Premierul Ludovic Orban a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că ÎPS Teodosie ar trebui să îi îndemne pe credincioși să respecte regulile și nu să le încalce, pentru că regulile împotriva răspândirii COVID-19 ”nu sunt făcute ca să împiedice credincioșii să se roage sau să participe la pelerinaje sau la alte activități, ci sunt făcute ca să apere sănătatea”.
Tot joi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a cerut Guvernului să rezolve problema de la Constanța, unde Arhiepiscopul Teodosie amenință că nu va respecta carantina impusă de autorități și va organiza un pelerinaj pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei. Comunicatul Patriarhiei Române nu conține nicio delimitare față de îndemnul lui Teodosie de a încălca regulile legale.
- ”Inclusiv în acest caz concret, nu Patriarhia Română, din care Arhiepiscopia Tomisului este parte constitutivă, ci Secretariatul de Stat pentru Culte are obligația onorantă de a se implica în medierea unei situații în care trebuie deplin lămurită atât responsabilitatea Arhiepiscopiei Tomisiului de a respecta măsurile sanitare impuse în contextul carantinei locale, cât și a autorităților care aplică aceste măsuri”, arată Bănescu într-un comunicat de presă.
Declarația premierului referitoare la pelerinajul de Sfântul Andrei vine în contextul în care ÎPS Teodosie continuă să sfideze regulile împotriva coronavirusului și i-a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, comparând restricțiile din carantina COVID-19 cu evenimentele din Timișoara, din decembrie 1989.
Și primarul Constanței, Vergil Chițac, a transmis, miercuri seară, la B1 TV, că va avea ”o discuție serioasă” cu ÎPS Teodosie referitor la refuzul acestuia de a renunța la pelerinajul organizat de ziua Sfântului Andrei și că, din punctul lui de vedere, regulile trebuie respectate.
Tot miercuri, Tribunalul Constanța a respins cererea Arhiepiscopului Teodosie al Tomisului de anulare a deciziei prin care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a interzis organizarea unui pelerinaj religios cu ocazia sărbătoririi Sfântului Andrei (30 noiembrie).
Municipiul Constanța a ajuns, joi, la o incidență de infectare de peste 10, fiind printre cele mai afectate reședințe de județ din țară prin prisma ratei de răspândire a COVID-19. Totodată, județul Constanța a depășit rata de infectare de 7, fiind al treilea județ din țară din acest punct de vedere.
”La Constanța este o situație specială pentru că municipiul Constanța este în carantină la propunerea DSP, cu avizul CJSU pentru carantinarea Constanței. În decizia de carantinare a Constanței există și o prevedere legată de regulile privitoare la desfășurarea pelerinajelor. Nu se interzic slujbele, ele se organizează în anumite condiții pentru că este zonă carantinată. Asta nu e o chestiune generală, ci doar pentru că este o zonă carantinată pentru că, din păcate, în Constanța ne-am confruntat cu o creștere a cazurilor și autoritățile au considerat că este necesară această decizie de intrare în carantină. Sfatul meu sincer către ÎPS Teodosie este să îndemne credincioșii la respectarea regulilor pentru că aceste reguli nu sunt făcute ca să împiedice credincioșii să se roage sau să participe la pelerinaje sau la alte activități, ci sunt făcute ca să apere sănătatea, iar eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor”, a declarat Ludovic Orban, în cadrul unei conferință de presă susținută joi.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: