Peste 21.000 de morți în Turcia și Siria/ Cutremurul de magnitudine 7,8 este acum al șaptelea cel mai mortal dezastru natural al acestui secol

sursa foto: Captură video
sursa foto: Captură video

Se știe că peste 21.000 de persoane au murit în cutremurele de luni din Turcia și Siria – deși ONU avertizează că amploarea totală a dezastrului este încă neclară, scrie BBC.

Salvatorii încă caută supraviețuitori printre dărâmături, dar speranțele se risipesc la mai bine de patru zile de la primul cutremur.

Zeci de mii de oameni au petrecut o a patra noapte geroasă în adăposturi improvizate, după ce și-au pierdut casele.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Președintele Turciei a numit cutremurul “dezastrul secolului”.

Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade și a mai multor replici puternice în ambele țări a depășit numărul celor peste 17.000 de morți din 1999, când un cutremur la fel de puternic a lovit nord-vestul Turciei, amintește Reuters.

Acesta se află acum pe locul șapte în topul celor mai mortale dezastre naturale din acest secol, înaintea cutremurului și tsunami-ului din Japonia din 2011 și se apropie de cei 31.000 de morți în urma cutremurului din Iranul vecin din 2003.

În acest context, un efort internațional major de ajutorare se intensifică. conform BBC. Joi, Banca Mondială a promis un ajutor de 1,78 miliarde de dolari pentru Turcia, inclusiv finanțare imediată pentru reconstrucția infrastructurii de bază și pentru sprijinirea celor afectați de cutremure.

Însă eforturile celor peste 100.000 de salvatori de pe teren sunt îngreunate de o serie de obstacole logistice, inclusiv lipsa de vehicule și drumuri devastate.

Cutremurul, dar și răspunsul autorităților, precum și îngrijorările ridicate în privința standardelor de construire a clădirilor în Turcia, au reprezentat o serie de lovituri majore pentru imaginea președintelui Erdogan, potrivit unei analize The Guardian.

“Ce se întâmplă, se întâmplă, face parte din planul destinului”, a declarat el unei persoane din Pazarcık, reluând declarațiile sale cu doar câteva luni mai devreme, după un dezastru minier mortal la o mină de cărbune de stat, unde președintele a dat vina pe “planul destinului”, pentru o explozie care a făcut cel puțin 41 de victime.

În timpul unui discurs ținut în localitatea învecinată Kahramanmaraș, Erdogan a atacat, de asemenea, “provocatorii” care au criticat eforturile de salvare, adăugând: “Bineînțeles, există deficiențe. Condițiile sunt evidente. Nu este posibil să fii pregătit pentru un dezastru ca acesta”.

Cetățenii turci care și-au pierdut familiile sub dărâmături nu au acceptat explicația președintelui, iar mai multe oficialități ale statului au fost huiduite în timp ce efectuau vizite în zonele afectate. Imaginea atent cultivată de către președintele turc în ultimii ani pare să își piardă din putere sub huiduielile și criticile oamenilor, care consideră că statul ar fi putut oferi mai mult ajutor oamenilor în timpul dezastrului.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: