Primăria Constanța spune că va autoriza un bloc de 15 etaje pe un teren din Dosarul Retrocedărilor, pentru că judecătorii nu și-au motivat încă decizia

Terenul de 1200 mp provenit din retrocedările lui Radu Mazăre unde urmează să fie construit un bloc de 15 etaje

O bucată de 1200 mp de verdeață și copaci a fost retrocedată ilegal de Radu Mazăre și a ajuns la apropiații fostului primar.

Judecătorii Curții Supreme au decis, definitiv, că bucata respectivă trebuie să se întoarcă în patrimoniul orașului, la fel ca alte sute de terenuri.

Un certificat de urbanism emis în 2018 prevede construirea unui bloc de 15 etaje pe bucata de verdeață care, de facto, aparține din nou orașului.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Primăria Constanța spune că, dacă proprietarul îi va cere și va îndeplini condițiile prevăzute de lege, va autoriza construirea blocului de 15 etaje, pentru că judecătorii nu și-au motivat încă decizia.

***

În mai 2018, Primăria Constanța a emis un certificat de urbanism pentru un bloc de 15 etaje care urma să fie construit pe un spațiu verde din Mamaia, împânzit de copaci, la adresa Bulevardul Mamaia nr. 326. 

În februarie 2019, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au închis definitiv Dosarul Retrocedărilor, au condamnat peste 30 de inculpați și au decis ca aproape un milion de metri pătrați de spații verzi, parcări, bucăți de plajă și de parc și alte terenuri să se întoarcă în patrimoniul Constanței.

Printre aceste terenuri care trebuie să revină la oraș se numără și bucata de 1200 mp de verdeață din Mamaia. 

Bucata de verdeață care urmează să fie rasă pentru a face loc blocului de 15 etaje

Primăria Constanța a declarat pentru Info Sud-Est că, dacă proprietarul îi va cere autorizație de construire în baza certificatului emis în 2018 și va respecta condițiile legii construcțiilor, instituția se va conforma, terenul va fi eliberat de copaci și verdeață și se va permite ridicarea clădirii de 15 etaje. 

Primăria Constanța susține că, până când judecătorii nu își vor motiva decizia din februarie 2019, instituția nu are cadru legal să interzică celor care figurează încă proprietari în acte să își folosească terenurile cum vor: 

“Da, autorizația de construire va fi eliberată pentru că proprietarul are un act valabil, necontestat. În această situație i se va emite autorizația de construire dacă va îndeplini toate condițiile conform Legii 50/1991 și dacă va avea titlu de proprietate valabil la momentul solicității autorizației de construire. După ce va fi publicată motivarea instanței vom face tot ce trebuie ca sa recuperăm terenurile”, au declarat reprezentanții Primăriei Constanța prin biroul de presă.

Traseul terenului 

Bucata de 1200 mp de verdeață a fost tranzacționată de trei ori până în acest moment, astfel că actualul proprietar este considerat de bună credință. În jurul terenului au gravitat mereu societăți controlate de apropiații lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu: 

Mai întâi, în 2004, terenul a fost retrocedat după schema clasică, prin dispoziția primarului Radu Mazăre. Terenul a ajuns prin partaj judiciar la SC Habitat și Ambient SA, care a împărțit 10 hectare cu alți beneficiari ai retrocedărilor: Georgică Giurgiucanu, Maria Măriuța (bunica lui Dragoș Săvulescu), Cristian Borcea și Mihai Camboianu. 

În 2007, Habitat și Ambient SA a vândut felia de verdeață către Five Holding SA, iar în 2016 aceasta a ajuns la actualul proprietar, societatea Marco Chim SRL. 

Am încercat să contactăm reprezentanții Marco Chim SRL pentru a-i întreba dacă vor solicita în continuare autorizația de construire pentru imobilul de 15 etaje de pe acest teren. La numărul de telefon afișat pe site-ul societății a răspuns un bărbat care, după ce a auzit întrebarea reporterului Info Sud-Est, a spus că nu dă interviuri și a închis telefonul.

Va urma. 

A contribuit Andreea Pavel

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: