Piesa „SCAIUL” împlineşte şi sărbătoreşte în data de 17 noiembrie ZECE ANI de la premieră, zece ani de reprezentaţii în fiecare stagiune, cu săli pline sau chiar cu casa închisă.
Profităm de prilejul aniversar pentru a celebra vieţile şi carierele a doi actori speciali ai teatrului nostru, cei mai longevivi artişti din România aflaţi încă în activitate, Doamna Ileana Ploscaru şi Domnul Alexandru Mereuţă, cărora le dedicăm, cu respect şi admiraţie, acest weekend teatral. Ambii se vor afla pe scenă, în distribuţia „Scaiului”.
Colectivul Teatrului de Stat a înaintat Consiliului Judeţean Constanţa o propunere de acordare a titlului de CETĂŢEAN DE ONOARE AL JUDEŢULUI pentru cei doi venerabili actori, şi avem convingerea că voturile consilierilor judeţeni vor confirma aprecierile noastre şi ale miilor de spectatori care au aplaudat de-a lungul zecilor de ani performanţele lor scenice.
Amintim câteva date importante din fişele de creaţie ale celor doi artişti:
Ileana Ploscaru:
Chiar dacă ar putea să se uite în urmă, la nenumăratele roluri jucate şi la numeroasele succese şi interminabile aplauze, actriţa Ileana Ploscaru se uită neobosită înainte, în prezent şi în viitor. De curând, ea a uimit publicul constănţean cu performanţa din piesa „Bătrâna şi hoţul”, iar admiratorii săi o mai pot vedea pe scenă în „Titanic Vals”, „Scaiul” sau „Trei surori”.
Este profesor, mentor şi model pentru toţi actorii teatrului, care înţeleg privilegiul de a juca alături de Ileana Ploscaru şi învaţă de la ea disciplina, echilibrul, sacrificiul de sine pentru artă.
„O revărsare gâlgâitoare de talent şi tragic şi comic, o plăcere şi o bucurie aproape viscerală de a juca […] Niciodată plictisită, niciodată obosită: puţină la trup, dar cu un psihic ce a ajutat-o mereu să meargă drept la ţintă[…] Cu o mare personalitate scenică, şi-a iubit cu fanatism profesia şi a respectat-o ca pe o religie”, scria regretata Georgeta Mărtoiu, secretar literar al teatrului, despre Ileana Ploscaru.
Născută în Cluj-Napoca, a debutat pe scena Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca la 24 februarie 1951, în spectacolul „Fântâna turmelor” de Lope de Vega. În 1961, după ce avusese câteva succese răsunătoare, Ileana Ploscaru s-a transferat, prin concurs, la Teatrul de Stat din Constanța, unde a debutat pe 12 noiembrie 1961, în spectacolul „Zări necuprinse”, de Nikolai Virta, regizat de Constantin Dinischiotu.
Fişa ei de creaţie este interminabilă, cuprinzând mari roluri precum Ofelia şi scorpia îmblânzită ale lui Shakespeare, Elisa lui Bernard Shaw, Hecuba lui Euripide, Aurelie, nebuna din Chaillot a lui Giraudoux, şapte roluri diferite din piesa „Un bărbat şi mai multe femei” de Leonid Zorin şi multe altele. Iar premiile câştigate au fost pe măsură, oglindind aprecierea de care s-a bucurat talentul acestei mari actriţe a scenei româneşti.
Alexandru Mereuţă:
Numit, cu afecţiune şi cu duioşie, de toţi colegii săi mai tineri „Nea Alecu”, acest actor este un miracol al longevităţii artistice. Cu un talent dovedit în cei 65 de ani de actorie, cu o plăcere de a juca pe care puţini o egalează, Alexandru Mereuţă îşi iubeşte personajele, oferind acest exemplu partenerilor săi de scenă.
În 1952 a absolvit I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, București, la clasa profesorului Nicolae Băltățeanu. A venit la Constanţa în 1960, după ce a jucat timp de opt ani în Bucureşti şi în Bârlad. În acest din urmă oraş a fost câţiva ani director al teatrului „V.I.Popa”.
„La Constanţa Mereuţă a realizat o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi”, scria tot Georgeta Mărtoiu, martor al vieţilor şi creaţiilor celor mai mulţi dintre actorii „vechi” ai teatrului.
Pe lângă rolurile memorabile pe care le-a jucat, printre care Ianke din „Tache, Ianke şi Cadâr”, Nae Ipingescu din „O noapte furtunoasă”, Georges din „Gaiţele” şi multe altele, Alexandru Mereuţă a fost constant preocupat de regie, punând în scenă piesa „Muşcata din fereastră”, oferind îndrumare amatorilor şi făcând în mai multe rânduri asistenţă de regie.
În prezent, joacă în „Dionysos”, „Scaiul”, „Trei surori” şi „Escrocii”.
Revenind la piesa „Scaiul”, programată vineri, 17 noiembrie şi sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 19.00, vă amintim că regizorul spectacolului şi traducătorul textului lui Georges Feydeau este regretatul Ion Lucian, care, de fapt, a dat acest titlu, căci în limba franceză piesa se numea „Lipitoarea”, o denumire prea crudă, în limba română, pentru acea amantă de care nu poţi să scapi cu binele, oricât ai încerca.
În distribuţie: Dana Dumitrescu, Mihai Sorin Vasilescu, Cosmin Mihale, Adrian Dumitrescu, Ileana Ploscaru, Iulian Enache, Dan Cojocaru, Laura Iordan Adrian, Ana Maria Ștefan, Maria Lupu, Remus Archip, Alexandru Mereuță, Andrei Cantaragiu, Laura Crăciun, Gelu Ciobanu, Emil Băncilă, Dănuț Capră, Ion Mandache. Scenografia: Luana Drăgoescu, decorurile: Mihai Mădescu.
Vă aşteptăm, dar trebuie să vă grăbiţi, biletele se epuizează foarte repede!
Duminică, 19 noiembrie, de la ora 19.00, spectatorii noştri vor avea din nou prilejul să vadă pe scenă cuplul de redutabili actori Nina Udrescu – Liviu Manolache, în faimoasa comedie romantică „DESCULŢ ÎN PARC”, scrisă de Neil Simon. Piesa a devenit celebră prin ecranizarea din 1967, cu Robert Redford, Jane Fonda şi Charles Boyer. Pe scena constănţeană Tani Ştefu şi Florina Stănculeţ sunt cei doi tineri îndrăgostiţi din prim plan, iar Liviu Manolache este şi actor, dar şi regizor al acestui spectacol. Într-un rol secundar apare Gelu Ciobanu.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: