Preţurile apartamentelor şi chiriilor din Kabul s-au prăbuşit după preluarea puterii de către talibani

sursa foto: Pixabay
sursa foto: Pixabay

În luna care a urmat dizolvării Republicii Afganistan (15 august 2021) şi preluării puterii de către talibani preţurile locuinţelor şi ale chiriilor din Kabul s-au prăbuşit, a relatat televiziunea afgană independentă de ştiri TOLONews la 15 septembrie.

Potrivit agenţilor imobiliari intervievaţi de reporteri, vânzările de proprietăţi au scăzut brusc, la minime istorice, după 15 august, iar preţurile chiriilor apartamentelor şi caselor s-au redus cu 50%. Agenţii imobiliari explică această situaţie prin faptul că oamenii nu mai cumpără case deoarece fie le lipsesc veniturile, fie încearcă să părăsească ţara. O parte dintre apartamente şi case rămân goale, spun angajaţii în imobiliare, pe măsură ce exodul afganilor în străinătate continuă. Pe de altă parte, de la preluarea puterii de către talibani, băncile din Afganistan au rămas închise, lichidităţile au fost reglementate la maxim 200 de dolari pe săptămână iar depozitele financiare ale Băncii Centrale a Afganistanului (aproape 10 miliarde dolari) se află blocate în SUA.

Unul dintre agenţii imobiliari întrebaţi de TOLONews a răspuns că preţurile chiriilor s-au prăbuşit şi ele. Înainte de 15 august, un apartament modern în Kabul se putea închiria cu 20.000 de afghani (moneda naţională a Afganistanului), adică aproximativ 230 de dolari. După o lună, acelaşi apartament nu mai poate fi închiriat nici cu maxim 10.000 de afghani (aproximativ 115- 120 de dolari) pe lună. Preţurile vor scădea şi mai mult, prognozează agenţiile imobiliare, deoarece o mare parte dintre locuitorii Kabulului vor să părăsească ţara sau nu mai sunt interesaţi să locuiască în oraş.

Publicitate electorală
publicitate electorală

De exemplu, unul dintre cele mai moderne cartiere rezidenţiale din Kabul, Shahrak-e Aria, a rămas cu doar jumătate din locuitori. Înainte de 15 august, majoritatea celor de aici făcea parte din serviciile instituţiilor guvernamentale şi ale administraţiei centrale şi locale. Pe Airbnb, un apartament în această zonă ultramodernă putea fi închiriat cu 40 de dolari pe noapte. După preluarea puterii de către talibani, rezidenţii au ales să plece din ţară sau au părăsit Kabulul.

De la 15 august asupra Afganistanului planează spectrul unei crize economice, financiare şi umanitare fără precedent în ultimii 20 de ani, în lipsa fondurilor vărsate de SUA. Din 2001, potrivit unor estimări americane, SUA au trimis în Afganistan mai mult de 2.200 miliarde dolari, aproximativ 290 de milioane dolari pe zi.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: