Primarii din mediul rural, apel către electorat: „Ieșiți la vot!”

info-sud-est-vot-europarlamentareÎn doar câteva zile, românii vor avea ocazia să îi aleagă pentru a treia oară (de când România a devenit stat membru al UE) pe cei care le vor reprezenta interesele și punctele de vedere în Parlamentul European. Alegerile europarlamentare sunt cele mai importante din prisma imaginii României pe plan extern, dar și prin prisma legilor votate la Bruxelles de cei pe care îi tri-mitem în PE să voteze pro sau contra unor directive care au efecte directe asupra tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, alegerile europarlamentare înregis-trează cel mai scăzut procent de prezență la vot, semn că românii fie nu sunt suficient informați și, implicit, nu sunt interesați de Uniunea Europeană și al său parlament, fie aceștia nu conștientizează (tot din cauza lipsei de informare) importanța uniunii din care și România face parte și, implicit, nu conștientizează importanța alegerilor în urma cărora sunt aleși reprezentanții legislativului european. Cel puțin în România, prezența la vot este mai mare în mediul rural comparativ cu mediul urban, indiferent de tipul alegerilor despre care discutăm. În mod ironic, electoratul din mediul rural, deși participă la vot într-un procent mai mare, este mai puțin informat (față de electoratul din mediul urban) cu privire la importanța alegerilor și la modul în care funcționează instituțiile statului sau la obligațiile și sarcinile pe care le îndeplinesc parlamentarii, președintele sau europarlamentarii. Cu doar câteva zile înainte de alegeri, primarii constănțeni din mediul rural par optimiști cu privire la procentul de ieșire la vot și consideră că electoratul din comunitățile lor a fost suficient informat cu privire la importanța alegerilor europarlamentare, dar și cu privire la ce implică acestea. Vă redăm, în rândurile ce urmează, declarațiile câtorva primari constănțeni din mediul rural, cu privire la alegerile de pe 25 mai.

Gheorghe Moldovan, primarul comunei Albești: „La Bruxelles nu trebuie să mai ajungă <<accidente>> precum Becali sau Vadim”

„Eu le spun oamenilor să meargă la vot pentru că europarlamentarele sunt foarte importante: trebuie să trimitem în Parlamentul European oameni care să ne reprezinte și să nu mai ajungă acolo <<accidente>>. Să îi alegem pe cei mai buni și, pentru mine, ca membru al unui partid, scorul este foarte important, evident. Unii oameni din Albești știu despre ce e vorba și ce implică alegerile europarlamentare, alții mai puțin. Dar toți știu că acolo, ca și în Parlamentul României, sau alte instituții, este nevoie de oameni de valoare. Nu trebuie să mai avem anomalii ca Gigi Becali sau Vadim Tudor. Este foarte important să avem oameni care să se gândească la țara asta și să susțină interesele României. Sunt foarte puțini care au făcut ceva pentru România. Mecanismul complicat de funcționare al UE nu e foarte important pentru noi. Oamenii trebuie să știe că cei din Parlamentul European trebuie să fie cei mai buni. În toate partidele sunt oameni de valoare, dar e normal ca eu să îmi susțin partidul din care fac parte. Am făcut adunări de informare a publicului, deci am făcut tot ce am putut ca să ne implicăm pentru ca oamenii să meargă la vot și să fie corect informați în legătură cu importanța europarlamentarelor”, ne-a declarat primarul comunei Albești, Gheorghe Moldovan.

Viorel Bălan, primarul comunei Nicolae Bălcescu: ”Oamenii sunt debusolați, dar încercăm să îi informăm cât mai corect”

„Oamenii din localitatea noastră sunt puțin debusolați, e normal. Dar noi facem tot posibilul ca să îi mobilizăm și să îi îndrumăm către exercitarea votului. Nu le spunem ce și cum să voteze, fiecare e liber să își exercite cum vrea acest drept, dar încercăm să le explicăm faptul că prezența la vot e foarte importantă pentru legitimitatea aleșilor. În mare parte ei nu prea știu despre ce e vorba, nu cunosc exact cum funcționează Parlamentul European și ce fac europarlamentarii, dar am dus campanii de informare ori de câte ori am avut ocazia. Noi îi îndrumăm să voteze cu oamenii pe care ei îi consideră a fi de valoare, nu ne implicăm în influențarea deciziilor lor. Cât despre prezența la vot, o să vedem câți vor veni…”, a declarat primarul comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Ancuța Belu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu: „Sunt un om de dreapta, deci îmi doresc un PE cu majoritate populară!”

„Oamenii trebuie să meargă la vot, bineînțeles. Am dus multe campanii de informare a electoratului prin care am încercat să le explicăm importanța alegerilor europarlamentare și, mai ales, importanța unei prezențe cât mai mari la vot. Pentru că sunt un om de dreapta, este evident faptul că îmi doresc un Parlament European în care majoritari să fie popularii, indiferent dacă vorbim de PNL, PDL, PMP sau alte formațiuni politice de dreapta din România sau celelalte state. Evident, mi-aș dori ca partidul nostru să înregistreze cel mai bun scor dar, dincolo de ce ne dorim noi, important este ca la nivel european să fie majoritari popularii. Am făcut și voi face tot posibilul să explic oamenilor de ce este bine să își exercite dreptul la vot și cât de importantă este legitimitatea aleșilor”, ne-a declarat Ancuța Belu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu.

Gheorghe Frigioi, primarul comunei Crucea: „Votul este o datorie cetățenească. Oamenii de la țară încă mai au respect pentru unii politicieni”

„Trebuie să fim conștienți că votul este un drept fundamental dar, mai ales, o datorie cetățenească, civică. Eu cred că oamenii din mediul rural vor ieși la vot în număr mai mare decât oamenii din mediul urban pentru că, în general, oamenii din mediul rural încă păstrează respect pentru unii politicieni și încă au conștiință civică. În trecut, în mediul rural era un motiv de bucurie momentul alegerilor, fie că erau locale, parlamentare sau prezidențiale. Și acum, momentul alegerilor este un prilej de sărbătoare pentru că oamenii îl privesc asemenea momentului în care își aleg reprezentanții și își exercită dreptul la vot. Această bucurie va dispărea însă pentru că de la scrutin la scrutin, oferta candidaților scade. Ceea ce ei vin să ofere electoratului este tot mai puțin și tot mai lipsit de conținut și soluții. Toată lumea vorbește de noi locuri de muncă, dar nimeni nu vorbește despre ce s-a întâmplat cu cele care existau și au dispărut. În ce privește procentul de ieșire la vot, acesta va fi mai mare în mediul rural pentru că aici oamenii sunt conștiincioși și încă mai au respect pentru unii politicieni”, ne-a declarat Gheor-ghe Frigioi, primarul comunei Crucea.

Ion Oprea, primarul comunei Săcele: „Trebuie să trimitem în PE numai oameni de valoare. Oamenii din Săcele apreciază munca celor care merită”

„Eu le transmit oamenilor din comunitatea noastră să meargă la vot, pentru că alegerile europarlamentare sunt foarte importante, din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte, acestea sunt importante pentru că la Bruxelles trebuie să trimitem oameni valoroși, care să repre-zinte corect interesele României și cu activitatea cărora să ne mândrim. Pe de altă parte, alegerile europarlamentare sunt importante pentru cele care le vor urma, adică alegerile prezidențiale. Nu în ultimul rând, scrutinul europarlamentar este deosebit de important și pentru PNL. Acesta este momentul potrivit pentru ca PNL să demonstreze că încă mai este o forță. Revenind la primul punct, necesitatea de a trimite oameni valoroși în PE, atunci oamenii trebuie să știe că cea mai curată listă de europarlamentari este cea a liberalilor pentru că ai noștri candidați sunt cei a căror activitate de la Bruxelles demonstrează că merită să ne reprezinte interesele în PE. Comunitatea noastră este una destupată, foarte bine informată cu privire la importanța alegerilor europarlamentare. Oamenii din Săcele știu ce înseamnă UE, care este activitatea unui europarlamentar și, de asemenea, oamenii din localitatea noastră știu să aprecieze munca oamenilor de valoare”, ne-a declarat Ion Oprea, primarul comunei Săcele.

Gabriela Iacobici, primarul comunei Grădina: „Oamenii sunt informați și interesați de UE și europarlamentare datorită fondurilor europene și subvențiilor din agricultură”

„În general oamenii din comuna noastră vin la alegeri, sunt conștienți și au simț civic. Nu îi împingem noi de la spate, nu am făcut niciodată asta și nici nu o să facem acest lucru. Oamenii din localitatea Grădina sunt informați și sunt la curent cu importanța alegerilor europene. Ei sunt interesați să iasă și să voteze pentru că au accesat fonduri europene foarte multe, mai ales în segmentul agricol. Fiecare trebuie să voteze cum consideră mai bine, analizând efectele pozitive și negative ale rezultatelor activității europarlamentarilor de până acum. Noi nu îi influențăm, noi facem tot ce ne stă în putință doar pentru a-i informa corect și, evident, pentru a le explica necesitatea prezenței la vot. Am observat că în comunitatea noastră oamenii sunt mulțumiți de faptul că România este stat membru UE, mai ales pentru că beneficiază de subvenții și fonduri europene. 70-80% din locuitorii comunei sunt agricultori, oameni gospodari și trebuie să voteze ca să fim reprezentați de europarlamentari legitimi, indiferent că sunt de dreapta sau stânga. Subvențiile europene ne-au ajutat foarte mult. Puteam să mai investim, să mai facem ceva, să luăm un utilaj sau să ne dezvoltăm. Și oamenii știu asta și merg la vot, știu ce înseamnă Uniunea Europeană și vor să se implice în alegerea oamenilor care să îi repre-zinte!”, ne-a declarat Gabriela Iacobici, primarul comunei Grădina.

Ion Beiu, primarul comunei Saligny: „Toate alegerile sunt importante. Păi, dacă suntem în Constanța, cu cine votăm?”

„Toate alegerile sunt importante, pentru asigurarea legitimității celor care vor fi aleși. Este foarte important ca oamenii să iasă la vot și trebuie ca toată lumea să voteze, pentru că dacă vor fi delăsători nu vor rezolva nimic. Dacă oamenii sunt nemulțumiți de actuala clasă politică, atunci aceștia pot lua atitudine prin alte modalități, dar nu prin neprezentarea la vot. Oamenii din loca-litatea noastră sunt foarte bine informați cu privire la importanța alegerilor, deși nu a venit nici un reprezentat al nici unui partid în comună. Au lipit afișe și atât. Și dacă suntem în județul Constanța, atunci cu cine votăm? Răspunsul e simplu!”, ne-a declarat Ion Beiu, primarul comunei Saligny.

Valentin Vrabie, primarul comunei Peștera: „Pe politicieni îi doare puțin spre deloc de prezența la urne, pentru că oricum își împart locurile în PE, chiar și cu 5% prezență la vot”

„Oamenii nu știu nimic despre alegeri. Politicienii mint în continuare și acești europarlamentari care ar trebui să ne reprezinte și să se lupte pentru interesele noastre în UE nu se diferențiază cu nimic de ceilalți politruci. Nici un partid și nici un candidat nu a venit cu un mesaj care să aibă legătură cu Europa și cu UE. Toți au aceleași mesaje demagogice des-pre mizeriile din politica internă. Sunt niște mincinoși și niște manipulatori. Nu fac decât să se lupte pentru influență. Cetățeanul nu există nicăieri în dezbaterea publică. Credeți că e cineva în țară care știe despre ce e vorba cu adevărat la alegerile europarlamentare și ce implică acestea? Nu există discurs, dezbatere, nimic! De unde să știe oamenii? Ei nu fac decât să se înjure și să se huiduie reciproc toată ziua, la televizor. Nu e nici o diferență între candidații la europarlamentare și ceilalți politicieni! Nu știu ce prezență va fi la vot, dar oricum nici unul nu merită deranjul românilor de a se prezenta la urne. Pe europarlamentari și pe partidele politice îi doare atât de puțin spre deloc de prezența la vot… pentru că oricâți români ar merge la vot, ei tot își împart voturile, chiar dacă ies și doar 10 oameni la vot. Nu e normal ca un primar să facă campanie. Eu doar i-am ascultat pe oameni și am fost amărât când am văzut ce părere au de politicieni. Sper să vină revoluția împotriva politicienilor care au dus țara mult mai jos decât era acum 24 de ani. Sper să se trezească oamenii și să nu se mai lase mințiți! Primarii ar trebui să fie un filtru între comunitățile lor și mizeria politică. Asemenea unei atmosfere care ne protejează de razele dăunătoare”, ne-a declarat Valentin Vrabie, primarul comunei Peștera.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: