Portul Constanța, cel mai important de la Marea Neagră după invazia Ucrainei în februarie 2022, nu este amintit în programul electoral al niciunuia din primii cinci candidați cu cele mai mari șanse la Primăria Constanța, prezentați mai jos în ordine aleatorie.
Trebuie subliniat de la început că Portul Constanța se află în subordinea Ministerului Transportului și nu a administrației locale, dar niciunul dintre candidații la primărie nu a imaginat portul sau o eventuală colaborare cu Ministerul Transportului ca posibilitate de dezvoltare a orașului.
Portul Constanța nu este menționat ca posibilitate de dezvoltare interconectată a orașului și nu este amintit ca zonă de importanță strategică internațională și, nu în ultimul rând, vitală pentru comunitatea de oameni cărora candidații le cer votul în 9 iunie.
Portul Constanța apare tot mai frecvent menționat în discursurile premierului României și al autorităților centrale, iar ministrul Transporturilor a anunțat în 2023 investiții fără precedent în istoria sa: Peste 1,5 miliarde de euro pentru infrastructură. Detalii, aici.
Ultimul primar care a insistat pe importanța Portului Constanța a fost Radu Mazăre, cu puțin timp înainte să fie arestat preventiv în dosarele de corupție. Mazăre, însă, voia să preia de facto puterea asupra portului, un obiectiv de o importanță strategică și de securitate internațională.
În schimb, cei mai mulți dintre primii 5 candidați la Primăria Constanța abundă în măsuri sociale, rămășițe ale prizonieratului electoral impus de Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu în anii 2000. Ei, împreună cu guvernarea Adrian Năstase și alți baroni locali au înșurubat la vremea respectivă un electorat-prizonier, care timp de generații electorale a continuat să rămână captiv sacoșii cu ”pui și ulei”, ”o masă caldă”, ”subvenții la (…)”, ”tichete gratuite” sau ce nume au mai primit promisiunile sociale de-a lungul ciclurilor de alegeri.
Vergil Chițac candidează de la PNL și, înainte de primul mandat, se erija în candidatul anti-Mazăre și Făgădău și măsurile lor, dar a alunecat rapid, după ce a devenit primar, în retorica socială și clientelară a celor două administrații PSD.
Tot din zona Mazăre promite și proiectul Șoselei de Coastă, pe care anterior îl blama, și care a dus în 2009 la ruptura dintre fosta administrație Mazăre – Constantinescu și fostul ministru al Mediului instalat de cei doi, Nicolae Nemirschi, după ce acesta din urmă nu a vrut să semneze demararea proiectului controversat din cauza problemelor de mediu. Vergil Chițac îl are pe ordinea de priorități pentru mandatul următor.
Chițac mai promite că va construi cinci mari parcări supraetajate în următorul mandat, cum a promis și mandatul trecut, dar pe care nu le-a realizat.
Vergil Chițac nu are proiecte noi în ceea ce privește spațiile verzi. În programul său electoral amintește de reabilitarea Parcului Tăbăcărie, deja începută, cât și despre parcul Veterani, proiect promis din acest mandat. Toate celelalte promisiuni despre parcuri și spații verzi le-a mai promis deja o dată acum 4 ani. Citește aici mai multe despre spațiile verzi și parcurile promise în 2020 și cum arată situația astăzi.
În ce privește cultura și sportul, Chițac fie nu propune nimic, fie reciclează teme vechi, cum ar fi construirea stadionului Gheorghe Hagi, care a fost amânată de mai multe ori deja (vezi aici detalii și aici reacția lui Gheorghe Hagi) sau construirea sălii polivalente începută de administrația Făgădău.
Ovidiu Cupșa, fost liberal și actual candidat al partidului extremist AUR, are poate cel mai populist și aproape imposibil de implementat program electoral.
Promisiunile amintesc de fantasmagoriile fluturate de Dan Diaconescu în urmă cu mai bine de 10 ani, pe vremea când PP-DD acoperea electoral nișa AUR și SOS de astăzi, a electoratului anti-sistem, frustrat de instituții și de neajunsuri.
Anunță că vrea să creeze, în 12 ani, 20.000 de locuri de muncă, dar nu spune cum va reuși acest lucru, spune că va opri tinerii să plece din oraș, că va aduce 1 milion de turiști pe an în Constanța și Mamaia, că va dubla salariile constănțenilor și bugetul primăriei.
Apoi, Ovidiu Cupșa mai promite că va subvenționa integral avansul pentru fiecare tânăr care își va cumpăra o locuință prin programul „Noua Casă”. Anunță construirea unor ANL-uri care vor putea fi cumpărate la un preț estimat la 40.000 de euro (cu aproximativ 40% mai puțin decât se vinde un imobil modest cu două camere în Constanța). Candidatul partidului extremist vorbește și de scutirea cu 100% a impozitului pe clădiri și terenuri pentru locuințele de tip social sau în regim de cămin pentru tineri și vârstnici.
Candidatul AUR promite și cantine sociale pentru toți pensionarii, cu prețuri subvenționate de primărie și alimente gratuite pentru cei aflați la limita sărăciei. Mai promite crearea unui centru de sprijin și consultanță juridică, tehnologică și financiară, gratuit, pentru pensionari, cât și amenajarea de cluburi pentru seniori.
Ovidiu Cupșa promite și că va acorda vouchere în valoare de 2.000 de lei pentru viitoarele mămici, 3.000 de lei pentru fiecare nou-născut și 15.000 de lei pentru procedurile de fertilizare in vitro. Și promisiunile continuă.
Horia Constantinescu, fostul șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, (ANPC) candidează din partea PSD și a trecut și prin echipa lui Vergil Chițac, în prima perioadă a mandatului.
Constantinescu a mai candidat la Primăria Constanța, independent, în 2020 și se consideră că voturile pe care acesta le-a obținut atunci (aproximativ 5%) l-au ”ajutat” pe Decebal Făgădău, cu care se afla în conflict la acea vreme, să piardă alegerile.
Constantinescu a plecat din primărie în urma unui examen pe care nu l-a promovat și a devenit unul dintre criticii primarului Vergil Chițac. Fostul șef ANPC a revenit în PSD și a devenit candidatul social-democraților la primărie în 2024, după un episod controversat în care ar fi trebuit să facă echipă cu fostul primar Decebal Făgădău la primărie și Constantinescu la județ. Vezi aici despre ce a fost vorba.
Proiectele lui Constantinescu se coagulează mai mult în retorica ”ordine și disciplină”, cu precădere în primărie și pe străzi.
Propune ”mini-primării” prin care, spune el, primăria vine la cetățeni pentru ca ei să aibă acces mai ușor la informații, servicii etc. Nu este clar cât de fezabil este proiectul și cum ar putea fi el implementat în cartierele Constanței cu actualul număr de angajați și resurse.
Din categoria promisiunilor sociale spune că va înființa un call center pentru categoriile vulnerabile, implicarea acestora în call center, noi centre dedicate seniorilor în noi zone, un card de membru în clubul pensionarilor, reduceri de prețuri la produse alimentare de bază și medicamente pentru seniori, cât și o politică socială de integrare a asistaților social în noi meserii.
Venit din primărie, Constantinescu vorbește mult despre trafic și parcări: Promite că șoferii vor plăti 1 leu/zi, că parcările existente la sol vor fi supraetajate și că va amenaja spații verzi în parcările rezidențiale. De menționat că Horia Constantinescu, pe vremea când era directorul executiv al Direcţiei de Servicii Publice din Primăria Constanţa, a fost unul dintre inițiatorii unui regulament de parcare controversat, cu un tarif considerat prea mare de o parte din constănțeni (7 lei/oră și doar limitat, în zonele centrale). Constantinescu a explicat atunci că în jurul acestor parcări tariful este doar 1 leu/oră, iar șoferii și pasagerii trebuie doar ”să meargă 10 metri pe jos”.
Apoi, mai promite un mecanism de intervenție rapidă pentru plombarea gropilor ce apar în asfalt, impunerea unor standarde de calitate superioară a executării lucrărilor de asfaltare și a materialelor folosite, aducerea gurilor de canalizare la același nivel, realizarea unui studiu de trafic modern, reabilitarea trotuarelor existente în zonele cu probleme și crearea de noi trotuare sau piste pentru pietoni, cât și crearea de trasee pentru nevăzători în zonele aglomerate. Alte promisiuni ale candidatului PSD ar fi modernizarea sistemului semaforizat de dirijare a traficului, dar și semafoare cu sonor pentru persoane cu dizabilități.
Constantinescu mai spune că vrea să unească CSM Constanța și Farul Constanța pentru acordarea unei finanțări unitare. Totodată, candidatul PSD promite și că va reabilita și dota cu echipamente necesare toate terenurilor de sport din curtea școlilor.
Felicia Ovanesian, candidată independentă la Primăria Constanța, care a fost city-managerul administrației Vergil Chițac în aceeași perioadă în care și Horia Constantinescu era în echipa lui Chițac, are, la fel ca fostul coleg, cele mai multe promisiuni electorale în zona reglementării activității administrației locale.
La fel precum candidatul PSD, Ovanesian vorbește despre nevoia de transparentizare a serviciilor și activității primăriei, despre nevoia de ”întoarcere a primăriei la oameni” și, în general, despre gestionarea serviciilor publice: curățenia din oraș, reglementarea traficului, birocrație etc.
Și programul electoral al Feliciei Ovanesian abundă în proiecte foarte dificil de pus în aplicare, cum ar fi spre exemplu reintroducerea liniilor de tramvai, scoase de Mazăre în anii 2000, sau construirea exclusivă a parcărilor subterane, sub parcuri, piețe, și curțile școlilor. În ultimii 25 de ani, în Constanța nu a fost construită nici măcar o parcare subterană din bani publici.
Ovanesian promite foarte mult și în cultură, spații verzi sau sport: baze sportive și bazine olimpice, Ateneu, pe locul Teatrului de Vară Tomis, Palatul Culturii, Muzeul/Parcului Satului Dobrogean-Muzeul Etnografic Dobrogean, teatru de revistă, centru multietnic. Ea mai vorbește și de reînființarea Filarmonicii Dobrogea, cât și de continuarea demersurilor pentru reabilitarea Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.
De subliniat că, în ultima perioadă, Felicia Ovanesian și Horia Constantinescu l-au criticat constant pe primarul în funcție, însă despre Ovanesian s-a speculat că a intrat în cursă tocmai ca să frâneze electoratul anti-Chițac, aflat preponderent în bazinul USR.
Ovanesian ar fi intrat ca să rupă suficiente voturi de la candidatul USR Stelian Ion pentru a asigura din nou climatul electoral din 2020, atunci când Chițac i-a suflat primăria lui Ion cu doar câteva mii de voturi în plus. Ovanesian a negat în mai multe rânduri intrarea sa ”strategică” în cursa electorală și a transmis că s-a hotărât să candideze ”ca să câștige”.
În cele din urmă, Stelian Ion, fostul ministru USR al Justiției, prin demiterea căruia s-a rupt și alianța PNL-USR și Guvernul Florin Cîțu, este, conform sondajelor, principalul contracandidat al lui Vergil Chițac.
Programul electoral al lui Ion are cea mai scăzută componentă socială și cea mai ridicată componentă de sustenabilitate: cimitir pentru animale, reciclare, reducerea poluării, alternative de transport eco-friendly, digitalizare etc.
Spune că vrea să amenajeze un centru de servicii integrate pentru persoanele cu dizabilități, cât și un centru educațional pentru copii cu nevoi speciale.
Unul dintre proiectele greu de realizat, dar menționat în programul electoral este trenul metropolitan. Mai vorbește despre promenada Mării Negre, reluarea și extinderea programului „Black Sea Bike Constanța”, dar și despre reabilitarea trotuarelor pentru pietoni, una din marile probleme pentru constănțenii care nu conduc sau preferă să se deplaseze pe jos.
Un alt proiect complicat de realizat, dar amintit de mai mulți candidați apare și la candidatul USR: Amenajarea de parcări supraetajate și subterane. Unul din proiecte îl reprezintă construirea unei parcări subterane sub platoul Casei de Cultură. El mai propune ca parcările supermarketurilor să fie folosite pe timpul nopții de către cetățeni, cât și construirea unei parcări de tipul Park and Ride în zona Aqua Magic.
Stelian Ion mai aduce în discuție deschiderea curților școlilor în afara orelor de curs pentru ca tinerii și copiii să își poată petrece timpul liber acolo și să facă sport, una din componentele pe care Ion insistă.
El mai vorbește despre construirea unui nou teatru în Constanța și de implementarea unui program subvenționat de primărie, prin care elevii să primească semestrial bilete la teatru sau la evenimentele culturale organizate în oraș.
O promisiune aparte face referire la restaurarea Castelului Reginei Maria din Mamaia, monument istoric de categoria A, de importanță națională și internațională, dar care nu se află în proprietatea Primăriei Constanța și care ar implica un angajament cu Ministerul Culturii și cel al Economiei. O alta este amenajarea unui cimitir public pentru animalele de companie ale constănțenilor. În prezent nu există un astfel de amplasament, nici public și nici privat.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: