Povestea rromilor din Eforie, evacuați din locuințele ilegale, a făcut înconjurul lumii! Ni s-a dus vestea până în Australia!

Povestea rromilor din Eforie care au fost evacuați din locuințele în care trăiau ilegal a făcut înconjurul lumii. ONG-uri din mai multe țări au trimis scrisori instituțiilor din România prin care trăgeau un semnal de alarmă cu privire la încălcarea drepturilor omului și la răspândirea de inițiative rasiste ale administrației publice.
Primarul Ovidiu Brăiloiu a fost pus la zid atât de ONG-urile rromilor, cât și de cele care au ca obiect res-pectarea drepturilor omului sau care au în atenție drepturile și mediul în care trăiesc copiii. Spre exemplu, „Salvați Copiii” România a tras un semnal de alarmă cu privire la situația celor 55 de copii din localitatea Eforie Sud rămași fără locuințe în urma demolării acestora și a întreprins demersuri pe lângă instituțiile statului abilitate și alte organizații cu atribuții în domeniu pentru asigurarea unor condiții umane de locuit.

Ne este frică să pierdem voturile rromilor? 

Ce facem însă în situația în care rromii, deși înștiințați de-a lungul mai multor ani că trebuie să plece de pe terenul primăriei, refuză să facă acest lucru. Primăria are în plan construirea unor apartamente pentru localnicii din Eforie, pe terenul pe care rromii aveau amplasate locuințele improvizate, și a fost în imposibilitatea de a face acest lucru din cauza refuzului acestora de a părăsi zona. Ce faci în situația în care o comunitate, fie mică, fie mare, refuză să respecte legea și trăiește după propriile cutume? Cât aștepți? Când pui piciorul în prag? Niciodată? De ce? Ca să nu pierzi voturile rromilor? Un primar a avut curajul să facă asta și își asumă că va pierde câteva sute de voturi la următoarele alegeri. E drept, sezonul în care primarul Brăiloiu a decis să-i eva-cueze nu e tocmai cel mai potrivit. Se apropie iarna cu pași repezi, iar jumătate din cei evacuați erau copii (55 din 100). Dar, per ansamblu, situația este următoarea: Avem 100 de rromi care sunt înștiințați ani de-a rândul să își construiască barăcile în altă parte. Ei refuză. Tu, ca primar, ai nevoie de terenul respectiv pentru a construi locuințe pentru localnicii din Eforie care plătesc taxe și impozite și au la rândul lor nevoie de un acoperiș deasupra capului. Ce faci? Încercați să lăsați ipocrizia deoparte și să răspundeți sincer…

Publicitate electorală
publicitate electorală

Cinste ONG-urilor care își fac datoria

A nu se înțelege greșit. Nu criticăm aici munca vo-luntarilor din cadrul ONG-urilor care semnalează astfel de situații și cer să se ia măsurile necesare pentru ca cei mici, fie rromi, fie români sau de altă etnie, să trăiască într-un mediu decent. Dimpotrivă, faptul că ONG-urile își fac datoria nu poate însemna decât un lucru excelent, de lăudat. În concordanță cu obligațiile legale ce incumbă instuțiilor statutului abilitate din județ, de luare a măsurilor de protecţie şi asistenţă socială, de asigurare a protecţiei drepturilor copilului și de gestionare a situațiilor de urgență, Salvați Copiii a solicitat  Primăriei Eforie Sud, Consiliului Local Eforie Sud, Instituției Prefectului Județului Constanța și Ins-pectoratului de Jandarmi Județean Constanța să găsească soluții decente de locuire pentru acești copii și părinții lor, atrâgând atenția asupra datoriei statului de a respecta  drepturile și libertățile fundamentale ale cetăţenilor, copiii bucurându-se de un regim special de protecție.

Nu copiii rromi sunt de vină

În fapt, nu copiii rromi sunt vinovați că părinții lor îi aduc în situația asta. Nu copiii rromi sunt vinovați că cerșesc, că stau murdari și desculți în plină iarnă, sau că scormonesc prin gunoaie. Asta văd, asta sunt puși, asta fac.  Dar dacă acești copii nu sunt integrați mai repede în societate, atunci generația lor va fi la rându-i pierdută definitiv. Nu poți integra un rrom la 30 de ani. Sau în fine, îl integrezi cu eforturi supraomenești. Dar îl poți integra la 5-6-7 ani. Cum însă? Cum dacă părinții nu îl trimit la grădiniță, la școală? Cum dacă, să presupunem că merge la școală, profesorii îl învață ceva, iar acasă vede altceva? Și cum să-i integrăm în România, dacă însăși Franța, mama integrării, a eșuat în lupta cu rromii, luând decizia de a-i trimite pe toți, pachet ramburs în România? „Condițiile în care trăiesc de săptămâna trecută și în care riscă să trăiască de acum încolo acești copii, dacă nu intervenim, sunt de neimaginat; nu putem rămâne indiferenți, nu putem trece responsabilitatea de la unul la altul; cu toții suntem responsabili pentru viața lor, protecția grupurilor vulnerabile rea-lizându-se numai prin eforturi comune”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii. Organizația le-a oferit copiilor și familiilor alimente de bază, pentru a-i sprijini să depășească această perioadă dificilă. Lucruri obișnuite pentru astfel de organizații, la fel de obișnuite și pentru rromii adulți care știu că vor primi la nesfârșit. Fie pentru că au drept de vot și votul lor contează, fie pentru că sunt „săraci și trebuie integrați”. Dar este oare asta soluția? Să le dăm pomeni la nesfârșit? Sau oare un  „duș rece” precum evacuarea forțată îi trezește la realitate și îi obligă să găsească soluții în lipsa pomenilor?

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: