O lucrare așteptată de 25 de ani!
Când vine vorba de cele ,,ale sufletului și frumosului”, părerile sunt împărțite. Unii spun că sunt bani aruncați pe fereastră sau pe ,,apa sâmbetii”. Alții, că doar cultura, arta, ne definesc ca oameni, societate, popor și ne duc mai departe într-un trend ascendent de moralitate. Sunt de acord cu ultimii cu condiția ca orice lucru făcut să fie făcut din și cu iubire, cu dăruire și dedicație către semeni.
Înainte de a accede în funcția de primar al orașului Babadag, Georgian Caraman a fost, pentru câțiva ani buni, managerul Centrului Cultural din Babadag. Prelua o moștenire bogată lăsată de harnicii predecesori, domnii Ștefănescu și Nani. Pe scena centrului, de-a lungul anilor, au apărut cam toate numele celebre ale muzicii (ușoară, rock sau populară), teatrului de revistă sau teatrului clasic. Spectacole de operetă (susținute de actorii și soliștii din Constanța), festivaluri – concurs, spectacole ale trupelor locale…, aproape toate au rămas în memoria afectivă a comunității. Georgian Caraman s-a zbătut cât a putut să mențină pe linia de plutire activitatea de aici și existența, măcar, a ansamblului ,,Sălcioara”, însă banii alocați de la buget au fost, mai de fiecare dată, puțini, extrem de puțini. Iar după ultima lucrare făcută la clădirea centrului, prin 1993, când s-a mai adăugat un corp, lucrările de renovare erau din ce în ce mai necesare.
Ploaia se strecura prin acoperiș afectând scena, vara era extrem de cald cam în toate încăperile iar iarna aveam parte de un frigider imens, nu de un loc unde se puteau desfășura activități cultural – educative sau de orice natură, necesar a fi făcute (centrala termică, subdimensionată de la bun început, nu mai funcționa de ani buni). Înțelegând că bugetul local nu va fi în stare niciodată să asigure banii necesari reparațiilor, Caraman a ales calea, încă din 2010, de a realiza un proiect de reabilitare cu alocare de fonduri europene.
Abia în 2014 proiectul a fost aprobat, cu sprijinul direct al președintelui CJ Tulcea, Horia Teodorescu, iar Compania Națională de Investiții a alocat suma de 1,4 milioane RON deși inițial era vorba de aproape 4 mi-lioane. Lucrările demarate în noiembrie anul trecut sunt, acum, la începutul lui 2015, mult avansate față de program! Pe scurt, iată care sunt obiectivele care se vor a fi gata până în toamnă: la exterior: subzidire și contraforturi la corpul de clădire ridicat în 1993, termoizolare și tencuială decorativă, înlocuire totală acoperiș cu astereală nouă și țiglă metalică, tâmplărie PVC cu geam termopan, redesenare și reamenajare căi de acces.
La interior: rețea de termoficare nouă cu centrală pe combustibil solid de mare capa-citate, rețea electrică nouă în totalitate, reamenajare spații, tencuieli, zugrăveli, tâmplărie nouă tip PVC, lambriuri, parchet, renovare totală toalete cu construcția unora pentru persoanele cu dizabilități, reabilitare scenă și sală spectacole (climatizare proprie, scaune noi pentru spectatori, mochetă trafic greu, antifonare nouă. Mai rămâne de văzut, odată cu diminuarea fondurilor inițiale, cum se va rezolva problema dotării tehnice audio – video, cea actuală fiind perimată tehnic și insuficientă pentru realizarea unor spectacole de calitate! Primarul Caraman este optimist și crede că și acest aspect se va rezolva într-un fel sau altul.
Așadar, mai cu pro mai cu contra, cel mai mare proiect de lucrări făcute în Babadag în ultimii 25 de ani merge înainte. De ce atâta amar de vreme nu s-a mișcat nimic prin urbe…, este un subiect de alt interes. Suntem asigurați, însă, că vom mai vedea asemenea lucrări, poate și de o amplitudine mai mare, în orășelul din inima Dobrogei!
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: