Persecutații din motive etnice în anii ‘40 îşi primesc indemnizațiile de la 1 ianuarie, anunță Casa de Pensii Constanța: ”Dacă nu se prevede alt termen”/ Aproape 20.000 de constănțeni beneficiază de Legea 154/2021

sursa foto: Facebook/ Aromâni de pretutindeni
sursa foto: Facebook/ Aromâni de pretutindeni

Pensiile pentru persoanele care au fost persecutate din motive etnice în perioada 1940-1945 vor fi plătite de Statul român începând cu 1 ianuarie 2023, dacă nu se prevede un alt termen, a transmis Casa de Pensii Constanta la solicitarea Info Sud-Est.  De asemenea, au fost înregistrate 18.840 de hotărâri de stabilire a drepturilor cuvenite persoanelor care fac obiectul Legii nr. 154/2021, respectiv 10.000 de decizii de stabilire a indemnizației, a mai precizat institutia pentru Info Sud-Est.

„În perioada 10.06.2021 – 06.12.2022, în evidența Casei Județene de Pensii (CJP) Constanța au fost înregistrate 27.968 de cereri (din care 492 sunt cereri duble, transmise pe diferite căi), depuse în baza Legii nr. 154/2021 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice;

CJP Constanța a emis 18.840 de hotărâri de stabilire a drepturilor cuvenite persoanelor care fac obiectul Legii nr. 154/2021, respectiv 10.000 de decizii de stabilire a indemnizației în temeiul Legii nr.154/2021;

Publicitate electorală
publicitate electorală

Având în vedere faptul că la nivelul județului Constanța există un număr foarte mare de persoane care fac obiectul Legii nr. 154/2021, se depun eforturi pentru soluționarea, în cel mai scurt timp posibil, a cererilor depuse de respectivele persoane;

Având în vedere modificările aduse de prevederile O.U.G. nr. 130/2021 dispozițiilor alin. (1) al art. II din Legea nr. 154/2021 pentru modificarea și completarea O.G. nr. 105/1999, drepturile persoanelor care fac obiectul Legii nr.154/2021 se acordă și se plătesc începând cu data de 1 ianuarie 2023, dacă nu se prevede un alt termen”, transmite Casa Națională de Pensii Publice.

Parlamentari constănțeni de la USR și Forța Dreptei cer plata de urgență a pensiilor

Trei parlamentari constănțeni de la USR și Forța Dreptei au reacționat public la posibilitatea amânării plății pensiilor celor persecutați din motive etnice cerând ca indemnizațiile să fie trimise de urgență zecilor de mii de beneficiari. Stelian Ion, Remus Negoi și Bogdan Bola au transmis Guvernului mesaje prin intermediul rețelelor de socializare și al mass-media.

Remus Negoi (senator USR): ”Coaliția PSD-PNL nu vrea să dea banii. Ticăloșia lor este fără margini/ Bani pentru pensiile speciale sunt”

„Am primit multe mesaje de la persoane care se află în situația de a nu li se respecta drepturile acordate prin lege.

Una dintre multele ticăloșii ale guvernului PSD-PNL este și amânarea acordării compensațiilor bănești pentru persoanele persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice”, se arată în postarea de pe Facebook a lui Remus Negoi, senator din partea USR Constanța.

”Legea 154 din 2021 (care modifică Ordonanța Guvernului nr. 105/1999) este foarte clară. Compensațiile bănești se acordă celor persecutați. În situația aceasta sunt zeci de mii de persoane, inclusiv din județul Constanța.

Coaliția PSD-PNL nu vrea să dea banii. Ticăloșia lor este fără margini. Își bat joc de oameni care chiar ar avea nevoie de acele sume. Oameni care au suferit suficient de mult ca să mai fie persecutați și acum de PSD–PNL”, adaugă acesta.

”Am adresat o interpelare către prim-ministrul Nicolae Ciucă și către ministrul de finanțe Adrian Câciu. Sper să realizeze penibilul în care se află și să respecte legea. De asemenea, le cer imperativ parlamentarilor PSD și PNL de Constanța să nu gireze această bătaie de joc la adresa unor români care au avut de suferit.

Bani pentru pensii speciale se găsesc de către PSD-PNL, dar bani pentru cetățeni – nu“, a transmis Remus Negoi.

Bogdan Bola (deputat Forța Dreptei): “Coaliția PSD-PNL-UDMR urmează să-și bată joc de sute de mii de români”

Bogdan Bola, deputat și președintele partidului Forța Dreptei, filiala Constanța, acuză la rândul său coaliția PSD-PNL-UDMR că pensiile persoanelor persecutate din motive etnice nu sunt plătite și solicită eliminarea amânării dispozițiilor legii 154/2021.

„Coaliția #PSD – #PNL – #UDMR urmează să-și bată joc de sute de mii de români, printre care peste 20.000 de constănțeni, care sunt urmași ai unor persoane persecutate din motive etnice, sfidând totodată voința populară exprimată de către Parlament. Din aceste motive, am transmis astăzi, de urgență, o interpelare prin care am solicitat Guvernului României să elimine amânarea aplicării dispozițiilor legii nr. 154/2021 și să cuprindă în buget banii necesari ca aceste drepturi să devină efective începând cu data de 1 ianuarie 2023, așa cum prevede LEGEA”, se arată în postarea de pe Facebook a deputatului Bogdan Bola.

“Totodată, am solicitat în scris ministrului de Finanțe, domnul Adrian Câciu, să elimine această amânare din proiectul de ordonanță privind unele măsuri fiscal-bugetare. Orice prorogare, așa cum își dorește azi Guvernul PSD – PNL – UDMR, ar fi extrem de incorectă la adresa românilor și dobrogenilor în special, iar eu consider că drepturile acestei categorii de persoane trebuie să fie acordate potrivit LEGII”, se mai arată în postare.

“În perioada  6 septembrie 1940 – 6 martie 1945 s-au petrecut foarte multe atrocități în viețile a sute de mii de persoane care trăiau în România, acestea fiind fie deportate în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate sau private de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, strict din motive etnice. Pentru a compensa suferința și nedreptățile suferite de aceste persoane, noi, Parlamentul, am votat ca în Legea nr. 154/2021 să includem, în categoria beneficiarilor O.G. nr. 105/1999 și copiii persoanelor persecutate din motive etnice. Decizia de a amâna pentru 2024 plata drepturilor ce li se cuvin este una exclusiv arbitrară, contrară intereselor cetățenilor”, a transmis Bogdan Bola.

Stelian Ion (deputat USR): „Le solicit public și președinților PSD și PNL să elimine din proiectul OUG-ului acel articol care nu arată decât un profund dispreț pentru românii cărora le datorăm recunoștință”

„Acum câteva zile am sărbătorit cu toții Ziua Națională a României. Unii demnitari au depus coroane de flori, alții au petrecut în Dubai exprimându-și astfel recunoștința față de înaintașii noștri care au plătit scump pentru ca nouă să ne fie mai bine.

Numai că atunci când este vorba despre fapte concrete, nu despre gesturi simbolice și, din păcate, de multe ori ipocrite, nici domnul Ciucă, nici dl. Ciolacu nu se mai înghesuie, dimpotrivă, dau bir cu fugiții.

Sunt oameni care au supraviețuit ororilor din ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate și din țară, au fost chinuiți în detașamentele de muncă forțată sau au supraviețuit trenului morții. În cazul celor care nu au supraviețuit, Legea nr. 154/2021 acordă plata unor compensații lunare copiilor lor. Sunt multe persoane, inclusiv din Constanța, care așteaptă încă să primească compensațiile bănești prevăzute de lege pentru persoanele persecutate de regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.

Din păcate, în ciuda promisiunilor și declarațiilor sforăitoare, premierul Ciucă și Dl. Ciolacu își bat joc de acești oameni și vor să amâne până în 2024 acordarea acestor indemnizații.

Am transmis deja unor lideri politici rugamintea de a determina Guvernul să nu facă această ticăloșie. Le solicit public și președinților PSD și PNL să elimine din proiectul OUG-ului acel articol care nu arată decât un profund dispreț pentru românii cărora le datorăm recunoștință”, se arată în postarea lui Stelian Ion.

Românii își cer drepturile prin intermediul unei petiții online

Pe platforma petitieonline.com, petiția cu numele „Împotriva amânării acordării drepturilor aferente Legii 154/2021 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940” a strâns până în acest moment 2500 de semnatari și peste 3500 de share-uri pe Facebook.

Autorul petiției, Mariana Orădeanu, se poziționează împotriva amânării drepturilor pentru data de 01/01/2024, aferente legii 154/2021 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice. Potrivit acesteia, aceste drepturi au fost deja amânate în perioada 01.01.2022-31.12.2022.

Cei mai mulți semnatari ai petiției sunt din Constanța și București.

În textul petiției se mai regăseste și faptul că „drepturile acestea se referă la copiii celor care a fost strămutați sau refugiați din Bulgaria, Ardealul de Nord, Basarabia, în perioada 1940-06.03.1945”. Petiția poate fi găsită aici.

Citește mai mult despre acest subiect: Legea 154/2021: Bola și Negoi fac presiuni pentru acordarea drepturilor urmașilor celor persecutați politic în perioada 1940 – 1945. 

Articol publicat și pe Constanța TV.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

1 comments
  1. Nu intelegem de ce o lege care se refera la “Masuri reparatorii ” pentru persoanele sau descendetii acelor care au fost persecutati de regimul comunist,,a fost promulgata de presedintele Romaniei si prorogata timp de doi ani ?
    Pentru Legea 341din 2004, care face referire la “Revolutionari” sau facut plati retroactive si cei care au putut fenta statul Roman au primit indemnizatiile retroactiv,de la data emiterii legii,respectiv 2004,pana in anul 2010,unii asa zisi revolutionari au primit pana la 900 de mil. Atunci cum sa intelegem ca legea 154 din 2o21 este o lege care va repara aduce masur reparatorii pentru cei ce au fost persecutati ,deportati in lagare de regimul Comunist.

Comments are closed.