Povestea cu final fericit a Casei Zoller din Iași. O avocată a investit cât „într-un bloc” pentru a restaura monumentul istoric

O casă evreiască veche de un secol a fost restaurată de o avocată din Iași, care a avut nevoie de trei ani și de sute de mii de euro pentru a da viață monumentului istoric. Imobilul, amplasat în zona centrală a orașului, pare o bijuterie pierdută în imaginea urbanistică din zonă. În stânga și în dreapta clădirii reabilitate, alte monumente istorice stau să cadă. Avocata spune că a investit cât „într-un bloc” pentru restaurarea Casei Zoller , dar și că a adunat zeci de kilograme de hârtii reprezentând toate avizele pe care a fost nevoită să le obțină în timpul lucrărilor.

Monumentul istoric de pe strada Elena Doamna nr. 39, din Iași, a aparținut industriașului evreu Iosef Zoller și a fost construit la începutul secolului XX. Cu o suprafață locuibilă de aproximativ 400 de metri pătrați, imobilul a fost restaurat de o avocată după schițele originale, găsite la Arhivele Naționale.

Cea care a dat viață monumentului istoric este Gianina Poroșnicu, din cadrul Baroului Iași. Într-o discuție cu reporterii Justiție Curată, Poroșnicu a povestit că i-a venit ideea de a restaura un monument istoric, pe care să îl transforme în sediu de firmă și spațiu locativ, încă din 2009. A aflat atunci că, mai toate casele de pe lista monumentelor istorice – cel puțin din Iași, au o situație juridică foarte complicată, fapt care, spune Poroșnicu, determină mulți potențiali investitori să renunțe la restaurare. „În cazul caselor pe care le-am vizitat nu puteai spune că duci proprietarul la notar și ai rezolvat problema. Mai toate aveau situații juridice extrem de complicate”, spune Poroșnicu.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Citiți articolul complet pe www.justitiecurata.ro

Autor: Ionuț Benea

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: