Poliția Locală a demonstrat, din greșeală, ilegalitatea retrocedărilor lui Radu Mazăre

Mașini parcate pe un fost spațiu verde, devenit proprietate privată printr-o dispoziție emisă de Radu Mazăre

Poliția Locală Constanța a scos la suprafață ilegalitatea și ridicolul retrocedărilor lui Radu Mazăre, printr-o greșeală a instituției care se află chiar în subordinea Primăriei.

Un constănțean a fost amendat pentru că și-a parcat mașina pe spațiul verde al comunității, așa cum agentul a notat în procesul verbal. Doar că, în realitate, parcela de iarbă pe care bărbatul își parcase autoturismul este proprietate privată, pentru că a fost înstrăinat de Primăria Constanța în 2006, drept teren viran, liber de orice sarcină.

Acest truc a fost folosit fără oprire de fosta administrație pentru că doar astfel puteau fi înstrăinate spații care, de fapt, așa cum a constatat și polițistul Primăriei Constanța, erau suprafețele de verdeață ale orașului. Hectare întregi de spații verzi, bucăți de plajă sau felii din malul lacului au fost înstrăinate ilegal, după ce au fost defrișate din pix și hârtie și transformate din spații verzi în terenuri virane.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Cum a amendat Poliția Locală mașinile parcate pe terenuri retrocedate

Un constănțean a contestat în instanță o amendă contravențională primită de la Poliția Locală în luna iulie pentru că “Autoturismul a fost depistat în timp ce staționa pe spațiul verde din imediata apropiere a Bl. 18, acest fapt fiind contrar normelor legale în vigoare”.

Conform extraselor de carte funciară, terenul pe care Poliția Locală a aplicat amenzi pentru parcarea pe “spațiul verde” este proprietate privată încă din anul 2006. Atunci, printr-o dispoziție de primar, Radu Mazăre i-a dat fâșia de 718,20 mp, de la adresa Alexandru Lăpușneanu, din fața blocului 18, societății Agexcom Internațional LTD SRL, la schimb cu un teren de 1197 mp, situat pe bulevardul Aurel Vlaicu nr. 282.

Societatea care a beneficiat de acest schimb, primind o parcelă într-o zonă foarte bună a orașului, aproape de stațiunea Mamaia, în schimbul unui teren aflat pe varianta orașului, era controlată de Gheorghe Valentin Ionescu prin societatea Sisteme Internaționale de Afaceri SA. Gheorghe Valentin Ionescu este condamnat, alături de Radu Mazăre, la 5 ani de închisoare în “Dosarul Retrocedărilor”.  

Agexcom Internațional LTD SRL a vândut ulterior terenul, proprietarii parcelei fiind, la acest moment, societățile CHARLY COMTEX SRL și TCM ROOF SYSTEMS SRL.

Ce zice Poliția

Am solicitat Poliției Locale Constanța un punct de vedere, plecând de la următoarele întrebări:

1. Agenții constatatori știau în momentul în care au emis amenzile că acel teren este propietate privată?
2. Câte plângeri au fost depuse de proprietarii terenului respectiv la Poliția Locală în ultimul an prin care să semnaleze că există mașini parcate pe terenul lor?
3. A emis Poliția Locală vreo amendă pe acel teren pentru încălcarea HCL 215\29.05.2018 privind modificarea și completarea HCL nr. 184\2013 privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța, care prevede: “Proprietarii terenurilor virane situate în intravilanul municipiului Constanța au obligația să le împrejmuiască și să amplaseze pe aceste terenuri, la loc vizibil, pe frontul stradal, un panou care să cuprindă sintagma “PROPRIETATE PRIVATĂ” și numărul stradal aferent sau parcel și lot atunci când imobilul nu are alocat un astfel de număr”.
4. Câte amenzi a dat poliția locală pentru parcarea mașinilor pe terenul de la adresa B-dul Lăpușneanu, zona blocurilor 18 și 20, în anul 2019?

Răspunsurile Poliției Locale Constanța s-au contrazis și au fost incoerente.

În primul rând, Poliția Locală a admis că agenții constatatori nu au știut că acea parcelă de teren pe care au dat amenzi este proprietate privată:

“Direcția generală poliția locală Constanța nu are acces la baza de date a Oficiului de cadastru și publicitate imobiliară, identificarea acestora făcându-se exclusiv din informațiile deținute de PMC și SPIT Constanța”.

Totuși, Poliția Locală susține că a amendat proprietarul terenului pentru că parcela era neîngrijită:

“În cursul anului 2018, proprietarii au fost sancționați contravențional pentru încălcarea prevederilor HCL 184/2013, art. 3, pct. 15 privind “ obligația de a asigura o permanentă stare de curățenie prin tăierea vegetației crescută în exces și ridicarea deșeurilor inerte de pe terenurile libere, neafectate de construcții, precum și de jur împrejurul acestora”.

Pe de altă parte, Poliția Locală susține că agenții ei pot da amenzi pentru staționarea pe “spațiu verde”, indiferent dacă este proprietate publică sau privată.

Însă din articolul de lege invocat de polițiști reiese foarte clar că aceștia pot emite amenzi doar atunci când este vorba de spațiul public, căci altfel, prin analogie, am ajunge în situația în care Poliția Locală i-ar putea amenda pe cei care își parchează mașina pe peluza cu gazon din propria curte.

În altă ordine de idei, conform unei Hotărâri a Consiliului Local Constanța, proprietarii terenului ar fi trebuit să își îngrădească parcela cu un gard și să o semnalizeze ca atare: ”proprietate privată”. Poliția Locală susține că, fiind un teren cu ieșire la stradă, acesta trebuie delimitat prin gard viu și nu este necesară o altă împrejmuire. Argumentul polițiștilor locali nu stă în picioare pentru că HCL nu prevede în niciun articol această excepție.

Singura explicație ar fi că dacă toți proprietarii de spații verzi din Constanța și-ar îngrădi corespunzător parcelele de verdeață, Primăria Constanța ar fi înghițită de un scandal monstru care ar reaminti de modul în care orașul a fost tranșat și vândut la bucată de fosta administrație.  

Vezi răspunsurile integrale ale Poliției mai jos:

De ce nu este îngrădit terenul

În 2018, Primăria Constanța a aprobat o hotărâre de Consiliu Local prin care “Proprietarii terenurilor virane situate în intravilanul municipiului Constanța au obligația să le împrejmuiască și să amplaseze pe aceste terenuri, la loc vizibil, pe frontul stradal, un panou care să cuprindă sintagma “PROPRIETATE PRIVATĂ” și numărul stradal aferent sau parcela și lot atunci când imobilul nu are alocat un astfel de număr”.

Reglementarea s-a aplicat în cartierele mărginașe, acolo unde proprietarii s-au conformat și au împrejmuit terenurile conform HCL citat. Însă, pe marile bulevarde ale Constanței și în special în zonele în care proprietățile private sunt foste spații verzi provenite din retrocedări, regulamentul nu a fost aplicat. Ne spune chiar Poliția Locală, care recunoaște că nu a sancționat în acest caz proprietarii, invocând un aspect neexistent în HCL.

O explicație poate fi frica administrației locale de a împrejmui puținele spații verzi rămase în oraș și a le identifica drept proprietăți private. Tot pe B-dul Lăpușneanu, la câțiva zeci de metri spre sud, o astfel de măsură a făcut ca toți locatarii din zonă să protesteze câteva zile la rând pentru că, pe acel loc, urma să fie construit un bloc.

Iar acest lucru se întâmplă în mai multe zone ale orașului: Bulevardul Lăpușneanu, Parcul Tăbăcărie, stațiunea Mamaia sau Piața Ovidiu.

Primăria eliberează autorizații de construire pe fostele spații verzi retrocedate, în schimb le consideră încă spații verzi și îi amendează pe cei care își parchează mașinile acolo.

În fond, nu este altceva decât haosul creat de o politică penală de privatizare a terenurilor din Constanța în ultimii 20 de ani.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

2 comments

Comments are closed.