Mai multe vestigii istorice de aproape 2000 de ani sunt în pericol din cauza amenajării unor food-trucks-uri chiar în fața acestora, în Parcul Arheologic al Constanței.
Reporterii Info Sud-Est au surprins, joi, cu o zi înainte de începerea unui festival culinar, cum persoanele care amenajau viitoarele spații cu alimente foloseau vestigiile drept postament pentru sticle cu apă, pentru scările metalice necesare amenajării, ori pentru alte materiale.
Magdalena Tiță, directorul Direcției Județene pentru Cultură Constanța, a declarat pentru Info Sud-Est că instituția sa nici măcar nu a fost înștiințată cu privire la organizarea evenimentului printre vestigiile istorice, iar dacă acestea vor suferi daune atunci organizatorii vor răspunde penal:
- ”Nu știm de niciun eveniment. Nu avizăm evenimentele în general. Nu ni s-a solicitat nimic. Deci noi nu putem da acorduri de acest fel dar trebuia să fim înștiințați. Dacă se vor strica piesele atunci vor răspunde penal. Noi acum vom atrage atenția muzeului (Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța) care a dat în custodie obiectele și poate anunta oficial primăria despre ce obligații are”. a declarat Magdalena Tiță, șefa DJC, pentru ISE.
În cazul de față este vorba de viceprimarul Ionuț Rusu (PNL), responsabil în totalitate de organizarea evenimentului, conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Constanța, Alin Vintilă: ”Este un proiect inițiat și gestionat de viceprimarul Ionuț Rusu, dânsul cunoaște toate detaliile”, ne-a transmis Alin Vintilă.
Nici Aurel Mototolea, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), nu a fost înștiințat cu privire la organizarea evenimentului în spațiul unde sunt expuse vestigiile arheologice, aflate în proprietatea muzeului. Mototolea a declarat pentru Info Sud-Est că a aflat din presă de amenajarea Parcului Arheologic pentru festivalul culinar și, în urma mediatizării fotografiilor cu piesele arheologice folosite drept postament, a mers la fața locului și a discutat cu viceprimarul Ionuț Rusu. Directorul muzeului a cerut primăriei să suplimenteze monitorizarea artefactelor pe durata festivalului:
- ”Insistăm asupra necesității de monitorizare suplimentară de către personalul de pază de care dispune primăria în Parcul Arheologic, a artefactelor expuse, pentru a se evita orice acțiune care ar putea pune în pericol integritatea fizică a acestora. De asemenea și în același scop, acțiuni de monitorizare vor fi efectuate și de către personalul de specialitate al instituției noastre. Suntem convinși că, pe viitor, putem coopera îndeaproape și anticipat în vederea organizării unor evenimente similare pentru a asigura integritatea fizică a patrimoniului cultural al urbei noastre”, se arată într-un răspuns al MINAC către Primăria Constanța.
Viceprimarul Ionuț Rusu ne-a transmis să nu intrăm ”în logica drobului de sare” pentru că, știe anticipat, ”niciun vestigiu nu va fi afectat”. Rusu a mai transmis că monitorizează ”cu mare atenție, din teren” organizarea evenimentului, iar dacă apar ”situații izolate” vor fi remediate imediat:
- ”După un an de restricții cauzate de evoluția pandemiei cu SARS COV 2, cetățenii Constanței și cei care ne vizitează vor avea ocazia să participe la o serie de evenimente în aer liber organizate de Primăria Constanța.
Monitorizez cu mare atenție, din teren, organizarea evenimentului. Toți expozanții au fost rugați să se conformeze regulilor spațiilor publice și o vor face. Dacă apar situații izolate se vor remedia imediat. Nu aș dori să intrăm într-o logică a “drobului de sare”, pentru că nu este cazul. Niciun vestigiu nu va fi afectat. Dimpotrivă, ne dorim punerea în valoare a istoriei noastre prin organizare de astfel de evenimente: mix de cultură, recreere și artă culinară. Totodată, vom instala și un centru de vaccinare pentru a ne asigura că libertatea noastră de a ne desfășura fără restricții nu mai este condiționată de această pandemie”, a declarat viceprimarul Ionuț Rusu pentru Info Sud-Est.
Context
În perioada 9-11 iulie, în Parcul Arheologic din Constanța are loc Festival du Bonheur, un eveniment care include spectacol de lumini, expoziție de mașini, zone de relaxare, muzică mixată de DJ și 17 rulote cu mâncare. Deși denumirea festivalului e franțuzească, alimentele care vor fi vândute vin din bucătăriile americană, mexicană, sârbească sau indiană:
- ”Jardin Urbain par Festival du Bonheur este despre o locație excelentă, o oază de verdeață în mijlocul orașului, în care se vor regăsi mâncăruri diverse, pentru toate gusturile (…) În acest weekend, începând de sâmbătă de la ora 08:00 și până duminică la ora 23:00, carosabilul se va transforma într-o mare terasă la care constănțenii și turiștii pot savura o cafea și, deopotrivă, într-un spațiu în care se pot plimba, pot merge cu role, biciclete, trotinete ori pot juca diferite sporturi. Seria manifestărilor este deschisă de Festival du Bonheur pe 9 iulie, în Parcul Arheologic. Evenimentul se anunță unul special. În perioada 09-11 iulie, în jur de 17 Food Trucks-uri promit să ofere constănțenilor ocazia de a gusta dintr-un meniu extrem de variat. Bucătărie mexicană, indiană, sârbească, burgeri și coaste, waffles-uri, înghețată și cele mai gustoase prăjituri sunt doar o parte dintre bucatele alese care vă așteaptă să le încercați. Festivalul nu este doar unul gastronomic, astfel, pe durata celor 3 zile, constănțenii se pot bucura de o amenajare specială, spectacol de lumini, cu zone de relaxare, un bar ofertant și multă muzică bună asigurată de DJ autohtoni”,
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții:
DJC ARE OBLIGATII LEGALE!!SA VEGHEZE LA PROTEJAREA PATRIMONIULUI CULTURAL FIX SI MOBIL, DAR CINE NU CITESTE LEGEA, E PROSTIT USOR DE SEFI.
DEJA TREBUIA DATE AMENZI PENTRU PLASARE DE ELEMENTE FARA AUTORIZATIE!
DESFIINTATI DIRECTIA FARA ACTIVITATE SI RESPONSABILITATE!
Oamenii vremelnici nu pot percepe perenitatea civilizațiilor in succesiunea lor la Pontul Euxin. Si de-ar putea, mintea lor nu caută decât gheșeftul, câștigul imediat și palpabil.