Asociația Pescarilor Recreativi/Sportivi din Tulcea reclamă faptul că peștele este comercializat în pescăriile din municipiu sub măsurile minime aprobate.
“Membrii noștri au constatat în decursul lunilor octombrie, noiembrie și decembrie 2022 nenumărate cazuri în care astfel de pește este vândut cu eticheta <<Pește din Delta Dunării>> sau <<Delta Dunării>> […] sub măsurile minime aprobate, respectiv 40 și 50 cm”, se arată în sesizarea de pe Facebook făcută de Asociația Pescarilor Recreativi/Sportivi și adresată Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
ONG-ul afirmă că această practică a vânzării peștelui subdimensionat datează de mai mult timp, “fenomenul se perpetuează de mai mulți ani, fără nici o opreliște. Există posibilitatea ca acest pește să provină din import, acvacultură sau confiscări, dar nici o etichetă nu specifică acest lucru”, se mai arată în postare.
De asemenea, asociația de pescari sportivi critică ARBDD pentru că “a indicat prin politicile publice adoptate, faptul că pescarul recreativ/sportiv se face vinovatul principal pentru scăderea populațiilor de pește valoros, respectiv somn, știucă, șalău și crap, lucru care este contrazis inclusiv de astfel de lanțuri și modalități de vânzare a peștelui”.
“Vom sesiza Poliția Română și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, deoarece am constatat că în majoritatea cazurilor vânzătoarele devin agresive dacă se încearcă fotografierea peștelui, lucru care spune multe despre o conduită adoptată în aceste magazine”, afirmă asociația de pescari.
Contactat de ISE pentru un punct de vedere, Gabriel Marinov, guvernatorul ARBDD, a declarat că știe situația din magazinele comerciale, “dar din păcate, controlarea acestor unități nu este în competența ARBDD. Pe teritoriul rezervației nu avem niciun magazin de desfacere al acestor produse. Ce avem și ce controlăm noi sunt centrele de primă vânzare și centrele de debarcare, care nu au voie să preia de la pescarii comerciali pește subdimensionat”, susține Marinov.
Guvernatorul ARBDD a mai precizat că peștele la care face referire Asociația Pescarilor Sportivi poate proveni din amenajările piscicole. “În legătură cu acuzațiile, cei care le fac trebuie sa dovedească faptul ca peștele provine din CPV-urile (n. red Centrele de Primă Vânzare) nominalizate de ARBDD, de pe teritoriul rezervației. Acest pește de care este vorba (n. red din postarea asociației pescarilor) provine din amenajările piscicole, în care proprietarul poate să vândă peștele, indiferent de dimensiune. Magazinele de profil din CPV-urile nominalizate de noi, de pe teritoriul rezervației, sunt verificate periodic și nu este cu putință ca acestea să preia pește subdimensionat”, a spus Gabriel Marinov.
Cu câteva zile în urmă, Marinov trăgea un semnal de alarmă cu privire la dispariția știucii, una dintre speciile cele mai apreciate din Delta Dunării. „Ar trebui să înţelegem că specia se află într-un real declin şi că fiecare dintre noi poate contribui la refacerea stocurilor de ştiucă. Aş îndrăzni să spun că specia ar trebui oprită la reţinere atât la pescuit recreativ/sportiv cât şi, cel puţin pentru un an sau doi”, spunea Gabriel Marinov, guvernatorul ARBDD.
- Citește articolul integral, aici
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: