În 2011, trei bebeluși născuți prematur mureau în aceeași zi, în ajun de Moș Nicolae, în Spitalul Județean Constanța (SJC). În același an, Direcția de Sănătate Publică anunța că 81% din infecțiile nozocomiale din tot județul au fost depistate în SJC, iar 56% dintre acestea doar în secțiile care au legătură cu copiii: obstretică-ginecologie, nou-născuți și pediatrie.
Jurnaliștii locali au publicat atunci fotografii cu mizeria de nedescris din saloanele celor trei secții, cu condițiile insalubre în care erau ținute mâncarea mamelor și biberoanele bebelușilor și au scris pe larg poveștile familiilor care își pierduseră nou-născuții în spital.
Primul lucru pe care l-a făcut atunci șeful Spitalului Județean Constanța a fost să amenințe jurnaliștii cu procese și să acuze mamele că fac fotografii în saloanele altor spitale spunând că sunt ale instituției pe care o conduce.
Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean la acea vreme, s-a grăbit și el să îi ia apărarea managerului și să acuze pacienții că truchează filmulețe și fotografii ca să denigreze spitalul.
Se întâmplau toate astea la un an după ce Spitalul Județean Constanța trecuse în subordinea Consiliului Județean. Primul lucru pe care l-a făcut Nicușor Constantinescu a fost să schimbe managerul, care nu voia să semneze niște devize supraevaluate, și să-și instaleze omul de încredere.
Odată ajuns la conducerea celei mai importante unități medicale din sud-estul țării, Dănuț Căpățână a început să ceară șpagă, sfântul 10% din contractele pe care spitalul le încheia cu terții. Primea șpaga lunar, ca pe salariu, doar că printr-un offshore, ca marii mahări. I se cuvenea șpaga, ”pentru buna derulare a contractelor” și ca să nu întârzie plata facturilor.
Într-una din zile, în mai 2016, când trebuia să-și ridice cash șpaga pe trei luni restante, de la societatea care presta servicii IT pentru spital, Dănuț Căpățână a fost săltat de procurori și dus în arest. A stat acolo aproximativ 5 luni după care, la scurt timp, a fost condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită. Un an mai târziu a primit a doua condamnare definitivă, de 10 ani, pentru că banii spitalului ajungeau în conturile firmei fostei neveste.
În iunie 2016, la puțin timp după arestarea lui Căpățână, s-a schimbat și conducerea Consiliului Județean, după ce Nicușor Constantinescu a fost condamnat și el definitiv, iar fosta sa echipă a fost trasă pe linie moartă de noua conducere a partidului.
Chiar în ziua în care Nicușor Constantinescu pleca spre Poarta Albă, noul președinte al CJC fotografia mizeria și condițiile insalubre din Spitalul Județean și le trimitea presei într-un gest fără precedent de recunoaștere publică a ”lipsei echipamentelor medicale” și a ”stării deplorabile în care se află majoritatea secțiilor”.
Ani de zile, mita, abuzurile, nepotismele, conflictele de interese, la pachet cu lehamitea, nepăsarea sau frica de un sistem distrus de neîncredere și acte medicale greșite au măcinat din temelii cel mai important spital de stat care îngrijește pacienți din Tulcea, Galați, Brăila, Călărași, Ialomița și pe constănțenii care nu iau trenul spre București.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: