentru Hamas, uciderea lui Haniyeh reprezintă pierderea unei figuri cheie în activitățile sale diplomatice la nivel internațional: pentru regimul ayatollahului Ali Khamenei, este un eșec de securitate umilitor, iar Iranul este din nou nevoit să-și arate forța în timp ce încearcă să evite escaladarea conflictului, arată o analiză The New York Times.

Potrivit mai multor oficiali iranieni de rang înalt, consultați de reporterii NYT sub condiția anonimatului, ayatollahul a ordonat miercuri un atac direct împotriva Israelului, un fapt puțin surprinzător, în condițiile în care autoritățile iraniene au dat vina pe Israel și au jurat să se răzbune la scurt timp după atac, scrie Financial Times.

Autoritățile israeliene și-au urmat tradiția de a nu confirma sau nega acuzațiile cu privire la asasinatele sau tentativele care au loc pe teritoriul iranian.

Deși răspunsul iranian este unul previzil, anvergura atacului care ar putea urma este încă incertă. În aprilie, când mai mulți membri ai Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran au fost uciși într-un atac israelian asupra unui complex consular din Damasc, Iranul a răspuns cu peste 300 de rachete și drone, însă atacul nu s-a soldat cu morți, ci doar cu un rănit și pagube minore de infrastructură.

Atacul fără precedent a atras atenția și îngrijorarea comunității internaționale dar, violențele au luat sfârșit câteva zile mai târziu, după un atac aerian israelian împotriva Iranului care, de asemenea, nu s-a soldat cu morți.

În condițiile actuale, este incert care va fi următoarea mișcare a Iranului. Washington-ul și-a exprimat deja îngrijorarea față de evenimentele recente, însă John Kirby, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a declarat că o nouă escaladare în urma morții lui Haniyeh nu este “inevitabilă”, scrie The Washington Post.

Părerile experților în privința consecințelor pe termen lung ale atacului de miercuri sunt împărțite, scrie Atlantic Council: pe de o parte, seria de reușite tactice considerabile din ultima săptămână și moartea lui Haniyeh pun Israelul într-o poziție de putere, prin afirmarea capacității sale de a aplica măsuri de descurajare.

Pe de cealaltă parte, atacurile pot avea consecințe negative asupra negocierilor pentru eliberarea ostaticilor încă aflați în Gaza, fără a mai vorbi de răspunsul din partea Iranului.

Alți experți consultați de AC sunt de părere că evenimentele din ultimele zile nu au potențialul de a schimba în mod semnificativ cursul conflictului din Gaza sau echilibrul în regiune, în condițiile în care Iranul nu își dorește un război direct, iar moartea lui Haniyeh nu este un eveniment destul de important pentru a schimba strategia teroriștilor Hamas, în ciuda rolului său în cadrul grupării teroriste.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.