Raportul Parchetului European pe 2022: Peste 1100 de investigații cu daune estimate la peste 14 miliarde de euro

laura codruta kovesi eppo laura codruta kovesi eppo
sursa foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea
laura codruta kovesi eppo
sursa foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Parchetul European (EPPO) a avut în 2022 peste 1.100 de investigații active cu daune globale estimate la peste 14 miliarde de euro, dintre care aproape jumătate (47%) au rezultat din fraudă în materie de TVA, conform raportului anual publicat de instituție.

  • Raportul integral poate fi accesat aici

În 2022, EPPO a primit și procesat peste 3.300 de rapoarte de infracțiuni și a deschis aproximativ 900 de investigații. În plus, judecătorii au decis înghețarea sumei de aproximativ 360 de miliarde de euro,  în urma investigațiilor Parchetului European, ceea ce reprezintă de peste șapte ori bugetul organizației pentru 2022.

„Suntem pe drumul cel bun, dar trebuie să facem mai mult. EPPO este departe de a-și fi atins potențialul maxim. Dacă dorim ca EPPO să facă o diferență de durată, avem nevoie de ajustări organizatorice și juridice”, declară Laura Kovesi, procurorul-șef european.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Procurorii europeni delegați EPPO lucrează la nivel descentralizat în cele 22 de state membre UE participante. În toate statele membre diferite, acestea au aceleași priorități și pun în aplicare aceeași politică de urmărire penală, așa cum este definită de Colegiul EPPO. Accentul lor este pus pe investigații complexe, transfrontaliere, privind criminalitatea economică și financiară sofisticată, în special în cazul în care este implicată o criminalitate organizată gravă.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: