Primarii constănțeni, despre cum vor fi afectate majoritățile din consiliile locale

info-sud-est-aliante-politiceDupă ce a rupt logodna cu PSD,  PNL se îndreaptă către altar, la braţul PDL

După o relaţie politică de trei ani cu social-democraţii, liberalii s-au întors la prima iubire, în braţele democrat-liberalilor. PNL pare să fi ajuns la concluzia că partenerul cu care poate construi un viitor politic solid este PDL, drept pentru care liderii liberali s-au întors spăşiţi la demo-crat-liberalii cărora le aruncau cuvinte grele până nu demult. Astfel, după ce au rupt zgomotos logodna cu social-democraţii, liberalii se îndreaptă către altar, la braţul democrat-liberalilor. Cum a fost primită vestea de către liderii locali ai celor două partide şi cum vor reuşi aceştia să treacă peste animozităţile din trecut? Cum vor fi afectate majorităţile politice din consiliile locale de noua alianţă? Cât de greu le este liberalilor să se rupă de social-democraţi? Cât de greu le este democrat-liberalilor să îi accepte, din nou, pe liberali? Sunt câteva dintre întrebările la care am încercat să răspundem prin vocile unor oameni de administraţie sau lideri politici importanţi din Dobrogea.

Ancuța Belu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu (PNL): „Alianţa PSD-PPDD a funcţionat din 2012, când au început să blocheze proiecte în CL”

„Cu consilierul PDL am avut întotdeauna o colaborare bună şi a sprijinit proiectele din localitate. În ce priveşte alianţa PSD-PPDD a funcţionat dintotdeauna, începând cu 2012, doar că n-a fost oficializată. Am avut şi avem în continuare probleme cu PSD şi PPDD, pentru că blochează proiectele şi ne şicanează cu tot felul de reclamaţii. Consilierii lor nu ţin cont nici de viitorul comunei, nici de posibilităţile de dezvoltare sau de atragerea investitorilor. Ei nu ţin cont decât de interesele politice şi personale, drept dovadă fiind atitudinea distructivă a consilierilor locali în comunitatea noastră”, ne-a declarat Ancuţa Belu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu.

Nicolae Matei, primarul oraşului Năvodari (PSD): „Toate proiectele sunt votate în unanimitate de reprezentanţii tuturor partidelor din CL”

„La Năvodari, înainte de alegerile din 2012, nu s-a constituit USL. Atât eu, cât și consilierii, am mers pe lista PSD. Eu am luat 71% și PSD are 2/3 în Consiliul local. Năvodari are primar şi viceprimar PSD. PNL are doi consilieri și PDL tot doi consilieri, iar PP-DD un consilier. CL Năvodari nu va fi influențat de noua alianță. Cel puțin consilierii de la PDL și PPDD merg alături de consilierii PSD. De fapt, nu-mi aduc aminte de la constituirea CL, în 2012, să fi avut un vot împotrivă. Toate partidele sunt de acord cu proiectele noastre, având în vedere transparența decizională și modul nostru de lucru. Toți consilierii votează în unanimitate alături de PSD. Toate dezbaterile se țin înainte de ședința de consiliu local, în comisiile de specialitate. Dacă există neînțelegeri, se discută înainte, în comisiile de specialiate. Rezultatele înțelegerii se văd în oraș, este liniște, se lucrează în toate cartierele și se fac investiții pe fonduri europene. Avem cel puțin 3-4 proiecte mari pe fonduri europene. Eu am spus de o lungă perioadă de timp că legea electorală și administrației publice locale trebuie schimbate. La Năvodari e un caz fericit, dar în alte localități apar adevărate drame ale localităților pentru că prin schimbarea alianțelor se blochează proiecte foarte importante pentru comune și pentru orașe. Eu am exemplul perioadei 2008-2012, când consilieri de la PNL votau cum li se cerea de la județ. Votau împotriva investițiilor care urmau să se facă chiar pe strada lor! În timpul primei alianțe D.A. votau împotriva implementării gazelor sau canalizărilor, pe străzile unde locuiau”, ne-a declarat primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă (PDL): „Dacă interesul politic cere, schimbările se fac peste noapte”

„Noi avem majoritate PDL, avem toată structura PDL. Nu mă deranjează alianța cu PNL dacă colegii liberali vor juca corect după alianța cu PSD. Nu e vorba de iubire în politică, e vorba doar de interese politice și strategice de viitor. În politică e diferit decât în celelalte segmente ale vieții. Dacă interesul politic o cere, schimbările se fac peste noapte. Problema e ca ei să-și dorească într-adevăr să preia puterea județului și să schimbe ceva. Dacă ei își doresc asta doar pentru interesele personale nu e bine. E foarte important cât de determinați sunt ei ca să schimbe ceva la nivelul județului. Dacă ei sunt foarte determinați să schimbe conducerea județului și să mai facem ceva în județ, adică proiecte majore, atrageri de investiții și infrastructură și să terminăm cu pomenile, atunci o să tragem la aceeași căruță. Dar nu știm ce are fiecare în substrat. Nu putem să luăm partidul ca un tot. Fiecare om din partid are altă structură. Da, cred că putem vorbi de o alianță de dreapta care să includă toate partidele. Sunt persoane care au plecat din același nucleu. Pot fi parteneri egali, nu trebuie să fie neapărat un șef. S-ar putea să avem surprize mari referitor la liderii de dreapta locali. Dacă își vor da seama că bucata pe care o pot avea în alianță este mai mare decât bucata pe care o pot avea trădând prin alianță pe ascuns cu PSD, atunci o să meargă. Eu am prieteni în toate partidele și am sprijin de peste tot. Oamenii vor să facă bani intrând în politică, ceea ce e greșit. De-aia s-a ajuns aici. În politică intri dacă vrei să faci ceva, să construiești, nu pentru bani. De-asta nu a mers România până acum și nu va merge nici de-acum încolo, pentru că nu se distinge politica de bani”, ne-a declarat Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă.

Ovidiu Brăiloiu, primarul oraşului Eforie (PSD): „Sper să fie oameni sănătoşi la cap şi în continuare. În CL muncim, nu facem alianţe electorale”

„Avem majoritate și fără liberali. Dar eu cred în continuare că sunt oameni sănătoși la cap şi că vor munci, nu vor sta să facă alianţe electorale. Mă gândesc că poate le va fi jenă să se opună proiectelor destinate modernizării oraşului. Eu am viceprimar liberal de şapte ani şi mă înţeleg foarte bine cu el. Nu cred că va face opoziție, mai ales pentru că are aceleași atribuțiuni ca mine. Eu lucrez bine cu el, lucrez bine și cu ăia de la PDL. La noi nu s-a practicat opoziția de dragul de a face opoziție. Acum au ajuns la maturitatea pe care n-o aveau în 2008, când, într-adevăr, e-xistau ceva probleme. Cred că sunt maturi. Pentru campanii, asta e, fiecare își vede de partidul lui, dar în consiliul local muncim, nu mai ţinem cont de politică”, a declarat Ovidiu Brăiloiu, primarul oraşului Eforie.

Valentin Vrabie, primarul comunei Peştera (independent): „Consilierii noştri nu sunt slugile partidelor politice. Noi jucăm doar după regulile cetăţeanului”

„Consilierii locali de la Peştera nu sunt slugile partidelor politice, sunt reprezentanţii oamenilor. Alianţele astea confirmă că politicul e cel mai mare rău în administraţia locală, lucru împotriva căruia voi lupta în continuare. Administraţia publică trebuie depolitizată total. La Bucureşti să facă ce vor! Dar aici să ne lase pe noi în pace, să nu ne mai bulverseze. Toate clanurile politice se înfruptă din banii administraţiei, care şi-aşa sunt puţini. Noi, cei de la Peştera, suntem cel mai bun exemplu că politicul nu trebuie amestecat în administraţie. De 24 de ani o ducem mai prost decât înainte de 1989. Noi ne luptăm şi cu problemele de zi cu zi, dar şi cu politicul pe care vrem să-l ţinem deoparte. Suntem singura comună care joacă după regulile cetăţeanului”, a declarat primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie.

Gheorghe Moldovan, primarul comunei Albeşti (PNL): „Lucrurile trebuie să vină de la sine, ca într-o relaţie de dragoste”

„Nu a existat USL şi nu am fost niciodată de acord cu alianţa asta. Avem nevoie de o alternativă de dreapta, dar nu chiar aşa brusc. Orice faci brusc pentru un scop ieftin, apropiat, o să dureze puţin. Normal ar fi să susţină toată lumea dreapta, fără faceri şi desfaceri de partide, şi, pe viitor, toţi să se strângă în jurul unui mare partid puternic de dreapta. Trebuie să avem un candidat unic şi apoi lucrurile vor veni de la sine. O alianţă pentru un anumit scop nu ţine mult. Lucrurile trebuie să vină de la sine ca într-o relaţie de amor. Un partid de dreapta trebuie făcut solid, să dureze şi să fie viabil pe termen lung”, a declarat Gheorghe Moldovan, primarul comunei Albeşti.

Viorel Bălan, primarul comunei Nicolae Bălcescu (PNL): „La noi nu există PDL, n-a existat nici USL. Există doar comunitatea şi proiectele pentru dezvoltarea acesteia”

„La noi nu există PDL, nu a existat nici USL. La noi există doar comunitatea, administraţia, echipa din primărie şi proiectele destinate dezvoltării localităţii. Nimic altceva. Pe noi ne-a interesat doar să ne ducem la bun sfârşit planurile pentru modernizarea comunei noastre şi ridicarea nivelului de trai, indiferent de partidele din care am făcut sau facem parte, sau de unde provin consilierii noştri. Aici suntem o echipă care munceşte exclusiv în interesul comunităţii şi care nu mai ţine cont de culori politice”, ne-a declarat Viorel Bălan, primarul comunei N. Bălcescu.

Eugen Iliescu, primarul comunei Dobromir (PDL): „Dacă nu câştigăm prezidenţialele, o să cadă şi alianţa asta”

„Sunt foarte mulțumit de alianţa PNL-PDL. La noi, alianța era deja făcută la nivel local. Am cea mai mare încredere în ei, e cea mai bună treabă! Acolo unde există posibilitatea să facem alianța din prima, atunci să o facem. Dar acolo unde nu s-au înțeles oamenii, trebuie să vină natural, nu forțat. Acolo unde există înțelegere, să meargă treaba, nu are rost să mai stăm, facem fuziune! Unde sunt forțe egale și orgolii, să îi lase să treacă timpul. Să vină natural, nu forțat, să înceapă mai întâi cu o alianță, cu alegeri interne. La mine așa a fost dintotdeauna. Consilierul meu personal e liberal. Noi ne-am aliat natural de acum trei ani de zile. Noi am anticipat ce urmează. Plus că așa a fost și natural la noi. Cel mai bun trebuie să câștige, iar restul să se încoloneze în spatele lui. Dacă nu câștigăm prezidențialele o să cadă și alianța asta. Eu cred că Iohannis e cel mai potrivit. Eu merg și pe mâna lui Predoiu, dar nu prea are notorietate. Și cel mai bun tandem ar fi Iohannis președinte și Predoiu premier. După mine, cel mai bine ar fi Vasile Blaga președinte, el are toate calitățile să fie președinte: e uns cu toate alifiile, e dur, e puternic. Ăștia de la PMP și Forța Civică sunt morți din fașă, nici nu mai contează. Vor muri ca PP-DD, rapid, dacă îi lasă Băsescu din brațe. Ăștia ai noștri trebuie să bată. Niciodată în viața lui Ungureanu nu o să câștige. A avut șansă la PD și a preferat să își facă partid. Să rămână cu partidul, s-a dus!”, a declarat Eugen Iliescu, primarul comunei Dobromir.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: