Peste 1,6 milioane de euro pe an pentru întreținerea străzii Ștefan cel Mare / Primăria Constanța a lansat licitația

Strada Ștefan cel Mare face parte din proiectul de acces și mobilitate pietonală în zona centrală a Constanței, derulat de primărie cu fonduri europene.
sursa foto: Petruț Iacob/Info Sud-Est

Primăria Constanța vrea să plătească până la 6,6 milioane de euro pentru lucrările de întreținere și menținere a străzii Ștefan cel Mare, situată în centrul orașului. Durata contractului este de 4 ani, ceea ce ar însemna că primăria este dispusă să cheltuiască peste 1,6 milioane de euro pe an. Banii provin din bugetul local. 

  • Municipalitatea își dorește ca de acești bani, firma câștigătoare să execute lucrări de întreținere și menținere pentru pasajul pietonal, mobilierul urban, sistemele de iluminat, fântânile arteziene, băncile smart, instalațiile de irigat, spațiile verzi, rigolele pluviale, canalizările, paviment granit, rastele, panouri informative, grătare arbori, cișmele, bolarzi retractabili, capace cămine curenți slabi, se arată în caietul de sarcini consultat de ISE. 

Totodată, primăria precizează în caietul de sarcini că lucrările de întreținere constau în “realizarea de lucrări de revizie tehnică a componentelor şi întreţinerea dotărilor din cadrul investițiilor precum şi lucrări de întreținere a spațiilor verzi situate pe Strada Ștefan cel Mare”.

Lucrările de menținere constau în “realizarea de lucrări de înlocuire totală sau parţială a dotărilor din cadrul investițiilor situate pe Strada Ștefan cel Mare, înlocuire cauzată de acte de vandalism, accidente, folosire necorespunzătoare (deficienţe în funcționalitate, altele decât cele din exploatarea normală care face obiectul garanției de bună execuţie)”.

La sfârșitul lunii mai, Primăria Constanța a scos la licitație un contract de aproape 3 milioane de lei pentru curățarea băncilor și a rigolelor de pe strada Ștefan cel Mare. Municipalitatea era dispusă să plătească 8.000 de lei pe zi, valoarea a două salarii medii nete în România. Însă, în cele din urmă, primăria a anulat licitația. 

Context

Strada Ștefan cel Mare face parte din proiectul de “Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”. Citește mai multe aici. 

Lucrările au început în 2021 și trebuiau finalizate în 2023. În acest an, primăria s-a hotărât să rupă contractul cu firma care trebuia să reabiliteze bulevardul Ferdinand și străzile alăturate din zona centrală. 

A notificat firma Meva Concept SRL, cea care a câștigat în 2021 contractul, că acesta urmează să fie reziliat pentru că nu ar fost respectat. În replică, Meva a amenințat primăria cu plângeri penale. Reprezentanții companiei au declarat pentru ISE că au făcut adrese către primărie, anunțându-i că vor să continue lucrările, dar mai au de încasat 5 milioane de lei care reprezintă restanțe pentru lucrările făcute în centrul orașului. Tot ei spuneau că nu au primit niciun răspuns și că primăria favoriza o altă firmă, făcând plăți către ea doar în baza unor facturi, nu a unui contract de achiziție. 

Este vorba despre Mooz Services SRL, care în 2021 era subcontractantul Meva. După ce a început conflictul între primărie și constructorul principal, firma care a continuat lucrările este chiar subcontractorul, iar după ce a semnat subcontractarea, Mooz a fost preluată de Viorel Farcaș. 

Viorel Farcaș, fost director al Confort Urban – societate aflată în subordinea Consiliului Local Constanța – a fost condamnat în 2017 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, după ce și-a recunoscut fapta. Farcaș primise ca șpagă un Porsche Macan în schimbul unui contract de închiriere utilaje de la firma primăriei, conform procurorilor DNA. În februarie 2024, Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF) ancheta cazul străzilor centrale din Constanța, însă într-un răspuns transmis ISE în mai se arăta că nu ar exista nicio problemă în ceea ce privește proiectul de modernizare.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.