Peste 150 de ONG-uri și grupuri cetățenești cer retragerea din Parlament a propunerii legislative care ar îngreuna capacitatea societății civile de a ataca în instanță unele acte administrative 

sursa foto: Centrul de Resurse pentru Participare Publică
sursa foto: Centrul de Resurse pentru Participare Publică

O scrisoare publică a fost trimisă, marți, de 160 de organizații neguvernamentale și grupuri cetățenești, către susținătorii din parlament ai propunerii legislative de modificare și completare a Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, solicitându-le să își retragă semnătura de pe acest document care, în opinia ONG-urilor, are rolul de a îngrădi capacitatea societății civile de a servi interesul public, este transmis de semnatarii scrisorii într-un comunicat de presă.

“Printre elementele noi pe care inițiatorii acestui text de lege doresc să le aducă sunt o vechime minimă de doi ani a organizației neguvernamentale care dorește să se adreseze instanței pentru anularea unor acte administrative, depunerea unei cauțiuni de 1% din valoarea investiției (pentru contestarea unor proiecte ce vizează investiții), și răspunderea patrimonială a membrilor consiliului director, în cazul în care instanța va emite o decizie definitivă de respingere a cauzei. Toate aceste propuneri vin în contextul în care Codul de procedură civilă reglementează deja, într-un mod acoperitor, abuzul de drept procesual”, mai este menționat în comunicatul citat.

“În opinia noastră, este inacceptabil că mai pot exista astfel de propuneri de modificare ale legii care să impună condiții menite în mod evident să descurajeze demersurile organizațiilor neguvernamentale care acționează pentru protejarea interesului public. Propunerea legislativă duce la îngrădirea unor drepturi fundamentale și, în esență, contravine principiilor de funcționare ale unui stat democratic”, au adăugat semnatarii scrisorii.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: