Poveștile de succes ale unor primării dobrogene care au știut să profite de fondurile europene

 

Nicolae Matei, primarul orașului Năvodari

Primăria Orașului Năvodari, împreună cu partenerul său, Institutul European pentru Turism Cultural EUREKA din Bulgaria au organizat în perioada 23-24 octombrie 2013, în Năvodari, Seminarul „Oportunități de afaceri pentru servicii conexe sectorului turistic” din cadrul proiectului „Centru transfrontalier de afaceri în turism și activități conexe – Piața de pește și produse din pește (FISH TOURISM CBC)”, finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria, 2007- 2013.
Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a două zile, temele abordate fiind următoarele:
– Tipuri de servicii aferente sectorului turistic;
– Interconectarea sectorului turistic cu producătorii de bunuri şi prestatorii  de servicii;
– Tradiţie şi ecologie. Sursă de dezvoltare a afacerilor conexe
turismului;
– TIC (Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor) – instrument pentru dezvoltarea afacerilor şi promovarea în turism.
Prezentul eveniment își propune să contribuie la unul dintre obiectivele proiectului, și anume depășirea lipsei de experiență în serviciile turistice și introducerea instrumentelor inovative pentru
diversificarea serviciilor conexe
turismului.

Ospitalitatea și bucatele alese din Luncavița i-au dat pe spate pe letonieni

Publicitate electorală
publicitate electorală
Ștefan Ilie, primarul comunei Luncavița

La Luncavița s-a desfășurat în data de 24.10.2013 o etapă din cadrul proiectului „Cross border cooperation between regions in Latvia and Romania to improve e-ducational offer” în cadrul programului Comenius Regio 2012-2014.
Aplicanții principali sunt municipalitatea și Școlile Regiunii Jekabpils pentru Letonia, iar ai părții române comuna și Școala din Vulcana – Băi județul Dâmbovița. Partenerii secundari sunt comunele și școlile din Asociația Comunelor, precum Luncavița, Cumpăna de Constanța sau Izbiceni de Olt.
Scopul proiectului este acela de a dezvolta sistemul educațional din ambele țări, mai ales din mediul rural, prin schimburi de experiență care să identifice acele soluții, care să determine creșterea calității actului didactic, cu rezultate pe termen scurt și mediu și lung în rândul elevilor. La Luncavița s-a primit vizita unei delegații formate din cinsprezece persoane, conduse de doi oficiali, primarul regiunii Jekabpils, Bijušajam Ādazu și primarul comunei Vulcana-Băi, Emil Drăghici. Au fost prezente cadre didactice letone, dar și române, care au vizitat corpurile clădirilor Liceului Tehnologic „Simion Leonescu” din Luncavița, Sala de sport „Teohare Coca-Cozma” și noua Bază sportivă „Gheorghe Popescu”. Atât primarii din Jekabpils și Vulcana-Băi, cât și coordonatoarele proiectului, Gunta Dimitrijeva și Maria-Manuela Gheorghe, au fost impresionate de primirea calduroasă a directoarei Ana Arcuș, de dotările liceului tehnologic pe care-l conduce: săli de clasă, pentru sport, laboratoare, etc, dar și de nivelul de pregătire al elevilor, care grupați în Ansamblul Ghiocel de la Luncavița au oferit un program folcloric dobrogean, intens apreciat de oaspeți.
S-au purtat discuții pentru pregătirea unor parteneriate între școala din Luncavița și alte școli din Letonia, urmând a se stabili întâlniri comune în anul 2014.
Totul s-a încheiat cu o masă cu specific local, unde bucătăreasa Licuța Cardon, ajutată de elevele liceului pregătite pentru agroturism și de colegii din administrația locală, a oferit un spectacol gastronomic în care a predominat, așa cum era și firesc, peștele. De la Luncavița, delegația a plecat spre comuna Cumpăna din județul Constanța.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: